ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρρευση παράνομου χρυσωρυχείου στην Ινδονησία: Ένας νεκρός και δεκάδες εγκλωβισμένοι

Κατάρρευση παράνομου χρυσωρυχείου στην Ινδονησία: Ένας νεκρός και δεκάδες εγκλωβισμένοι
BASARNAS via AP

Ένας νεκρός και 14 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός από την κατάρρευση παράνομου ορυχείου χρυσού στην Ινδονησία, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 60 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στα ερείπια.

Σύμφωνα με το Associated Press, η κατάρρευση έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο βόρειο τμήμα της Κελέβης, ενώ η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 60 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Σύμφωνα δηλώσεις αξιωματούχου της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών, Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, πολλές στοές του χρυσωρυχείου, που λειτουργούσε χωρίς άδεια, κατέρρευσαν όταν υποχώρησαν τα υποστυλώματα καθώς δεκάδες άνθρωποι αναζητούσαν φλέβες χρυσού στο ασταθές υπέδαφος.

Οι παράνομες επιχειρήσεις εξόρυξης είναι συνηθισμένες στην Ινδονησία, αυξάνοντας το ρίσκο για δεκάδες εργαζομένους που αναγκάζονται να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού ή ακόμα και θανάτου.

Ακόμα και μικρά παιδιά που εργάζονται σε χρυσωρυχεία συχνά αναγκάζονται να ρισκάρουν τη ζωή τους στις σήραγγες προκειμένου να μεταφέρουν μεταλλεύματα που έχασαν από τα βράχια.

Στην επιχείρηση διάσωσης επιχειρούν αστυνομικοί, εργαζόμενοι της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης, στρατιωτικοί και προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού της Ινδονησίας. Το έργο τους ωστόσο δυσχεραίνει το δύσβατο σημείο στο οποίο βρίσκεται το ορυχείο.

Αξιωματούχοι μάλιστα ανέφεραν πως στο σημείο μπορεί να φτάσει κανείς μόνο με τα πόδια. Τα ασθενοφόρα είναι αδύνατο να φτάσουν εκεί.

Η Ινδονησία αντιπροσωπεύει περίπου το 3% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από το ορυχείο Grasberg που, μεταξύ άλλων, θεωρείται και το μεγαλύτερο στον κόσμο με απόθεμα 40 δισ. δολαρίων και 20.000 εργαζομένους.

Σε πολλές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται, ενώ σύμφωνα με μελέτη του Διακυβερνητικού Φόρουμ για τα ορυχεία και την αειφόρο ανάπτυξη, ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται σε αυτά τη δεδομένη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια, από τα 30 που ήταν το 2014 και τα 6 που ήταν το 1993.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ