ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Λευκού Οίκου με γερουσιαστές για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ

Επικοινωνία Λευκού Οίκου με γερουσιαστές για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ
AP Photo/Susan Walsh

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν δεν έκρυψε την απογοήτευσή του με την κήρυξη της κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Ιανουαρίου, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος «θα πάει τη νομοθεσία ειδικής ανάγκης σε άλλα επίπεδα από αυτά που βρίσκεται», αναφέρει σε άρθρο του το Politico.

Ωστόσο, ο ίδιος εκφράζει σήμερα διαφορετική άποψη, καθώς η Γερουσία θα κληθεί την επόμενη εβδομάδα, να ψηφίσει επί της απόφασης που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων για την ακύρωση της κήρυξης κατάστασης έκτασης ανάγκης στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ. Στην διάσταση αυτή, ο γερουσιαστής υποστηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Ο πρόεδρος το παίρνει αυτό ιδιαιτέρως προσωπικά. Στο μυαλό του, υπάρχει αυτό: Υποστηρίζεις τον ίδιο ή υποστηρίζει τη Νάνσι Πελόζι. Νομίζω ότι είναι πολύ σωστό, κατά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον.

Η εκδήλωση της υποστήριξης του Γερουσιαστή Τζόνσον στον πρόεδρο Τραμπ, ακολουθεί μία εβδομάδα κλιμακούμενης πολιτικής έντασης στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, αναφορικά με το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για να εξασφαλίσει από αναδιανομή ομοσπονδιακών (αμυντικών) κονδυλίων τις δαπάνες που απαιτούνται για την κατασκευή του τείχους ασφάλειας, στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Η κήρυξη της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης έγινε από τον πρόεδρο Τραμπ, μετά την άρνηση του Κογκρέσου να εγκρίνει την δαπάνη για την κατασκευή του τείχους.

Ο Τραμπ αναμείχθηκε ουσιαστικά στις πολιτικές συζητήσεις, ενώ στελέχη του Λευκού Οίκου άρχισαν να τηλεφωνούν σε γερουσιαστές, προκειμένου να διαχωρίσουν αυτούς, που παρά το γεγονός ότι έχουν επικρίνει την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θέλουν στην ψηφοφορία που θα γίνει στην ολομέλεια της Γερουσίας, να υποστηρίξουν τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Πατ Ρόμπερτς δήλωσε σε συναδέλφους του γερουσιαστές, ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς ο συνταξιούχος γερουσιαστής είχε εμφανιστεί αναποφάσιστος για την στάση του, σύμφωνα με δύο πηγές που έλαβαν γνώση για τα λεγόμενα του γερουσιαστή.

Ο Ρόμπερτς είναι πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας στην Γερουσία και δήλωσε με δυνατή φωνή στους συναδέλφους του ότι είναι αναγκαίο για τον ίδιο να εξετάσει πολλές διαστάσεις του θέματος, καθώς ζυγίζει την κατάσταση, για τον καθορισμό της τελικής στάσης που θα τηρήσει στην ψηφοφορία.

Μεταξύ των παραμέτρων που θα εξετάσει ο ίδιος γερουσιαστής είναι και μία ουσιαστική διάσταση που σχετίζεται με το αν ο πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψει νομοθεσία για αγροτικά ζητήματα, η οποία θα προέρχεται από την επιτροπή του.

Το απόγευμα της Πέμπτης, μία γυναίκα, εκπρόσωπος του Ρόμπερτς δήλωσε ότι ο ίδιος θα υποστηρίξει τον πρόεδρο Τραμπ στην κήρυξη της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ ο γερουσιαστής, τόνισε ότι η απόφασή του δεν σχετίζεται με τις συζητήσεις που γίνονται στον Λευκό Οίκο.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε εκφράσει αρχικά την ανησυχία του για την δρομολογούμενη πολιτική σύγκρουσή του με το κόμμα του και την υπογραφή του πρώτου βέτο της προεδρικής του θητείας, στην συνέχεια, άρχισε σταδιακά να εκνευρίζεται με τον αυξανόμενο αριθμό Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που είναι αντίθετη με την επιλογή του.

Οι γερουσιαστές αυτοί, φαίνεται ότι είναι περίπου δώδεκα. Ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε με τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ σχετικά με την επερχόμενη ψηφοφορία στην ολομέλεια, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές πληροφορήθηκαν ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από τον Τραμπ, καθώς ο αριθμός των μελών της ρεπουμπλικανικής κοινοβουλευτικής ομάδας που έχουν διάθεση να ψηφίσουν αρνητικά, διαφάνηκε ότι αυξάνει.

«Ο πρόεδρος παρακολουθεί στενά. Επιθυμεί οι Ρεπουμπλικάνοι να υποστηρίξουν την θέση του, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μερικά προβλήματα με αυτό», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν από το Τέξας.

«Το παρακολουθούν στενά. Οι συνάδελφοί μου σκέφτονται την στάση τους στην ψηφοφορία κι εγώ το σέβομαι. Ωστόσο, γνωρίζω ότι ο Λευκός Οίκος επικοινωνεί για να μάθει την στάση των γερουσιαστών», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστής Στιβ Ντέινς από την Μοντάνα.

Ο υποβόσκων εκνευρισμός της κυβέρνησης Τραμπ για την ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας, που είναι πιθανό να διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη, αρχίζει τώρα να εκδηλώνεται, καθώς στελέχη του Λευκού Οίκου τηλεφωνούν σε γερουσιαστές προκειμένου να έχουν μία σωστή αντίληψη για το ποιοι θα υποστηρίξουν τον πρόεδρο Τραμπ και ποιοι θα ψηφίσουν αρνητικά.

Ακόμη και γερουσιαστές, όπως ο Ντέινς που βρίσκονται ξεκάθαρα στην πλευρά του προέδρου Τραμπ για το συγκεκριμένο ζήτημα, έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα από τον Λευκό Οίκο.

Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι υπάρχουν «παραγωγικές» συνομιλίες με τους γερουσιαστές και τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με την ψηφοφορία.

Ο Τραμπ φαίνεται να τηρεί χαμηλούς τόνους για τις συνομιλίες αυτές, ενώ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι οι δαπάνες που απαιτούνται είναι σημαντικές, καθώς η διάρκειά τους δεν θα εκπνεύσει στο τέλος του χρόνου, όπως οι τυπικές αποζημιώσεις που ψηφίζονται από το Κογκρέσο, ενώ θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν και τα στρατιωτικά έργα που επηρεάζονται από αυτές, «κατά κάποιο τρόπο» με νέα οικονομικά κονδύλια.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να ικανοποιήσει μερικές από τις βασικές απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, όπως, η λεπτομερής ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα που θα επηρεαστούν από την ανακατανομή των ομοσπονδιακών δαπανών που προτείνει ο πρόεδρος Τραμπ.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην δημοσιοποίηση της λίστας αυτής με τα στρατιωτικά προγράμματα κατασκευής υποδομών, συντελώντας αποφασιστικά στον εκνευρισμό των αναποφάσιστων γερουσιαστών, ενισχύοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξηση του αριθμού που θα ψηφίσει αρνητικά.

«Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο, από μια πολιτική νίκη (των Δημοκρατικών). Η ομαδική αρνητική ψήφος των Ρεπουμπλικάνων δεν θα παράγει ανατροπή του προεδρικού βέτο. (Ωστόσο), πρόκειται για μήνυμα νίκης (για τους Δημοκρατικούς). Υπάρχει ανησυχία στον Λευκό Οίκο ότι ένας μεγάλος αριθμός Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών θα ψηφίσει αρνητικά», δήλωσε ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που είναι αντίθετος στην κήρυξη της κατάστασης εθνικής ανάγκης.

Ένας Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής που υποστηρίζει δυναμικά τον πρόεδρο Τραμπ στο συγκεκριμένο ζήτημα, έλαβε ένα τηλέφωνο μέσα στην εβδομάδα από τον Λευκό Οίκο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν παραμένει σταθερός στην θέση του.

Η ένταση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών αναμένεται να κλιμακωθεί περαιτέρω μέσω μιας άλλης ψηφοφορίας για τον τερματισμό της αμερικανικής υποστήριξης στην εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Η ψηφοφορία αυτή, εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί αργότερα μέσα στον Μάρτιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ