ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη περιπέτεια για 6χρονο: Παραλίγο να πεθάνει γιατί οι γονείς του δεν το εμβολίαζαν για τέτανο

Μεγάλη περιπέτεια για 6χρονο: Παραλίγο να πεθάνει γιατί οι γονείς του δεν το εμβολίαζαν για τέτανο
Pixabay

Ένα ασυνήθιστο περιστατικό στο Όρεγκον των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχία στις ιατρικές αρχές της χώρας.

Ένα 6χρονο αγόρι έπεσε και τραυματίστηκε στο σαγόνι καθώς έπαιζε. Οι γιατροί του έκαναν ένα αντιτετανικό εμβόλιο, οι γονείς του, όμως, αρνήθηκαν να του χορηγηθεί η δεύτερη δόση του εν λόγω εμβολίου ή οποιοδήποτε άλλου και οι επιπτώσεις ήταν δραματικές, καθώς ο μικρός έπαθε τέτανο.

Το περιστατικό σημειώθηκε το 2017, όμως, ήρθε τώρα στο φως της δημοσιότητας από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νόσων και Πρόληψης. Είναι η πρώτη περίπτωση παιδιατρικού τετάνου στο Όρεγκον εδώ και 30 χρόνια.

«Όταν το διάβασα (σ.σ. το περιστατικό) μου έπεσε το σαγόνι. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Είναι μια τραγωδία και μια μεγάλη παρεξήγηση», ανέφερε ο Δρ. Γουίλιαμ Σκάφνερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και πρόεδρος στο τμήμα προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, στο Νάσβιλ.

«Πρόκειται για μια φοβερή ασθένεια, αλλά έχουμε έναν μηχανισμό με τον οποίο την αποτρέπουμε, για αυτό και δεν έχουμε κρούσματα πια στις ΗΠΑ, επειδή κυριολεκτικά εμβολιάζουμε τους πάντες».

Όπως αποκαλύφθηκε, όταν το παιδί έπεσε και χτύπησε το σαγόνι του, ήταν η οικογένειά του αυτή που του έκανε τα απαραίτητα ράμματα. Ωστόσο, ύστερα από λίγες μέρες το παιδί παρουσίασε ανεξέλεγκτες μυϊκές συσπάσεις.

Η περιπέτειά του κράτησε για 44 μέρες, εντός των οποίων δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει σε μικρές αποστάσεις χωρίς να χρειαστεί βοήθεια.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα ιατρικά έξοδα για την ανάρρωσή του, χωρίς συμπεριληφθούν ορισμένα ποσά – όπως η μεταφορά του με ελικόπτερο σε νοσοκομείο, έφτασαν το ένα εκατομμύριο δολάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ