ΚΟΣΜΟΣ

Πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας: Είναι μια από τις πιο μαύρες μέρες της χώρας

Πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας: Είναι μια από τις πιο μαύρες μέρες της χώρας
AP Photo/Mark Baker

Σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σοβαρά από τις επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν.

«Πιστεύουμε ότι 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτή την ενέργεια ακραίας βίας», τόνισε η Άρντερν. «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική επίθεση», πρόσθεσε.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ, το κεντρικό τέμενος της πόλης Κράιστσερτς, και ακόμη 10 σε ένα άλλο τέμενος στο προάστιο Λίνγουντ.

«Είναι μία από τις πιο μαύρες ημέρες της Νέας Ζηλανδίας», υπογράμμισε η πρωθυπουργός.

Η Άρντερν σημείωσε εξάλλου ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ εξήγησε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Το βίντεο από την επίθεση, που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Διαδίκτυο και φαίνεται ότι τραβήχτηκε από έναν από τους δράστες και μεταδιδόταν απευθείας καθώς εξελισσόταν το μακελειό, τον δείχνει να οδηγεί μέχρι το τέμενος, να εισέρχεται σε αυτό και να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον των πιστών.

Το βίντεο δείχνει ανθρώπους, πιθανόν νεκρούς ή τραυματίες, να κείτονται στο πάτωμα του τεμένους.

Ένας άνδρας που βρισκόταν μέσα στο τέμενος αλ Νουρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο δράστης ήταν λευκός, ξανθός και φορούσε κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο. Ο άνδρας εισέβαλε στο τέμενος την ώρα που οι πιστοί είχαν γονατίσει για να προσευχηθούν.

«Είχε ένα μεγάλο όπλο (…) μπήκε μέσα και άρχισε να πυροβολεί εναντίον όλων όσοι βρίσκονταν στο τέμενος, παντού», πρόσθεσε ο Άχμαντ αλ Μάχμουντ, ενώ εξήγησε ότι κατάφερε μαζί με άλλους να ξεφύγει σπάζοντας μια γυάλινη πόρτα.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio New Zealand μετέδωσε τη μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος άκουσε πυροβολισμούς και είδε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος και «αίμα παντού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ