ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Επίθεση ενόπλων σε τζαμιά - Πληροφορίες για νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Νέα Ζηλανδία: Επίθεση ενόπλων σε τζαμιά - Πληροφορίες για νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
ASSOCIATED PRESS/Mark Baker

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, μετά από δύο επιθέσεις σε τζαμιά στο Κράιστσερτς που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον εννέα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Παρότι οι Αρχές της περιοχής δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τον τραγικό απολογισμό, διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για 30 και πλέον νεκρούς. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις -τρεις άντρες και μια γυναίκα. 

Επιβεβαιώθηκε δε, πως ο ένοπλος μετέδιδε ζωντανά (livestreaming) τη φρικιαστική πράξη του επί 15 τουλάχιστον λεπτά.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στις 13:40 (τοπική ώρα) στο τζαμί Μαστζίντ Αλ Νουρ που βρίσκεται στο πάρκο Χάγκλεϊ.

Δημοσιογράφος της εφημερίδας Guardian μεταδίδει ότι έπεσαν τουλάχιστον 20 πυροβολισμοί μέσα στο τζαμί.

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο Associated Press έκανε λόγο για έναν μαυροντυμένο άνδρα που μπήκε στο τζαμί και άρχισε να πυροβολεί περίπου 10 λεπτά μετά την ώρα της προσευχής. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είδε τον ένοπλο να φεύγει πριν να φτάσουν στο σημείο οι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Stuff, το προσωπικό στο γενικό νοσοκομείο της Κράιστσερτς ετοιμάζει την αίθουσα επειγόντων περιστατικών για την υποδοχή «40 ως 50» τραυματιών.

Λίγη ώρα αργότερα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα επίθεση σε τζαμί στην περιοχή Λίνγουντ.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας με ανάρτησή της στο Twitter έκανε λόγο για ασύλληπτο ένοπλο άνδρα καλώντας τους πολίτες στο Κράιστσερτς να παραμείνουν στα σπίτια τους και τους χώρους εργασίας τους.

Η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης, ότι λίγη ώρα μετά τις δύο επιθέσεις εντοπίστηκε ένα αυτοκίνητο μάρκας Subaru, μέσα στο οποίο υπάρχει εκρηκτικός μηχανισμός χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί αν συνδέεται με τα περιστατικά των πυροβολισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ