ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαταλήφθηκε το Ραμάντι από το ISIS, λένε οι Ιρακινοί

Ανακαταλήφθηκε το Ραμάντι από το ISIS, λένε οι Ιρακινοί
REUTERS/Stringer

Την ανακατάληψη της πόλης του Ραμάντι από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσε σήμερα ο ιρακινός στρατός, σε μια εξέλιξη που θεωρείται κλειδί από αρκετούς αναλυτές στη μάχη κατά του ISIS.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού της χώρας, τα στρατεύματα ύψωσαν τη σημαία του Ιράκ στην κορυφή κυβερνητικού συγκροτήματος στο κεντρικό Ραμάντι της επαρχίας Ανμπάρ, περίπου 110 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

Η πόλη έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών το Μάιο, κίνηση που αποτέλεσε ξεκάθαρο πισωγύρισμα στην προσπάθεια της χώρας να ελέγξει την προέλαση της τρομοκρατικής ομάδας.

Τηλεοπτικοί σταθμοί έδειχναν σήμερα πανηγυρικά στιγμιότυπα στρατιωτών να αναφέρονται στην "απελευθέρωση" της πόλης.

Το Ραμάντι είναι μια κυριαρχικά σουνιτική αραβική πόλη, την ώρα που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ είναι στην πλειοψηφία τους Σιίτες.

Στην εξέλιξη αναφέρθηκε και η υπό τις ΗΠΑ διεθνής συμμαχία που διενεργεί αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά στόχων των τζιχαντιστών.

"Η εκκαθάριση του κυβερνητικού κέντρου είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και αποτέλεσμα πολλών μηνών σκληρής δουλειάς από τον στρατό του Ιράκ, την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, την ιρακινή πολεμική αεροπορία, την τοπική και ομοσπονδιακή αστυνομία και μαχητών διαφόρων φυλών", τόνισε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας, στρατηγός Στιβ Ουόρεν.

Όπως είπε ο Τζον Κέρι, οι ΗΠΑ μαζί με τις χώρες - μέλη της δυτικής συμμαχίας θα χορηγήσουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για την ανοικοδόμηση του Ραμάντι.

«Η απώθηση του ΙΚ από περιοχές που είχε καταλάβει είναι βασικό κομμάτι της στρατηγικής σε θέματα ασφάλειας του Ιράκ, αλλά είναι παράλληλα ζωτικής σημασίας να ανοικοδομήσουμε και να σταθεροποιήσουμε αυτές τις περιοχές που απελευθερώθηκαν», τόνισε.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ τόνισε ότι η εκστρατεία της διεθνούς συμμαχίας θα συνεχιστεί παρά την ανακατάληψη του Ραμάντι από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Ακόμη και μετά αυτή την επιτυχία, η μάχη ενάντια στο ΙΚ απέχει πολύ από την ολοκλήρωση της», σημείωσε ο Κάρτερ.

Και πρόσθεσε: «Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τους ιρακινούς συμμάχους και την υπόλοιπη διεθνή συμμαχία, όσο οικοδομούμε πάνω στην σημερινή πρόοδο».

Όπως ωστόσο ανέφερε η ανταποκρίτρια του CNN στο Αμπού Ντάμπι, Μπέκι Άντερσον επικαλούμενη τοπικά δημοσιεύματα, είναι πιθανό πλέον το ISIS να μετακινήθηκε από το κυβερνητικό συγκρότημα που ανακαταλήφθηκε προς τα βόρεια της πόλης με πιθανότητες να "ανασυγκροτείται".

Συμπλήρωσε ότι είναι πιθανό το επίτευγμα του ιρακινού στρατού να μην είναι τίποτα παραπάνω από μια συμβολική επιτυχία και πως το άκρως σημαντικό είναι το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Η πόλη που βρίσκεται στο κεντρικό Ιράκ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας με δρόμους που καταλήγουν τόσο στη Συρία όσο και στην Ιορδανία ενώ η επαρχία της Ανμπάρ είναι η καρδιά του σουνιτικού μουσουλμανικού πληθυσμού του Ιράκ.

Αναλυτές πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η διατήρηση της πόλης από τον ιρακινό στρατό θα κριθεί εν πολλοίς από την αντίδραση του ντόπιου πληθυσμού που θα πρέπει να εκλάβει τους κατακτητές ως... προτιμητέους ηγεμόνες σε σχέση με τους τζιχαντιστές.

Διαμηνύουν μάλιστα ότι και στο πρόσφατο παρελθόν η ιρακινή ηγεσία έχει υπερτιμήσει στρατιωτικές επιτυχίες, κάτι που από μόνο του είναι λόγος παύσης των πανηγυρισμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι νωρίτερα φέτος, ο ιρακινός στρατός είχε ανακαταλάβει το Τικρίτ από το ISIS αλλά χρειάστηκαν μήνες προτού επανασυνδεθεί το ρεύμα για τον πληθυσμό και να καταστήσει ασφαλή την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρακινού στρατού, κυριαρχεί αυτοπεποίθηση στις τάξεις των μαχητών ότι μπορούν να ανακαταλάβουν και άλλες πόλεις που είχαν πέσει στα χέρια του ISIS.

"Θα ελευθερώσουμε όλα τα άλλα μέρη όπως ελευθερώσαν την Τζουρφ αλ - Νασρ και το Τικρίτ και τη Μπαϊτζί και άλλες περιοχές", ανέφερε.

"Το 2016 η χρονιά της οριστικής νίκης κατά του ISIS"

Αλλά και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, δεσμεύτηκε σήμερα ότι εντός του 2016 θα απελευθερώσει όλη τη χώρα του από το Ισλαμικό Κράτος.

"Το 2015 ήταν η χρονιά της απελευθέρωσης. Το 2016 θα είναι η χρονιά της μεγάλης και οριστικής νίκης, όταν η παρουσία του Νταές στο Ιράκ θα τερματιστεί", είπε.

Και συνέχισε: "Ερχόμαστε για να απελευθερώσουμε τη Μοσούλη και αυτό θα είναι το μοιραίο και τελειωτικό χτύπημα στο Νταές".

Η Μοσούλη είναι η μεγαλύτερη πόλη που παραμένει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, στο βόρειο Ιράκ.

Αναμένονται ενέδρες από τους τζιχαντιστές

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι μάχες γύρω από την πόλη θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ενώ το ISIS αναμένεται να στήσει ενέδρες σε προάστια ώστε να αποτρέψει την ειρήνευση και την αποκατάσταση των συνθηκών διαβίωσης.

Σύμφωνα με την άποψη του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου, "το Ραμάντι θα παραμείνει εκτεθειμένο σε αντεπιθέσεις από το ISIS, ειδικά από τον βορρά και την περιοχή Χιτ την οποία κατέχουν τζιχαντιστές, εάν οι Ιρακινοί τραβήξουν δυνάμεις από το Ραμάντι για να επικεντρωθούν σε άλλες επιχειρήσεις".

Γκάλοπ: Κερδίζουν τον πόλεμο οι τρομοκράτες, λένε οι Αμερικανοί

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της ORC για το CNN υποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να δηλώσουν ότι οι τρομοκράτες κερδίζουν τον πόλεμο κατά των ΗΠΑ περισσότερο από κάθε άλλη χρονική στιγμή από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, το κοινό δείχνει δυσαρεστημένο από την πρόοδο του έθνους με περίπου το 75% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι δεν ικανοποιείται από το πως εξελίσσεται ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

Τον Αύγουστο του 2007 το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 61%.

Διαβάστε επίσης:

Στην θρησκευτική ιδεολογία του ISIS οι απαντήσεις για τις επιδιώξεις του

Με παρέμβαση Ομπάμα, η Τουρκία αποχωρεί μερικώς από το Β. Ιράκ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ