ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιμ παραδέχθηκε το «ναυάγιο» με Τραμπ – Τι απαντά ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Κιμ παραδέχθηκε το «ναυάγιο» με Τραμπ – Τι απαντά ο Αμερικανός πρόεδρος
AP Photo/Evan Vucci

Απαρχή εξελίξεων αποδεικνύεται το διπλωματικό «ναυάγιο» στο Ανόι όπου η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν τερματίστηκε εσπευσμένα.

Μάλιστα για πρώτη φορά η Πιονγκγιάνγκ ομολογεί την αποτυχία με τον πλέον επίσημο τρόπο, το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την προσπάθεια κάνοντας λόγο για καλές σχέσεις.

Τις τελευταίες μέρες η ένταση έχει επιστρέψει λόγω των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα οι οποίες αν και είναι περιορισμένες σε σχέση με το παρελθόν, παρόλα αυτά προκαλούν τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Δεν είναι τυχαίο πως τις κατήγγειλε μέσω του βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA για να ακολουθήσει στη συνέχεια δημοσίευμα για το ναυάγιο στο Ανόι. Είναι η πρώτη φορά που ομολογείται.

Συγκεκριμένα, τo επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας παραδέχτηκε για πρώτη φορά σήμερα την αποτυχία της πρόσφατης συνόδου κορυφής.

«Η κοινή γνώμη εδώ και στο εξωτερικό εκφράζει λύπη, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για τη σύνοδο κορυφής που τερματίστηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία», γράφει.

«Ο κόσμος εδώ στη χώρα και στο εξωτερικό, που ήλπιζε στην επιτυχία και σε καλά αποτελέσματα από τη δεύτερη σύνοδο κορυφής DPRK-US στο Ανόι, εκφράζει λύπη επιρρίπτοντας ευθύνες στις ΗΠΑ για την ολοκλήρωση της συνόδου χωρίς να υπάρξει συμφωνία», γράφει η Rodong Sinmun, η εφημερίδα του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών.

Η εφημερίδα χρησιμοποίησε πύρινη ρητορική κατά της Ιαπωνίας, κατηγορώντας την ότι επεδίωκε «απεγνωσμένα την διακοπή» των σχέσεων μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον και ότι «χειροκροτεί» την κατάρρευση της συνόδου.

Μετά την αποτυχία της συνάντησης, η Ιαπωνία, σύμμαχος των ΗΠΑ, εστίασε στον σκεπτικισμό για το μέλλον της διπλωματίας σε σχέση με το πυρηνικό θέμα, με δεδομένο ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα.

Στο ναυάγιο, η Πιονγκγιάνγκ απάντησε με την ανακατασκευή μιας εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων την οποία είχε αρχίσει να διαλύει ενώ νέα δραστηριότητα εντοπίστηκε σε εργοστάσιο παραγωγής των πρώτων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρεας Κορέας, το βεληνεκές των οποίων μπορεί να φθάσει τις ΗΠΑ, γράφουν οι εφημερίδες JoongAng Ilbo και Donga Ilbo της Νότιας Κορέας , επικαλούμενες βουλευτές.

Στο τέλος της συνόδου κορυφής που αφιερώθηκε στο ακανθώδες θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν αποχαιρετίστηκαν με τη διαπίστωση ότι διαφωνούν.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε αποδώσει την αποτυχία της συνόδου στις απαιτήσεις της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τον Τραμπ, για άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.

Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα, η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 75 λεπτών για την διπλωματική πολιτική του Κιμ Γιονγκ Ουν απέναντι στον Τραμπ, χωρίς όμως να κάνει λόγο για την αποτυχία του συνόδου του Ανόι.

Σε παρέμβαση του ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις του με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν «παραμένουν καλές».

«Έχω την αίσθηση ότι η σχέση μας, μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και εμού, είναι πολύ καλή, παραμένει καλή», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο.

«Κληρονόμησα μια ολέθρια κατάσταση όσον αφορά τον βορειοκορεατικό φάκελο. Σήμερα, δεν υπάρχουν δοκιμές, τίποτε απολύτως. Θα αισθανόμουν μεγάλη απογοήτευση αν διεξάγονταν δοκιμές», πρόσθεσε.

Η δήλωση ήρθε αφότου Αμερικανοί ειδικοί που βασίζονται σε νέες δορυφορικές φωτογραφίες ανέφεραν ότι η βορειοκορεατική βάση εκτόξευσης πυραύλων Sohae ανακατασκευάστηκε γρήγορα και πλέον έχει επανέλθει στο φυσιολογικό επιχειρησιακό της επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ