ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Aπαγορεύτηκαν τα πυροτεχνήματα για τους πρόσφυγες

Γερμανία: Aπαγορεύτηκαν τα πυροτεχνήματα για τους πρόσφυγες
Reuters/Sergio Moraes

Στο Αρνσμπερκ της Γερμανίας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στη δυτική Γερμανία απαγορεύτηκε η πώληση πυροτεχνημάτων στους πρόσφυγες για την Πρωτοχρονιά. Ένας λόγος για αυτή την απόφαση ήταν οι ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ψυχικά τραύματα στους ανθρώπους που έχουν διαφύγει από εμπόλεμες ζώνες.

Χαρακτηριστικά η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης συνέστησε και στους κατοίκους της πόλης να εξετάσουν την περίπτωση να μην ρίξουν φέτος βαρελότα «για να αποφύγουν να ξυπνήσουν μνήμες φρίκης στους ανθρώπους αυτούς που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις».

Σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων έχουν αναρτηθεί αφίσες στις οποίες εξηγείται η απαγόρευση αυτή, η οποία επιβλήθηκε επίσης για να προληφθούν τυχόν πυρκαγιές σε κτίρια που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση των προσφύγων.

Το έθιμο των πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια του εορτασμού της αρχής του νέου έτους είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Γερμανία. Χαρακτηριστικό είναι πως πέρυσι οι Γερμανοί δαπάνησαν 120 εκατομμύρια ευρώ σε πυροτεχνήματα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο «οι άνθρωποι που έρχονται από μια εμπόλεμη ζώνη συνδέουν τους δυνατούς κρότους περισσότερο με τους πυροβολισμούς και τις βόμβες απ' ό,τι με τα πυροτεχνήματα για την Πρωτοχρονιά», σχολίασε εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής του Αρνσμπεργκ .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ