ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Αυτός είναι ο δράστης των πολύνεκρων επιθέσεων

Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Αυτός είναι ο δράστης των πολύνεκρων επιθέσεων
Screen grab από βίντεο

Αυστραλός υπήκοος φαίνεται πως είναι ο κύριος δράστης των πολύνεκρων επιθέσεων στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Παρότι η αστυνομία έχει προχωρήσει σε συνολικά τέσσερις συλλήψεις –τριών ανδρών και μιας γυναίκας- δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο ρόλος των υπόλοιπων υπόπτων στις επιθέσεις.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Άρντερν, επιβεβαίωσε το πρωί της Παρασκευής ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις σε τεμένη.

Η δημοσιογράφος Άννα Μπερνς Φράνσις δήλωσε στο CNNi ότι τουλάχιστον ένας από τους δράστες – ο άνδρας που έσπευσε να μεταδώσει σε ζωντανή σύνδεση την αποτρόπαια πράξη του- είναι Αυστραλός.

«Είναι μια πολύ ανησυχητική επίθεση, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στη Νέα Ζηλανδία» είπε η ίδια. Η New Zealand Herald μεταδίδει ότι το όνομα του είναι Μπρέντον Τάραντ (Brenton Tarrant).

Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον.

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο 28χρονος μακελάρης ήταν ακροδεξιός και είχε ανεβάσει μανιφέστο 87 σελίδων στο διαδίκτυο.

Στις σελίδες αυτές μιλούσε για το μίσος του κατά των μεταναστών και των μουσουλμάνων και έγραφε ιδέες για την επίθεση. Ωστόσο, το μανιφέστο αυτό δεν έφερε την υπογραφή του.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε ΜΜΕ της Νέας Ζηλανδίας ότι ο νεαρός άνδρας φορούσε στρατιωτική παραλλαγή κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Το Facebook κατέβασε το βίντεο

Η εκπρόσωπος Τύπου του Facebook στη Νέα Ζηλανδία, Mia Garlick, δήλωσε πως τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο κοινωνικό δίκτυο από την ώρα του μακελειού έχουν ήδη αφαιρεθεί.

«Μας ενημέρωσε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας για την ύπαρξη του βίντεο στο Facebook λίγο μετά από την έναρξη του livestream και γρήγορα αφαιρέθηκαν οι λογαριασμοί του χρήση από το Facebook και το Instagram.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ