ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ασυμβίβαστη με τις αρχές καλής γειτονίας η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Τουρκία: Ασυμβίβαστη με τις αρχές καλής γειτονίας η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
AP Photo/Emrah Gurel

«Ασυμβίβαστη με τις αρχές καλής γειτονίας» χαρακτηρίζει η Τουρκία την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για εθνική κυριαρχία της Ελλάδας στον εναέριο χώρο της πάνω από το Αιγαίο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, χαρακτήρισε την ελληνική απάντηση ως «περίεργη τόσο στη χρονική συγκυρία που εκδόθηκε όσο και στο περιεχόμενο».

«Η Τουρκία πιστεύει ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου από το Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί αμφισβητούμενο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακσόι.

«Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, απαιτεί 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των έξι μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίθεση με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu».

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι οι πτήσεις της Τουρκίας - οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο - αποτελούν απειλή και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την αλληλεγγύη των συμμαχιών και τις σχέσεις καλής γειτονίας», σημείωσε ο Αξόι.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «αν η Ελλάδα στείλει μαχητικά αεροσκάφη για να αναχαιτίσει τα τουρκικά F-16 πάνω από το Αιγαίο, δεν πρέπει να εκπλαγεί εάν η Τουρκία ανταποκριθεί στις ελληνικές πτήσεις με τον ίδιο τρόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ