ΚΟΣΜΟΣ

Προώθηση συριακών δυνάμεων προς κεντρικά και νότια

Προώθηση συριακών δυνάμεων προς κεντρικά και νότια
REUTERS/Rodi Said

Προωθήθηκαν σήμερα οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προς τα νότια και κεντρικά της Συρίας με την υποστήριξη παραστρατιωτικών μονάδων και της πολεμικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης αλλά και μια μη κυβερνητική οργάνωση, το καθεστώς ανακατέλαβε πλέον πολλούς τομείς που είχαν υπό την κατοχή τους οι αντάρτες.

Διάφορες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, είχαν υπό τον έλεγχό τους την Ταξιαρχία Β2 και το Σέιχ Μισκίν από πέρυσι.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο SANA, ο στρατός κατέλαβε τη βάση "Ταξιαρχία Β2" ενώ μάχες είναι σε εξέλιξη με τους αντάρτες στην κοινότητα Σέιχ Μισκίν, στην επαρχία Ντεράα που κατά το μεγαλύτερο μέρος της ελέγχεται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μιλώντας για σφοδρές συγκρούσεις στο Σέιχ Μισκίν μεταξύ των ανταρτών και του στρατού που υποστηρίζεται από μαχητές της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, πρόκειται για κοινότητα στρατηγικής σημασίας που βρίσκεται πάνω σε σταυροδρόμι το οποίο προς βορρά οδηγεί στη Δαμασκό και προς ανατολικά προς την πόλη Σουέιντα.

Παράλληλα, απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Νάουα, ένα προπύργιο των ανταρτών που έχει μπει στο στόχαστρο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ελέγχει τμήματα της ομώνυμης επαρχιακής πρωτεύουσας της Ντεράα καθώς και μερικά χωριά στα βορειοανατολικά.

Η πόλη θεωρείται "λίκνο" της εξέγερσης του Μαρτίου του 2011 εναντίον του προέδρου Άσαντ, που ξεκίνησε με ειρηνικές διαδηλώσεις οι οποίες κατεστάλησαν βιαίως.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του καθεστώτος, με την υποστήριξη παραστρατιωτικών, κατέγραψαν άλλη μια νίκη στην επαρχία Χομς καθώς σύμφωνα με το SANA, κατέλαβαν τους τομείς Μαχίν, Χάντατ και Χαουάριν που ελέγχονταν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, κοινότητες που έχουν αλλάξει χέρια πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ