ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος τρόμος ενόψει εορταστικών εκδηλώσεων πρωτοχρονιάς

Παγκόσμιος τρόμος ενόψει εορταστικών εκδηλώσεων πρωτοχρονιάς
REUTERS/Francois Lenoir

Παγκόσμιος τρόμος επικρέμεται πάνω από τις πρωτοχρονιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις ανά την υφήλιο μετά και τη σημερινή σύλληψη δυο υπόπτων που σχεδίαζαν χτύπημα στις Βρυξέλλες την παραμονή της έλευσης του καινούργιου χρόνου, αλλά και τις απειλές του Ισλαμικού Κράτους για νέα αιματοβαμένα χτυπήματα.

Η βελγική αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις των υπόπτων το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, εντοπίζοντας στρατιωτικά ρούχα και υλικό προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους, όχι όμως και ίχνη εκρηκτικών ή οπλισμό.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι "φίλα προσκείμενες μυστικές υπηρεσίες" προς τις αυστριακές αρχές είχαν προειδοποιήσει το Σαββατοκύριακο για αυξημένο κίνδυνο νέας τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη, πριν την Πρωτοχρονιά.

«Έχει αναφερθεί πλήθος πιθανών ονομάτων εν δυνάμει δραστών, οι οποίοι έχουν ήδη ελεγχθεί αλλά η έρευνα – βάσει αυτών των ελέγχων – δεν έχει προσώρας αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα», ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας της Βιέννης.

Το κλίμα του φόβου που έχει κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη δεν θα μπορούσε παρά να είναι ιδιαιτέρως έκδηλο στο Παρίσι που δέχθηκε την επίθεση των τρομοκρατών με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στις 13 Νοεμβρίου.

Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τις ημέρες των Χριστουγέννων, παρατηρείται πτώση 15%-30% στις εισπράξεις των bateaux-mouches στο Σικουάνα σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα τουριστικοί πράκτορες μιλούν για πτώση 30% στις αφίξεις Κινέζων τουριστών και 80% σε αυτές Αμερικανών ή Γιαπωνέζων.

Παράλληλα, οι πρεσβείες της Βρετανίας και της Αμερικής στην Κίνα εξέδωσαν προειδοποίηση σχετικά με πιθανές απειλές εναντίον "δυτικών" σε δημοφιλή γειτονιά του Πεκίνου πριν τις γιορτές.

Και αυτό γιατί ορισμένοι αντάρτες αυτονομιστές της μουσουλμανικής περιοχής του Ξινγιάνγκ στη δυτική χώρα έχουν περιγράψει τους εαυτούς τους ως τζιχαντιστές αν και οι επιθέσεις που έχουν διενεργήσει στο παρελθόν δεν έχουν στοχεύσει υπηκόους ξένων χωρών.

Στη Σομαλία, οι θρησκευτικές αρχές ακύρωσαν τελείως τις εορταστικές εκδηλώσεις των χριστουγέννων λόγω έντονων ανησυχιών ότι η τέλεσή τους θα μπορούσε να προκαλέσει επιθέσεις από την σχετιζόμενη με την Αλ Κάιντ, Σεμπάμπ.

Την ίδια ώρα, τρία φερόμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ένας Βρετανός και δύο Πακιστανοί, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη μετά από αστυνομική επιδρομή των τουρκικών αρχών ασφαλείας, σύμφωνα με το Dogan.

Φοβούνται επιθέσεις οι Βρετανοί

Μεγάλο ποσοστό Βρετανών πολιτών εκφράζει τις φοβίες του για τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και για την είσοδο μεταναστών και την αύξηση της ανεργίας στη χώρα το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 74% των Βρετανών πιστεύει πως μια σημαντική τρομοκρατική επίθεση είναι πιθανό να διαπραχθεί στην Βρετανία μέσα στο 2016, λαμβανομένων υπόψη της τρέχουσας διεθνούς κατάστασης και του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία.

Παράλληλα, η έρευνα επίσης κατέδειξε πως οι περισσότεροι αναμένουν κλιμάκωση στην εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο της Συρίας, με το 58% να πιστεύει πως κάποια στιγμή μέσα στο 2016 θα αποσταλούν χερσαία στρατεύματα.

Διαβάστε επίσης:

Σύλληψη τριών μελών του Ισλαμικού Κράτους στην Κωνσταντινούπολη

Σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα την Πρωτοχρονιά

Τρομάζει την Ευρώπη το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος την Πρωτοχρονιά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ