ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο στον Αμαζόνιο: Φάλαινα βρέθηκε νεκρή μέσα στη ζούγκλα

Μυστήριο στον Αμαζόνιο: Φάλαινα βρέθηκε νεκρή μέσα στη ζούγκλα

Απέναντι σε ένα μακάβριο, αλλά και ταυτόχρονα αινιγματικό θέαμα βρέθηκαν οι κάτοικοι ενός χωριού στις όχθες του ποταμού Αμαζονίου στη Βραζιλία, όταν ο ουρανός γέμισε ξαφνικά με εκατοντάδες αρπακτικά.

Η απάντηση για το ασυνήθιστο γεγονός βρισκόταν… ξαπλωμένη σε ένα ξέφωτο περίπου 15 μέτρων, όπου κείτονταν το τεράστιο κουφάρι μιας μεγάπτερης φάλαινας!

Το επιβλητικό, αν και νεκρό κήτος, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται γύρω στους δώδεκα μήνες, βρέθηκε στη νήσο Marajo κοντά στο δέλτα του Αμαζονίου την περασμένη εβδομάδα. Έχει μήκος οκτώ μέτρων, ενώ όπως ανέφεραν οι κτηνίατροι που το εξέτασαν, δεν έφερε τραύματα ή πληγές.

Φωτογραφίες και βίντεο του θηλαστικού κυκλοφόρησαν ευρέως στο διαδίκτυο, καθώς μια ομάδα δέκα βιολόγων της ΜΚΟ Bicho D’ agua έσπευσε στο σημείο προκειμένου να διαπιστώσει πώς είναι δυνατόν να βρεθεί μια φάλαινα σε ένα τέτοιο σημείο μέσα στο χειμώνα, προτού οι γύπες την κατασπαράξουν.

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για το πώς κατέληξε εδώ το πλάσμα αυτό, υποθέτουμε όμως πως βρίσκονταν κοντά στην ακτή και η παλίρροια, η οποία ήταν έντονη τις τελευταίες μέρες, το παρέσυρε και το έριξε στην ενδοχώρα», τόνισε ο Ρενάτα Έμιν, ειδικός σε θέματα της θαλάσσιας ζωής, σύμφωνα με το sciencealert, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ένα πολύ ασυνήθιστο φαινόμενο.

Πιθανολογείται ότι το θαλάσσιο θηλαστικό ξεβράστηκε στην ξηρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα του Αμαζονίου, όταν τα γλυκά νερά του ποταμού πλημυρίζουν τη στεριά, γεγονός που καθιστά το εύρημα ακόμα πιο μυστηριώδες, καθώς οι φάλαινες συνήθως διεισδύουν στη «λεκάνη» του Αμαζονίου μόνο το καλοκαίρι, όταν το αλμυρό νερό απλώνεται στο απέραντο σύστημα των ποταμών του.

Η μόνη εξήγηση που μπορούν να δώσουν οι επιστήμονες είναι η πιθανότητα το… φαλαινάκι, ηλικίας περίπου ενός έτους, μήκους οκτώ μέτρων και βάρους 1,5 τόνου, να διαχωρίστηκε από τη μητέρα του και δυστυχώς να παγιδεύτηκε στα φυτά του ποταμού όπου και βρήκε το θάνατο, ενώ στη συνέχεια ξεβράστηκε στη στεριά από τεράστια κύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ