ΚΟΣΜΟΣ

Σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Πολ Μάναφορτ

Σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Πολ Μάναφορτ
(AP Photo/Matt Rourke)

Σε 47 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, ο οποίος έμαθε την Πέμπτη πως θα περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια στη φυλακή μετά από καταδίκη για οικονομική απάτη.

Ωστόσο, αμερικανική ΜΜΕ εκτιμούν πως ο Μάναφορτ έπεσε στα «μαλακά», καθώς η ποινή του είναι πολύ επιεικέστερη από αυτή που είχε προταθεί.

Η καταδίκη του Μάναφορτ έρχεται μετά από την πολυπλόκαμη έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τη φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, παρότι δεν συνδέεται άμεσα με αυτή.

Ο 69χρονος Μάναφορτ βρισκόταν αντιμέτωπος με 25 χρόνια φυλάκισης, κάτι που πιθανώς θα σήμαινε πως θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωή του στη φυλακή.

Παρότι ο Μάναφορτ θα περάσει μόλις τέσσερα χρόνια –παρά ένα μήνα- στη φυλακή, πρόκειται για την πιο μεγάλη ποινή σε κατηγορούμενο της έρευνας Μιούλερ.

Στον λομπίστα, άλλοτε έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ουάσινγκτον, επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 50.000 δολαρίων ενώ θα πρέπει να επιστρέψει στο αμερικανικό δημόσιο ποσό που ανέρχεται στα 24 εκατομμύρια δολάρια!

Απευθυνόμενος στην έδρα πριν ακούσει την καταδίκη του, ο Μάναφορτ τόνισε: «Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν τα πιο δύσκολα για την οικογένειά μου και για εμένα».

Ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου και, όπως αναφέρει το CNNi, είπε:

«Το να πω ότι αισθάνομαι ταπεινωμένος και ντροπιασμένος θα ήταν πολύ λίγο…».

Ισχυρίστηκε δε, πως η ζωή του –από προσωπικής, επαγγελματικές και οικονομικής σκοπίας- έχουν γίνει «συντρίμμια».

Ο Μάναφορτ κρίθηκε ένοχος τον Αύγουστο για πέντε κατηγορίες περί φορολογικής απάτης, δύο κατηγορίες περί τραπεζικής απάτης και μία κατηγορία για την απόκρυψη τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές.

Ο Μάναφορτ είναι εξάλλου αντιμέτωπος με άλλη μια καταδίκη, την επόμενη Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, για δύο κατηγορίες περί συνωμοσίας. Ο 69χρονος ομολόγησε την ενοχή του για αυτές τις κατηγορίες τον Σεπτέμβριο.

Το κατηγορητήριο επισύρει έως και 10ετή κάθειρξη, ποινή που ενδέχεται να προστεθεί στην ποινή 47 μηνών φυλάκισης που του επιβλήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ