ΚΟΣΜΟΣ

Το τελευταίο «οχυρό» του ISIS: Η μάχη που θα κρίνει το μέλλον της Συρίας

Το τελευταίο «οχυρό» του ISIS: Η μάχη που θα κρίνει το μέλλον της Συρίας
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Jake Simkin

Το τελευταίο «οχυρό» του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία είναι η πόλη Baghouz Al-Fawqani, μια περιοχή μόλις 700τμ: αυτό αποκάλυψαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν στον κόσμο το τέλος του πολέμου με την τρομοκρατική οργάνωση. Η τελευταία «μάχη» κατά των τζιχαντιστών, όμως, αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, με διεθνείς αναλυτές να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις.

Όπως αποκαλύπτει το CNNi, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, περισσότεροι από 1.000 μαχητές εγκατέλειψαν τη Συρία και πέρασαν στα βουνά και τις ερήμους του δυτικού Ιράκ τους περασμένους έξι μήνες, «κουβαλώντας» στις αποσκευές τους 200 εκατομμύρια δολάρια.

Στις αρχές του μήνα, ο στρατηγός Τζόσεφ Βοτέλ, υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε ότι παραμένουν στην περιοχή περί τους 20.000 με 30.000 μαχητές του ISIS.

Ο αριθμός αυτός είναι κοντά στην εκτίμηση που είχαν κάνει τα Ηνωμένα Έθνη τον Αύγουστο. Παρότι o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι το χαλιφάτο είναι έτοιμο να πέσει, διεθνείς αναλυτές υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει πως το Ισλαμικό Κράτος θα εξαφανιστεί από τον «χάρτη».

Η νίκη επί του ISIS, όπως εξηγούν, δεν σημαίνει μόνο κατατρόπωση των δυνάμεών του αλλά και όλων δικτύων του. Αυτό θα συμβεί, όπως γράφει το CNNi, όταν οι τζιχαντιστές δεν θα έχουν πλέον χρηματοδότηση και συμμάχους που τους παρέχουν όπλα και κρησφύγετα.

Η τελευταία «μάχη»

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Baghouz Al-Fawqani, μια μικρή πόλη στα ανατολικά της χώρας και πλέον προσπαθούν να προστατέψουν τους άμαχους.

Κάτι, που όπως εξήγησε ο στρατηγός Τσία Κομπάνι, δεν είναι εύκολο, καθώς οι τζιχαντιστές μετατρέπουν τους άμαχους σε ανθρώπινες ασπίδες.

Διαβάστε επίσης:

Σκότωσε την αδελφή της και την έκρυψε σε καταψύκτη για 18 χρόνια
Ισχυρός σεισμός στην Πελοπόννησο: Τι λέει στο CNN Greece ο Ευθύμιος Λέκκας
Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Βγάλτε αυτά τα φαγητά από τη διατροφή σας

«Πολλοί μπορεί να εκπλαγούν που η Baghouz Al-Fawqani δεν έχει ακόμη πέσει. Έχουν σταματήσει οι βομβαρδισμοί… Αλλά κινούμαστε με προσοχή γιατί υπάρχουν άμαχοι στην περιοχή, τους οποίους οι μαχητές χρησιμοποιούν για ανθρώπινες ασπίδες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η περιοχή υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους είναι πλέον πολύ μικρή, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι στο απόγειο της δύναμής του είχε υπό την κυριαρχία του έκταση αντίστοιχα μεγάλη με τη Βρετανία και καταδυνάστευε περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Πάρτε πίσω τους μαχητές σας…»

Σε μια σειρά tweet του, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να πάρουν πίσω και να δικάσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που προέρχονται από τις χώρες τους.

«Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους να πάρουν πίσω τους 800 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που αιχμαλωτίστηκαν στη Συρία και να τους δικάσουν. Το χαλιφάτο είναι έτοιμο να πέσει. Η εναλλακτική δεν θα είναι καλή εάν αναγκαστούμε να τους αφήσουμε ελεύθερους» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, και συνέχισε: «Οι ΗΠΑ δεν θέλουν αν δουν τους μαχητές αυτούς να διεισδύουν στην Ευρώπη, όπως αναμένεται άλλωστε να πράξουν».

Οι δηλώσεις αυτές δημιούργησαν ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς θα φέρει προ των ευθυνών τους αρκετές κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα «αγκάθια»

Η τελευταία «μάχη» κατά των τζιχανιστών στη Συρία προκαλεί ανησυχία για το μέλλον της Μέσης Ανατολής, καθώς θα αλλάξει για ακόμη μια φορά τις ισορροπίες στην περιοχή.

Εγείρει δε, φόβους και για την ασφάλεια των Σύρων αμάχων στην Ιντλίμπ της Συρίας. Και αυτό γιατί οι Σύροι μαχητές του ISIS ενδέχεται μεταφερθούν προς την επαρχία, την τελευταία περιοχή που δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εκεί κατοικούν περί τα τρία εκατομμύρια Σύροι άμαχοι, οι μισοί εκ των οποίων είχαν καταφύγει στην περιοχή για να προστατευτούν.

Παράλληλα, η μετακίνηση των μαχητών μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες να κατατροπωθεί η αδελφή οργάνωση της Αλ Κάιντα, Ταχρίρ αλ-Σαμ, η οποία ελέγχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της Ιντλίμπ.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο θα δώσει στον Άσαντ τη δικαιολογία που χρειάζεται για να εισβάλλει στην επαρχία –κάτι το οποίο θα προκαλέσει μαζική έξοδο προσφύγων προς την Τουρκία.

Αυτό είναι, όμως, κάτι που δεν θέλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης στην Ιντλίμπ απέκλεισε προς ώρας την και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από σύνοδο για το μέλλον της Συρίας στο Σότσι την περασμένη εβδομάδα.

Το ενδιαφέρον του Ερντογάν επικεντρώνεται αυτή την περίοδο αλλού: στην νοτιοανατολική Συρία, που ελέγχεται από τους Κούρδους μαχητές. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να δημιουργήσει «ασφαλείς ζώνες» μέσα στη Συρία για να αναγκάσει τους Κούρδους να οπισθοχωρήσουν και να διασφαλίσει τα σύνορα της Τουρκίας.

Το γεγονός ότι ο Άσαντ θέλει να επανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών που εγκατέλειψε ο ISIS, λίγο ενδιαφέρει τον Ερντογάν. Μάλιστα, ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν έχει ακόμη δράσει είναι επειδή δεν θέλει να πιέσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Παρά τις συμβουλές των στρατηγών του, ο Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα φύγουν από τη Συρία μέχρι την άνοιξη. Τότε, ενδεχομένως, και να κάνει την επόμενη κίνησή του ο Ερντογάν.

Η κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία θα επηρεάσει και το Ιράκ. Με τη βοήθεια διεθνών δυνάμεων, ο ιρακινός στρατός ανάγκασε τους τζιχαντιστές να εγκαταλείψουν τη Μουσούλη και άλλες μεγάλες πόλεις το 2017. Πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου, όμως, δείχνει ότι ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους σε σουνιτικές περιοχές και σύντομα μπορεί να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ