ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι» στην παράταση του Brexit από τους Βρετανούς βουλευτές

«Ναι» στην παράταση του Brexit από τους Βρετανούς βουλευτές
House of Commons/PA via AP

Οι Βρετανοί βουλευτές είπαν «ναι» στην παράταση του Brexit για ακόμη τρεις μήνες, με 412 ψήφους έναντι 202, όπως και σε μια νέα ψηφοφορία επί της συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία διαπραγματεύτηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τις Βρυξέλλες, προσφέροντας έτσι μια προσωρινή «ανάσα» στην Τερέζα Μέι.

Η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού προβλέπει μια μικρή αναβολή, έως τις 30 Ιουνίου, εφόσον οι βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία αποχώρησης της Τερέζα Μέι, την οποία απέρριψαν δύο φορές.

Εάν η συμφωνία απορριφθεί εκ νέου, η αναβολή θα προβλέπεται να διαρκέσει πέραν της 30ης Ιουνίου και η χώρα θα συμμετάσχει στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, προειδοποιεί η Μέι.

Αυτό το σενάριο μιας μακράς αναβολής θα παρέτεινε την αβεβαιότητα στην οποία έχει βυθιστεί η Βρετανία από τότε που ψήφισε υπέρ της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2016. Θα μπορούσε να σημάνει, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει Brexit, επέμεινε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, που φαίνεται πως υπολογίζει πολύ σε αυτήν την απειλή για να φέρει με το μέρος της τους ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματός της και τους βουλευτές του μικρού κόμματος DUP, του συμμάχου της στο Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, οι βουλευτές απέρριψαν με ψήφους 314 έναντι 312 μια τροπολογία που προέβλεπε να δοθεί στο κοινοβούλιο ο έλεγχος για τα επόμενα βήματα, ενώ καταψήφισαν, με ψήφους 318 έναντι 302, την τροπολογία του Εργατικού Κόμματος που τους ζητούσε να επιδιώξουν τη συναίνεση για μια συμφωνία για το Brexit.

Επίσης, απέρριψαν την τροπολογία που προέβλεπε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, με ψήφους 334 κατά έναντι 85 υπέρ.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επικρίθηκε από πολλούς βουλευτές, που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, διότι δεν στήριξε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μια αναβολή του Brexit θα δώσει στους βουλευτές «τη δυνατότητα και την ευθύνη να εργαστούν από κοινού για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα».

Παρά τις εξελίξεις, η βρετανική στερλίνα συνεχίζει να καταγράφει πτωτικές τάσεις.

Κομισιόν: Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν την όποια αναβολή

Εάν η Βρετανία ζητήσει οποιαδήποτε αναβολή προκειμένου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα απαιτούσε την «ομόφωνη έγκριση» των κρατών μελών της ΕΕ, επισήμανε εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.

«Θα εναπόκειται στα κράτη μέλη να εξετάσουν ένα τέτοιο αίτημα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργία των θεσμών της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους για κάτι τέτοιο και τη διάρκεια μιας πιθανής παράτασης» του άρθρου 50, επισήμανε ο ίδιος σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους ηγέτες».

«Το Λονδίνο θα εντείνει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει συμφωνία για το Brexit»

Οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης συμφώνησαν να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit, προτού οι βουλευτές ψηφίσουν υπέρ του να επιδιώξουν μια αναβολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε από κοινού να εντείνει την αποφασιστικότητά του προκειμένου να εργαστεί ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της εξασφάλισης της στήριξης για μια συμφωνία» σημείωσε ο ίδιος.

Έκπληκτος ο Τραμπ με τους χειρισμούς της Μέι

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «έκπληκτος» για το πόσο άσχημα εξελίχθηκαν οι συνομιλίες για το Brexit, έπειτα από την νέα, προχθεσινή απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης.

«Είμαι έκπληκτος για το πόσο άσχημα εξελίχθηκαν τα πράγματα, αλλά ειλικρινά, πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει άλλος δρόμος στις διαπραγματεύσεις», τόνισε από το Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ, πλάι στον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λέο Βαραντάρ.

«Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε, σημειώνοντας την πολυπλοκότητα του «ζητήματος των συνόρων με την Ιρλανδία». Παράλληλα είπε σχεδιάζει να μείνει μακριά από τις διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit δεν αποτελεί επιλογή. «Δεν πιστεύω ότι μια ακόμη ψηφοφορία είναι εφικτή, επειδή θα ήταν άδικο για εκείνους που κέρδισαν».

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο αγγλικό ταμπλόιντ «The Sun», κατά την πρώτη του επίσκεψη πέρσι το καλοκαίρι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε πει ότι έδωσε στην Βρετανίδα πρωθυπουργό τις ιδέες του για το πώς να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit, αλλά η Μέι δεν ακολούθησε τις συμβουλές του, όπως υποστήριξε.

Η Μέι αργότερα αποκάλυψε ότι η πρόταση Τραμπ για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit ήταν: «Κινηθείτε δικαστικά εναντίον της ΕΕ».

«Είχα προσφέρει στην πρωθυπουργό τις ιδέες μου για το πώς να το διαπραγματευτεί και πιστεύω ότι θα οδηγούσαν στην επιτυχία. Δεν με άκουσε σε αυτό, δεν πειράζει. Εννοώ…έκανε αυτό που όφειλε να κάνει», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ