ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερη συντριπτική ήττα της Μέι στην ψηφοφορία για το Brexit

Δεύτερη συντριπτική ήττα της Μέι στην ψηφοφορία για το Brexit
AP PHOTO

Σε ναυάγιο κατέληξε η δεύτερη ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit, με την Τερέζα Μέι να βιώνει μία συντριπτική ήττα.

Το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία με 391 «όχι» και 242 «ναι».

Τις επόμενες ημέρες οι Βρετανοί νομοθέτες θα ψηφίσουν εάν θέλουν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία ή αν θα επιχειρήσουν να αναβάλουν τις διαδικασίες για το «διαζύγιο», που είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου.

Η Τερέζα Μέι ήλπιζε να αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι» σήμερα, καθώς η παραμονή της στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία κρίνεται πλέον αβέβαιη.

Μέι: Νιώθω βαθιά λύπη

Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ήττα, η πρωθυπουργός σημείωσε πως νιώθει «βαθιά λύπη» σχετικά με την απόφαση των βουλευτών, που οδηγεί το Brexit σε αχαρτογράφητα νερά.

Με τρεμάμενη φωνή, είπε πως στηρίζει απολύτως το κείμενο της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών και επανέλαβε πως δεν θέλει μία άτακτη έξοδο από την Ε.Ε.

«Η συμφωνία που διαπραγματευτήκαμε είναι η καλύτερη και – πραγματικά – η μόνη διαθέσιμη», δήλωσε.

«Το να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία είναι μεγάλο πρόβλημα για τον βρετανικό και ευρωπαϊκό νόμο».

Η Μέι σημείωσε πως οι ψηφοφορίες στην Βουλή των Κοινοτήτων, μία για την αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία και η άλλη για μια χρονική παράταση στο Brexit θα προχωρήσουν κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Τόνισε πως αν η Βουλή ψηφίσει υπέρ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτή την απόφαση. Αν καταψηφίσει ένα no-deal Brexit, τότε θα διεξαγάγει νέα ψηφοφορία την Πέμπτη για την επέκταση του Άρθρου 50.

Για την ψηφοφορία της Τετάρτης, η πρωθυπουργός τόνισε ότι οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος μπορούν να ψηφίσουν κατά βούληση.

Ο Κόρμπιν ζητά εκλογές

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής, ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευτικού κόμματος, των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε πως έχει τελειώσει ο χρόνος της Μέι στην εξουσία.

Η πρωθυπουργός κωλυσιέργησε και πλέον ο χρόνος της τελειώνει, είπε και πρότεινε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Τουσκ: Η Ε.Ε. έκανε ότι ήταν δυνατό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε την απογοήτευση της Ένωσης για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ξεκαθαρίζοντας, βέβαια, πως «έχει κάνει ότι ήταν δυνατό για την επίτευξη μίας συμφωνίας» με τη Βρετανία.

«Δεδομένων των διαβεβαιώσεων που παρείχε η Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο αλλά και χθες, είναι δύσκολο να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Αν υπάρχει λύση στο σημερινό αδιέξοδο, τότε αυτή μπορεί να βρεθεί στο Λονδίνο», ανέφερε ο Τουσκ σε δήλωσή του.

«Απομένουν μόλις 17 ημέρες μέχρι την 29η Μαρτίου, άρα η σημερινή ψηφοφορία έχει αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Θα συνεχίσουμε τις προετοιμασίες μας για την άτακτη έξοδο».

Αυξάνονται οι πιθανότητες ενός «σκληρού» Brexit

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, κράτησε την ίδια στάση με τον Τουσκ στην πρώτη του αντίδραση αναφορικά με το «ναυάγιο» στην ψηφοφορία.

«Η Ε.Ε. έχει κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την επίτευξη συμφωνίας για την έξοδο», είπε, μέσω Twitter.

Όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπαινίχθη πως το σημερινό «όχι» των Βρετανών αυξάνει τις πιθανότητες ενός «σκληρού» Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ