ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία αποχώρησης ανταρτών δυτικά της Δαμασκού

Συμφωνία αποχώρησης ανταρτών δυτικά της Δαμασκού
REUTERS/Jamal Saidi

Σύροι αντάρτες, που επί μήνες βρίσκονταν υπό πολιορκία στο Ζαμπαντάνι (Zabadani), πόλη στρατηγικής σημασίας στα σύνορα με τον Λίβανο, και οικογένειες, που έχουν αποκλειστεί σε δύο σιιτικές πόλεις της βόρειας Συρίας, πρόκειται να απομακρυνθούν αύριο Δευτέρα (28/12), στο πλαίσιο εφαρμογής του δεύτερου σταδίου μιας από τις ελάχιστες συμφωνίες, στις οποίες έχουν καταλήξει οι εμπόλεμες πλευρές στη χώρα, όπως ανέφεραν σήμερα πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Με τη συμφωνία αυτή, oi δεκάδες αντάρτες του Ζαμπαντάνι θα αποκτήσουν ασφαλή διέλευση για το αεροδρόμιο της Βηρυττού. Από εκεί θα κατευθυνθούν στον τελικό προορισμό τους στην Τουρκία, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Ταυτόχρονα, περίπου 300 οικογένειες από δύο πολιορκημένες σιιτικές πόλεις στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ (Idlib) θα φύγουν οδικώς για τα τουρκικά σύνορα και από εκεί θα μεταβούν αεροπορικώς στη Βηρυττό, όπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Ιράν, Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη είχαν βοηθήσει να επιτευχθεί τοπική εκεχειρία τον Σεπτέμβριο, κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, στο Ζαμπαντάνι στο συριακό Νότο και στα χωριά Φουά (Fouaa) και Καφράγια (Kafraya), τελευταία προπύργια του Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ, στον συριακό Βορρά.

Η επικράτηση των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στο Ζαμπαντάνι και τα όρη Καλαμούν αποκόβει τους σουνίτες από τις γραμμές ανεφοδιασμού των τελευταίων στο Λίβανο, δίνοντας χώρο στη Δαμασκό να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της στο Βορρά - Πηγή: Google Maps

Η νίκη της Χεζμπολάχ

Η περιοχή του Ζαμπαντάνι και τα γύρω βουνά του Καλαμούν (Qalamun) βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρήσεων που διεξάγουν η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ο συριακός στρατός εναντίον των ανταρτών από τον περασμένο Ιούλιο. Η περιοχή αυτή θεωρείται σημαντική, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στη Δαμασκό και στα σύνορα με τον Λίβανο, ελάχιστα χιλιόμετρα βορειότερα του οδικού άξονα μεταξύ της συριακής πρωτεύουσας και της Βυρηττού, ελέγχοντας τον ανεφοδιασμό από τον Λίβανο.

Το Ζαμπαντάνι βρίσκεται περίπου 50 χλμ. βορειοδυτικά της Δαμασκού και μόλις 8 χλμ. από τα λιβανέζικα σύνορα. Είχε πέσει στους αντάρτες το 2012 ύστερα από πολιορκία έντεκα ημερών και για τα επόμενα χρόνια βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Μετώπου Αλ Νούσρα (Jabhet Al-Nusra), της συριακής Αλ Κάιντα, που τη χρησιμοποιούσαν ως βάση τους για τις επιχειρήσεις τους κατά της Δαμασκού.

Από τον Νοέμβριο του 2013, Δαμασκός και Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν αντεπίθεση και μετά από ένα σχεδόν εξάμηνο είχαν περιορίσει τις δυνάμεις των Σουνιτών στα όρη Καλαμούν, απ' όπου ξεκίνησε ανταρτοπόλεμος. Οι ισλαμιστές και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) συνέπτυξαν τις δυνάμεις τους, η άφιξη, όμως, μονάδων του ISIS ανέτρεψε την ισορροπία υπέρ των τζιχαντιστών, καθώς πολλοί στρατιώτες του FSA προσχώρησαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Οι γραμμές του μετώπου αυτού δεν άλλαξαν ιδιαίτερα τον επόμενο χρόνο, όπου οι αντικυβερνητικές δυνάμεις στο Καλαμούν αναλώνονταν στις μεταξύ τους ισορροπίες ισχύος, τη στιγμή που στον βορρά προωθούνταν σημαντικά κατά του Άσαντ.

Στις 4 Μαΐου 2015, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε τον τελευταίο γύρο επιθέσεων στην περιοχή, καταφέρνοντας να αποκόψει το Ζαμπαντάνι από τα Καλαμούν. Οι μυστικές υπηρεσίες του Άσαντ κατάφεραν να στρέψουν το ISIS κατά του Αλ Νούσρα και του FSA και μετά από δύο μήνες μαχών, όπου όλοι είχαν στραφεί κατά όλων, νικητής στο πεδίο αναδείχθηκε η Χεζμπολάχ. Η νίκη των Σιιτών θεωρήθηκε περισσότερο νίκη γοήτρου, καθώς με αυτήν η σιιτική οργάνωση απέδειξε ότι μπορεί να υπερασπίσει τα σύνορα του Λιβάνου από τους φανατικούς Σουνίτες.

Έχοντας διασφαλίσμένα νώτα στα εκκαθαρισμένα από ισλαμιστές βουνά του Καλαμούν, οι δυνάμεις του Άσαντ περικύκλωσαν νοτιότερα το Ζαμπαντάνι. Η πολιορκία της πόλης, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο έληξε με συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις 24 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία οι ισλαμιστές αντάρτες είχαν στη διάθεσή τους διάστημα έξι μηνών να παραδώσουν το βαρύ οπλισμό και να εγκαταλείψουν με ασφλάλεια την πόλη.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στη νοτιοδυτική Συρία

Μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, το καθεστώς Άσαντ φαίνεται ότι ανακτά τον έλεγχο στα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας. Η περιοχή του Ζαμπαντάνι και του Καλαμούν κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο ενώνει τη Δαμασκό με τη Χομς (Homs). Στις αρχές του μήνα, αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης είχαν ανακοινώσει ότι επιτεύχθηκε ανάλογη εκεχειρία στην πόλη Χομς, όπου οι δυνάμεις των ανταρτών υπέστησαν σοβαρά πλήγματα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας.

Η αποχώρηση των ανταρτών μαχητών από την τελευταία περιοχή που είχαν υπό τον έλεγχό τους στην Χομς έδειξε, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές αποδέχονται σιγά σιγά την προοπτική γενικής εκεχειρίας, αποσυρόμενες από τις περιοχές που δεν έχουν ελπίδα να επικρατήσουν.

Με τον Άσαντ κυρίαρχο στον Νότο και το Ισλαμικό Κράτος να περιορίζεται στην ανατολική Συρία, απομένει να ξεκαθαριστούν οι γραμμές στο συριακό Βορρά και το Χαλέπι, ώστε να εκκινηθεί η διαδικασία πολιτικής μετάβασης, όπου η ντε φάκτο τριχοτομημένη Συρία θα επιχειρηθεί να αποτελέσει ενιαίο κράτος, ένα μόρφωμα ανάμεσα σε Βοσνία και Ιράκ με την ελπίδα να συγκρατηθεί η επιρροή του άξονα Ρωσίας-Ιράν στην περιοχή και, κυρίως, να αποτραπούν νέες προσφυγικές ροές στη Δύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ