ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτες εικόνες: Οι χαμηλές θερμοκρασίες πάγωσαν μεγάλες λίμνες των ΗΠΑ

Απίστευτες εικόνες: Οι χαμηλές θερμοκρασίες πάγωσαν μεγάλες λίμνες των ΗΠΑ

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν στη Βόρεια Αμερική στο τέλος του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να παγώσουν μερικές από τις μεγάλες λίμνες «Σουπήριορ», «Χιούρον», «Μίσιγκαν», «Ήρι» και «Οντάριο», που βρίσκονται μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά

Σύμφωνα με το meteo.gr, η θερμοκρασία έπεσε στους -35οC, ενώ πάγωσε ακόμη και ο ποταμός του Σικάγο. Οι ιδιαίτερες συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που επικρατούσαν στα τέλη του Ιανουαρίου επέτρεψαν την κάθοδο Αρκτικών αερίων μαζών πάνω από την Βόρεια Αμερική και ιδιαιτέρως πάνω από την περιοχή των μεγάλων λιμνών στις 29 και 30 Ιανουαρίου.

Στις παραπάνω εικόνες φαίνονται οι μεγάλες λίμνες, όπως τις «φωτογράφησε» ο δορυφόρος Sentinel-3A στις 16:00 UTC (18:00 ώρα Ελλάδας) της 31ης Ιανουαρίου 2019, και σε μεγέθυνση η λίμνη Σικάγο.

Οι λίμνες συνεχίζουν να παρέχουν στην ατμόσφαιρα υγρό και σχετικά θερμό αέρα, προκαλώντας την δημιουργία νεφών κατά τη διεύθυνση πνοής του ανέμου.

Μια εικόνα που «κόβει την ανάσα» είναι αυτή της λίμνης «Μίσιγκαν». Η χωρική ανάλυση της εν λόγω εικόνας είναι 10 μέτρα. Όπως φαίνεται οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επέτρεψαν μέρος της ακτής της λίμνης να παγώσει.

Εξίσου εντωσιακό είναι το φαινόμενο κατά το οποίο οι σχετικά θερμές και υγρές αέριες μάζες που εξατμίζονται από την επιφάνεια της λίμνης, παρασύρονται από τον άνεμο, ψύχονται και δημιουργούν νέφη όπως αυτά που φαίνονται προς το «κέντρο» της λίμνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ