ΚΟΣΜΟΣ

ExxonMobil για κοίτασμα στην Κύπρο: Το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο

ExxonMobil για κοίτασμα στην Κύπρο: Το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο
Eurokinissi

Συνολικό κοίτασμα που εκτιμάται μεταξύ 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων ποδών ανακάλυψε η ερευνητική γεώτρηση που διενήργησε η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στον στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10, ενισχύοντας περαιτέρω τη δυναμική του υδρογονανθρακικού της κυπριακής ΑΟΖ. 

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και με βάση επίσημα στοιχεία είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε κοινές δηλώσεις με τον Αντιπρόεδρο της ExxoMobil Τρίσταν Άσπρεΐ, σύμφωνα με το offsite.com.cy.

«Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουμε σήμερα», είπε καταδεικνύουν το δυναμικό της ΑΟΖ μας γιατί δεν πρόκειται μόνο για μεγάλη ανακάλυψη, αλλά πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα, ο οποίος έρχεται να προσθέσει στα αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά πρέπει να πω, και στα γηγενή κοιτάσματα της ΕΕ, αναδεικνύοντας το ρόλο της χώρας ως εναλλακτική πηγή πλέον εφοδιασμού της Ένωσης».

Το 2ο μεγαλύτερο παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν αξιωματούχοι της ExxonMobil, το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που ανακαλύφθηκε παγκοσμίως τους τελευταίους 12 μήνες και το τρίτο τα τελευταία δύο χρόνια. Εξάλλου, η πρώτη γεώτρηση στον τεμάχιο 10, που πραγματοποιήθηκε στον στόχο «Δελφύνη 1» μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019, δεν εντόπισε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Άσπρει δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα της γεώτρησης, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η εταιρεία θα αναλύσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και από τις δύο γεωτρήσεις, προκειμένου να καθορίσει το πλήρες εμπορικό δυναμικό του κοιτάσματος, αλλά και να καθορίσει το κατά πόσον θα διενεργήσει και περαιτέρω ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10.

«Θα περιλάβαμε όλα τα στοιχεία και τα μαθήματα που συγκεντρώσαμε ολόκληρο το γεωτρητικό πρόγραμμα ενσωματώνοντάς τα στην αξιολόγηση του τεμαχίου 10 προκειμένου να συνεχίσουμε την αξιολόγηση μελλοντικών γεωτρήσεων», είπε.

«Αλλά ταυτόχρονα να εξετάσουμε τα δεδομένα που συλλέξαμε για να κοιτάξουμε για νέες ερευνητικές ευκαιρίες στο τεμάχιο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Άσπρεϊ είπε πως οι επόμενες κινήσεις της ExxonMobil όσον αφορά νέες ερευνητικές δραστηριότητες πιθανόν να πραγματοποιηθούν εντός του 2020.

Χαρακτήρισε εξάλλου πολύ καλή επιτυχία την εξεύρεση σημαντικής ανακάλυψης μετά από δύο γεωτρήσεις σε περιοχές όπως αυτή της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι σε τέτοιες περιοχές ένας ευρύς μέσος όρος επιτυχίας είναι μία επιτυχία στις τρεις ή μία στις τέσσερις γεωτρήσεις.

Ερωτηθείς εξάλλου, αν η ExxonMobil θα ενδιαφερθεί και για πρόσθετα ερευνητικά τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Άσπρεϊ είπε πως «δεν περιοριζόμαστε στην εξερεύνηση μας στο τεμάχιο 10, αλλά ενδιαφερόμαστε και για άλλες ευκαιρίες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και μάλιστα για όλη την Ανατολική Μεσόγειο», υπενθυμίζοντας ότι η ExxonMobil, ως μέρος μιας κοινοπραξίας, πήρε άδεια εξερεύνησης για το τεμάχιο 3 της αιγυπτιακής ΑΟΖ.

«Άρα δεν περιοριζόμαστε στο τεμάχιο 10 και δεν περιοριζόμαστε μόνο στην Κύπρο, είπε.

Πρόωρο για τερματικό LNG

Απαντώντας σε ερώτηση αν με τα κοιτάσματα αυτά επανέρχεται στο τραπέζι το θέμα του τερματικού υγροποίησης (LNG), ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι εμείς θεωρούμε ότι είναι μια καλή βάση για να ξαναδούμε το θέμα πιο ολιστικά πλέον.

«Σίγουρα θα χρειαστούμε περισσότερες ποσότητες, αλλά η ανακάλυψη του ανακοινώνουμε σήμερα μας βάζει μια βάση πάνω στην οποία να μπορούμε δουλέψουμε,» είπε

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της ExxoMobil είπε πως το ταξίδι προς την ανάπτυξη του κοιτάσματος βρίσκεται ακόμη στην αρχή του, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να αναλυθούν τους επόμενους μήνες προτού ξεκινήσει η διαδικασία του πλάνου ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Όπως είπε, τυπικά τα τερματικά που επεξεργάζονται ποσότητες από θαλάσσια τεμάχια «θα χρειαστούν πιθανόν ποσότητες μεγαλύτερες από ένα κοίτασμα».

«Υπάρχουν ακόμη προοπτικές για περισσότερες ανακαλύψεις στο δικό μας τεμάχιο και ίσως από άλλους και ως εκ τούτου είναι πρόωρο να καθορίσουμε την προοπτική του κοιτάσματος», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Άσπρεϊ είπε πως η εταιρεία πάντα δήλωνε ότι αν ανακαλυφθούν «επαρκείς ποσότητες, η προτιμητέα επιλογή θα ήταν η μεταφορά του αερίου στη ξηρά για να στηρίξει ένα τερματικό» και πρόσθεσε ότι «αυτή παραμένει μια επιλογή για το μέλλον, δεν το έχουμε αποκλείσει, παραμένει μια πιθανότητα για το μέλλον».

Ερωτηθείς τι θα ήταν μια επαρκής ποσότητα για ένα τερματικό LNG, o κ. Άσπρεϊ είπε πως τα τερματικά υγροποίησης σήμερα επεξεργάζονται ποσότητες πιθανών άνω των 10 ή ίσως και 15 tcf, σε ένα ευρύ μέσο όρο με μεγάλες διακυμάνσεις. Σημείωσε εξάλλου πως η επιλογή ενός τερματικού δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα, αλλά και από άλλους διαφορετικούς παράγοντες, όπως αυτό καθ’ αυτό το κοίτασμα, την ποιότητα την πυκνότητα, καθώς και από την επιλεγμένη λύση ανάπτυξης του κοιτάσματος.

«Γνωρίζαμε τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή»

Ερωτηθείς αν η Exxon προβληματίζεται από την ένταση που κάποια γειτονικά κράτη επιχειρούν να δημιουργήσουν στην περιοχή, ο κ. Άσπρεϊ είπε πως «γνωρίζαμε από την αρχή τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και δεν είναι κάτι νέο».

«Σε τελική ανάλυση πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι ως συμβαλλόμενοι με την κυβέρνηση να εξετάσουμε το τεμάχιο 10, που έχουμε εξασφαλίσει στον τελευταίο γύρο αδειοδότησης, κάτι που έχουμε κάνει», είπε, προσθέτοντας ότι «τονίζουμε ότι το τεμάχιο 10 δεν βρίσκεται σε αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως θεωρεί ότι «το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί μια καταπληκτική εξέλιξη για όλη την Κύπρο και όπως έχουμε πράξει όλο αυτό το διάστημα θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα όποιες προκλήσεις και να έρχονται ενώπιον μας».

Σε ερώτηση αν η Τουρκία παραμένει μόνη της στη δημιουργία εντάσεων στην περιοχή, ο κ. Λακκτρύπης απάντησε ότι «βλέπετε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής να συνασπίζονται γύρω από διάφορα φόρα όπως το East Med Gas Forum, σε μια προσπάθεια ακριβώς να προωθήσουμε το ενεργειακό μας μέλλον, που σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της ΕΕ να δημιουργήσει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού αλλά και διαδρομές».

Νωρίτερα η αντιπροσωπεία της Exxon είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπου τον ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα της γεώτρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ