ΚΟΣΜΟΣ

Η μέρα που άλλαξε τη Νέα Ζηλανδία: Τι λένε στο CNN Greece οι Έλληνες του Κράιστσερτς

Η μέρα που άλλαξε τη Νέα Ζηλανδία: Τι λένε στο CNN Greece οι Έλληνες του Κράιστσερτς
EPA/Martin Hunter

«Η πιο μαύρη μέρα»: Το αυριανό πρωτοσέλιδο της New Zealand Herald περιγράφει το βαθύ σοκ μιας κοινωνίας ασυνήθιστης σε τέτοιου είδους βία, μπροστά στην πιο πολύνεκρη επίθεση της ιστορίας της Νέας Ζηλανδίας. Η πρωτοφανής τρομοκρατική επίθεση, όπως τη χαρακτήρισε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, με τους δεκάδες νεκρούς, πολλοί φοβούνται πως θα αλλάξει δια παντός τον χαρακτήρα της χώρας, κάνοντας το φόβο συστατικό της καθημερινότητας των πολιτών.

Στη Νέα Ζηλανδία ζουν χιλιάδες Έλληνες ενώ, όπως εκτιμά ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Ουέλινγκτον, στο Κράιστσερτς περί τους 700 ομογενείς.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Νεονάκης στο CNN Greece, «το μόνο θετικό σημείο αυτή τη στιγμή, όσον αφορά την ελληνική κοινότητα στο Κράιστερτς, είναι πως ευτυχώς δεν έχουμε ούτε ένα ελληνικό όνομα, ούτε στους καταλόγους των τραυματισμένων, ούτε σε εκείνον των δολοφονηθέντων».

Τι λένε οι Έλληνες του Κράιστσερτς

Οι κάτοικοι του Κράιστσερτς είναι μουδιασμένοι και δυσκολεύονται να διαχειριστούν το σοκ τους μπροστά στα πρωτοφανή γεγονότα.

Ανάλογα αισθάνονται και οι Έλληνες της πόλης των 375.000 ψυχών, που μιλούν για μία ήσυχη και ιδιαίτερα φιλόξενη χώρα.

«Όσο περνούν οι ώρες αισθάνομαι χειρότερα γιατί μαθαίνω ότι ανάμεσα στα θύματα είναι και γνωστοί μου –όχι μόνο πελάτες αλλά και φίλοι» αναφέρει ο Δημήτρης Μερεντίτης, κάτοικος του Κράιστσερτς στο CNN Greece και συνεχίζει: «Αυτό που ζει ο κόσμος εδώ είναι πρωτόγνωρο –τουλάχιστον για αυτό το μέρος (…). Ο κόσμος εδώ έχει μείνει άναυδος… Είδα γυναίκα που σταμάτησε το αυτοκίνητό της και έκλαιγε. Είναι σοκαριστικό».

«Η επίθεση μας έχει αλλάξει ήδη»: Ελληνίδα του Κράιστσερτς στο CNN Greece για το μακελειό

«Ζω στο Κράιστσερτς τα τελευταία πέντε χρόνια και ποτέ δεν συνέβη κάτι ανάλογο. Όσα χρόνια ζω εδώ δεν έχω βιώσει ποτέ ρατσισμό ή επίθεση. Αντιθέτως, οι Νεοζηλανδοί είναι φιλόξενος λαός που δέχεται κάθε εθνικότητας άνθρωπο στη χώρα» αναφέρει η Νταίζη Μουλίνου, κάτοικος Κράιστσερτς τα τελευταία πέντε χρόνια που παραδέχεται πως «η επίθεση μάς έχει αλλάξει ήδη. Πλέον ο κόσμος ίσως να φοβάται να πηγαίνει σε κεντρικά σημεία, όπως τα εμπορικά κέντρα. Όμως, πιστεύω ότι η αστυνομία θα είναι περισσότερο σε συναγερμό».

«Κάθε χρόνο έρχεται κόσμος εδώ, με το σύστημα που έχει η Νέα Ζηλανδία. Για να έρθεις εδώ πρέπει να έχεις χαρτιά που να αποδεικνύουν την ειδικότητά σου, το τι κάνεις –υπάρχουν πολλά κριτήρια. Η Νέα Ζηλανδία είναι μια φιλόξενη και ήρεμη χώρα, με σύστημα φτιαγμένο για τους γέρους και τα παιδιά» λέει από την πλευρά του ο κ. Μερεντίτης, και ολοκληρώνει λέγοντας: «Υπάρχει μια ομάδα skinheads. Αυτοί είναι ρατσιστές δεν θέλουν τους ξένους. Δεν ξέρω αν είναι αυτοί που έκαναν την επίθεση –το πιστεύω όμως».

«Κλείσε την καντίνα και πήγαινε σπίτι»:Έλληνας του Κράιστσερτς περιγράφει την επίθεση στο CNN Greece

Κατά κοινή ομολογία, ωστόσο, το ανησυχητικό είναι πως τα τελευταία χρόνια «έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η παρουσία των ακροδεξιών», με θύματα κυρίως «ξένους μουσουλμάνους», όπως τόνισε ο κ. Νεονάκης – διευκρινίζοντας, πάντως, πως το φαινόμενο προς το παρόν περιορίζεται σε περιστατικά ρατσιστικής λεκτικής παρενόχλησης κι όχι βίας.

Από την πλευρά του, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Αυστραλία, Αλέκος Μάρκελλος έκανε λόγο για «εξαγωγή τρομοκρατίας» δεδομένου του ότι ήταν Αυστραλός ο 28χρονος που εκτέλεσε την πράξη στη Νέα Ζηλανδία, σημειώνοντας πως «σε αντίθεση με την Αυστραλία όπου υπάρχουν ακροδεξιοί πυρήνες, νεοναζιστικοί και φασιστικοί πυρήνες, με έντονη παρουσία και δράση ενίοτε», στη Νέα Ζηλανδία δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα το φαινόμενο που βλέπουμε να εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο ίδιος, ερωτώμενος για την οπλοκατοχή στη Νέα Ζηλανδία, τόνισε πως «είναι πολύ πιο χαλαρή, είναι περίπου σε αναλογία ίδια με τις ΗΠΑ. Είναι ακριβώς το αντίθετο στην Αυστραλία όπου η οπλοκατοχή είναι υπό αυστηρό περιορισμό και γι’αυτό είναι ελάχιστα τα περιστατικά βίας με χρήση όπλων στην Αυστραλία. Στη Νέα Ζηλανδία είναι πιο χαλαρά τα πράγματα. Ωστόσο, πρέπει να πούμε πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος που έκανε τη χρήση όπλων ήταν Αυστραλός, δεν μετέφερε τα όπλα από την Αυστραλία στη Νέα Ζηλανδία. Τα βρήκε εκεί, δεν ήταν δηλωμένα, τα βρήκε στη λεγόμενη μαύρη αγορά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ