ΚΟΣΜΟΣ

Ethiopian Airlines: Θρήνος για τα 157 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας

Ethiopian Airlines: Θρήνος για τα 157 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας
AP Photo

Οι Αρχές ξεκίνησαν την περισυλλογή των σορών των 157 ατόμων που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος της Ethiopian Airlines, το οποίο κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του. Όλοι οι επιβαίνοντες - 149 επιβάτες και 8μελες πλήρωμα - έχασαν την ζωή τους στην μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στην Ιστορία της Αιθιοπίας.

Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στην περιοχή Bishoftu, όπου κατέπεσε το μοιραίο αεροπλάνο, δεν βρήκαν κανένα ίχνος ζωής στα συντρίμμια.

«Δεν υπάρχουν επιζώντες από την πτήση ΕΤ302, στην οποία επέβαιναν επιβάτες από 33 χώρες», ανέφερε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της αεροπορικής εταιρίας.

Στους επιβάτες συμπεριλαμβάνονταν: 32 Κενυάτες, 18 Καναδοί, 9 Αιθίοπες, 8 Ιταλοί, 8 Κινέζοι, 8 Αμερικανοί, 7 Βρετανοί, 7 Γάλλοι, 6 Αιγύπτιοι, 5 Ολλανδοί, 4 Ινδοί, 4 Σλοβάκοι, 3 Αυστριακοί, 3 Σουηδοί, 3 Ρώσοι, 2 Μαροκινοί, 2 Ισπανοί, 2 Πολωνοί και 2 Ισραηλινοί.

Επίσης στην πτήση επέβαινε ένας πολίτης από τις χώρες: Βέλγιο, Ινδονησία, Σομαλία, Νορβηγία, Σερβία, Τόγκο, Μοζαμβίκη, Ρουάντα, Σουδάν, Ουγκάντα και Υεμένη.

Το πρώτο εκ των θυμάτων, η ταυτότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε είναι ο CEO της Tamarind Group, Jonathan Seex.

Η εταιρία, σε ανάρτησή της στο Facebook μετέδωσε την είδηση του θανάτου του. «Μετά λύπης σας μεταφέρουμε το τραγικό νέο πως ο CEO της Tamarind, Jonathan Seex, ήταν ένας από τους άτυχους της πτήσης της Ethiopian Airlines. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας με την οικογένεια, τους φίλους, της κοινότητα της Tamarind και όλους όσοι βίωσαν κάποια απώλεια».

Τέσσερις επιβάτες της μοιραίας πτήσης ταξίδευαν με διαβατήρια του ΟΗΕ και οι εθνικότητες τους, δεν έχουν διαπιστωθεί.

Το επιβατικό αεροσκάφος των Αιθιοπικών Αερογραμμών με προορισμό το Ναϊρόμπι «είχε ασταθή ρυθμό ανόδου [Vertical Speed]», σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα καταγραφής πτήσεων «flightradar24».

«Τα στοιχεία από το δίκτυο Flightradar24 ADS-B δείχνουν ότι ο ρυθμός ανόδου του αεροσκάφους ήταν ασταθής, μετά την απογείωση του», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, το παραπάνω δίκτυο παρακολούθησης πτήσεων, που έχει την έδρα του στην Σουηδία.

Το Boeing 737 MAX των Αιθιοπικών Αερογραμμών «δεν είχε γνωστό ιστορικό τεχνικών προβλημάτων» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρίας, προσθέτοντας πως «ο φάκελος του κυβερνήτη ήταν εξαιρετικός».

Ο κυβερνήτης ανέφερε πάντως «δυσκολίες», ζητώντας μάλιστα άδεια επιστροφής, γνωστοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας.

Στο μεταξύ, η αμερικανική εταιρία παραγωγής αεροσκαφών Boeing εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για το θάνατο των 157 επιβατών και μελών του πληρώματος του μοιραίου Boeing.

Η Boeing εξέφρασε επίσης, την ετοιμότητά της να παρέχει την απαραίτητη τεχνική βοήθεια στις αρμόδιες αρχές, για την αποτελεσματική διερεύνηση του αεροπορικού δυστυχήματος.

Η Επιτροπή Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ, θα προχωρήσει πάντως στην αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων στην Αιθιοπία, για τη διερεύνηση του δυστυχήματος.

Crashed Ethiopian jet lost signal "six minutes" into flight. 157 people are feared dead after the plane bound for Nairobi crashed. Ethiopian state broadcaster says there are 'no survivors': https://t.co/gq1j7jzEbn pic.twitter.com/hc2sj7Hije

— Sky News (@SkyNews) 10 Μαρτίου 2019

map

Μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed εξέφρασε «θερμά συλλυπητηρια σε όσες οικογένειες έχασαν αγαπημένους τους ανθρώπους», χωρίς, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το δυστύχημα.

Άγνωστα παραμένουν, προς το παρόν, τα αίτια της συντριβής.

Λίγες ώρες μετά την πτώση του αεροσκάφους, ο δ/νων σύμβουλος της Ethiopian Airlines βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας, επιβεβαιώνοντας τον αριθμό των θυμάτων και εκφράζοντας την βαριά οδύνη του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ethiopian

Οι Ethiopian Airlines είναι πάντως μία από τις μεγαλύτερες, πιο ασφαλείς και δημοφιλείς αεροπορικές εταιρείες της ηπείρου, με πλήθος δρομολογίων και εκτός Αφρικής.

Tο αεροσκάφος ήταν ένα Boeing 737-800 MAX, ίδιο μοντέλο με εκείνο της Ινδονησιακής Lion Air jet που συντρίβη, τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από 13 λεπτά πτήσης από την Τζακάρτα, σκοτώνοντας και τους 189 επιβάτες.

Το τελευταίο μεγάλο δυστύχημα, στο οποίο εμπλεκόταν αεροσκάφος των Αιθιοπιανών αερογραμμών, ήταν ένα Boeing 737-800 που εξερράγη μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Βυρητού, το 2010. Νεκροί και οι 90 επιβάτες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ