ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Νέα Ζηλανδία: Καλά σχεδιασμένο το τρομοκρατικό χτύπημα

Μακελειό Νέα Ζηλανδία: Καλά σχεδιασμένο το τρομοκρατικό χτύπημα
AP Photo/Mark Baker

Καλά σχεδιασμένο ήταν το τρομοκρατικό χτύπημα στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, με τον επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους να υπογραμμίζει ότι τα τζαμιά της χώρας θα παραμείνουν υπό στενή παρακολούθηση των Αρχών.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, ο Μπους αποκάλυψε πως οι τέσσερις δράστες δεν βρίσκονταν σε καμία λίστα παρακολούθησης –ούτε στην Αυστραλία ούτε στη Νέα Ζηλανδία.

Επιβεβαίωσε δε πως βρέθηκαν δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί μέσα σε ένα από τα αυτοκίνητα των δραστών.

Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν αρκετοί εκρηκτικοί μηχανισμοί σε αυτοκίνητα, κάτι που τελικώς δεν επιβεβαιώνεται.

Τη λέξη «Τουρκοφάγος» είχε γράψει στο όπλο του ο δράστης

Φωτογραφίες από τα όπλα που έφερε πάνω του ο 28χρονος Αυστραλός υπήκοος που έσπειρε τον τρόμο στη Νέα Ζηλανδία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 49 άτομα, είδαν το φως της δημοσιότητας.

Μάλιστα, σε ένα από αυτά, όπως φαίνεται στην εικόνα, αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες η λέξη «τουρκοφάγος».

Πρόκειται για ένα ημιαυτόματο πυροβόλο όπλο τύπου AR-15 το οποίο έχει υποστεί τροποποιήσεις.

Εκτός αυτού, οι γεμιστήρες από το αυτόματο όπλο του είχαν επάνω τους γραμμένα τα ονόματα άλλων μακελάρηδων, που επιτέθηκαν σε μουσουλμανικά τεμένη.

Μόλις μπήκε στο τζαμί ο Μπρέντον Τάραντ, φώναξε «Let's get this party started» (Ας ξεκινήσει το πάρτι), και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως δίνοντας χαριστικές βολές σε όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν, όπως καταγράφηκε σε βίντεο που μετέδιδε ο ίδιος live στο Facebook.

Ο Τάραντ φέρεται να μπαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο στο τζαμί και να πυροβολεί συνεχώς. Η πρώτη φάση της φονικής επίθεσής του κράτησε 3 λεπτά με τον ίδιο να επιστρέφει αφού πήρε νέα πυρομαχικά προκειμένου να δει αν υπάρχουν επιζήσαντες.

Μάλιστα, όπως φαίνεται στο βίντεο, το οποίο το κοινωνικό δίκτυο έχει «κατεβάσει», φορούσε στολή παραλλαγής.

Επίσης σοκάρει το γεγονός πως ενώ οδηγούσε προς το τέμενος για να προκαλέσει μακελειό άκουγε folk μουσική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ