ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινάει η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»: H Τουρκία βγάζει το στόλο της στη Μεσόγειο

Ξεκινάει η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»: H Τουρκία βγάζει το στόλο της στη Μεσόγειο
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Με 102 πλοία στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στη νότια περιοχή της Κύπρου αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα ξεκινάει σήμερα η ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Πλοία θα αποπλεύσουν από τις βάσεις Γκιόλτζουκ (Golcuk, Θάλασσα του Μαρμαρά) και Ακσάζ (Aksaz, απέναντι από τη Ρόδο).

Φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά και υποβρύχια θα ενταχθούν στα σενάρια της άσκησης. Παράλληλα ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ θα εκτελέσουν αποστολές κατά τη διάρκεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το CNN Turk αναφέρεται σε «ναυτική άσκηση-σενάριο πολέμου» και τονίζει πως επίλεκτες δυνάμεις του ναυτικού, μαζί με πεζοναύτες, θα πραγματοποιήσουν και απόβαση με σενάριο να αιχμαλωτίσουν τους εχθρούς.

Τη «Γαλάζια Πατρίδα» θα παρακολουθεί ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μέσα από τουρκική φρεγάτα.

Στην άσκηση για πρώτη φορά θα εκτοξευτούν τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά με τα πυροβολικά συστήματα Τζιρίτ και Ομτάς.

Από τον στρατό ξηράς θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα Ατάκ και από την πολεμική αεροπορία 20 μαχητικά αεροσκάφη.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και η Πολεμική Αεροπορία παρακολουθούν κάθε κίνηση των Τούρκων και είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να απαντήσουν αν οι Τούρκοι ξεπεράσουν τα όρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ