ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Άγκυρα για την πρόταση αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Οργή στην Άγκυρα για την πρόταση αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
(Presidential Press Service via AP, Pool)

Η Άγκυρα χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» την πρόταση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε χθες Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες μέλη της ΕΕ να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, επικαλούμενη την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, τις παρεμβάσεις της στη δικαστική εξουσία αλλά και τη διαμάχη της Άγκυρας με την Κύπρο και άλλες γειτονικές της χώρες.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο το μη δεσμευτικό, συμβουλευτικό προσχέδιο έκθεσης να ζητεί την πλήρη αναστολή των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Αναμένουμε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και η τελική έκθεση να είναι πιο ρεαλιστική, αμερόληπτη και ενθαρρυντική. Η χώρα μας θα λάβει υπόψη της μόνο μια τέτοια έκθεση», πρόσθεσε.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η ένταξή της στην ΕΕ παραμένει ένας από τους βασικούς της στρατηγικούς στόχους, αν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που επισήμως ξεκίνησαν το 2004, έχουν τελματώσει εδώ και χρόνια. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι έχουν ζητήσει τον τερματισμό τους.

«Εκτιμώ ότι σε δύο εβδομάδες μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών θα ψηφίσει υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, όπως έκανε σήμερα η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων», ανέφερε η Κάτι Πίρι εισηγήτρια της ΕΕ για την Τουρκία σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Σχεδόν καθημερινές είναι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συλλήψεις δημοσιογράφων, ενώ η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα υπονομεύονται περαιτέρω», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής Μαριέτε Σάακε.

«Αυτό, σε συνδυασμό με τις συνταγματικές αλλαγές, έχουν καταστήσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αδύνατη σε αυτό το στάδιο. Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα είναι απολύτως ξεκάθαρο. Υπάρχουν επιπτώσεις στην αυταρχική αρπαγή της εξουσίας από τον Ερντογάν», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ