ΚΟΣΜΟΣ

Πώς εξαφανίστηκαν οι άνδρες της Ισπανίας πριν από 4.000 χρόνια

Πώς εξαφανίστηκαν οι άνδρες της Ισπανίας πριν από 4.000 χρόνια
AP Photo/Emilio Morenatti

Την πλήρη εξαφάνιση των ανδρών στην Ισπανία και την αντικατάσταση τους μετά από μια μαζική μετακίνηση ανδρικού πληθυσμού από τις ρωσικές στέπες αποκαλύπτει γενετική ανάλυση.

Ο μετασχηματισμός της Ιβηρική χερσονήσου, που περιλαμβάνει την σημερινή Πορτογαλία και την Ισπανία, συνέβη περίπου πριν από 4500 χρόνια κατά την περίοδο του ορείχαλκου.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Hudersfield ανέλυσαν το γονιδίωμα 403 Ιβηρικών οι οποίοι έζησαν μεταξύ του 6.000 πΧ και του 1.600 μΧ. Η μελέτη δείχνει με λεπτομέρειες πως ο πληθυσμός της περιοχής μεταβλήθηκε δραστικά από την εποχή των κυνηγών μέχρι και τις μέρες μας.

Το πιο εντυπωσιακό ήταν η μαζική εισροή νέων ανθρώπων οι οποίοι σε διάστημα πέντε αιώνων αντιπροσώπευαν το 40% της γενετική δεξαμενής της Ιβηρικής αλλά το 100% του ανδρικού γενεαλογίου.

Αυτό δείχνει πως οι νέοι κάτοικοι ήταν κυρίως άνδρες που αντικατέστησαν εκείνους που έμεναν πριν στην περιοχή ενώ οι γυναίκες επιβίωσαν στη νέα πραγματικότητα χωρίς να αποσαφηνίζεται πως αυτό έγινε και χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να οφείλεται στις επιλογές του θηλυκού πληθυσμού να ζευγαρώσει με τους νεοφερμένους.

Οι Ισπανοί όμως δεν είναι οι μόνοι, καθώς επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στην Ινδία περίπου πριν από 5.000 χρόνια.

Πληθυσμός μετακινήθηκε από τις ρωσικές στέπες βορείως της Μαύρης Θάλασσας τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς στην Ασία. Με όπλα την οικονομία τους, τα εξημερωμένα άλογα και τα κάρα κυριάρχησαν επί των αγροτικών πληθυσμών.

Επιπλέον εκτιμάται πως αυτοί εξάπλωσαν και τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα σε Ευρώπη και Ινδία. Περίπου στο 2.500 πΧ οι ερευνητές βρήκαν πως οι Ιβηρικοί άρχισαν να ζουν δίπλα σε νέους μετανάστες από την κεντρική Ευρώπη με καταγωγή από τις ρωσικές στέπες. Σε μερικές εκατοντάδες χρόνια οι δύο πληθυσμιακές ομάδες είχαν ομογενοποιηθεί.

Στο Castillejo de Bonete στην Ισπανία βρέθηκε τάφος στον οποίο υπήρχαν οι σωροί ενός άνδρα και μιας γυναίκας που είχαν θαφτεί πλάι πλάι. Οι αναλύσεις έδειξαν πως εκείνη ήταν γηγενής ενώ ο άνδρας προερχόταν από την κεντρική Ευρώπη.

Η καταγραφή της δυναμικής του πληθυσμού στην δυτική Ευρώπη κατά την διάρκεια της Χάλκινης Περιόδου και της Ορειχάλκινης είναι ένα μεγάλο βήμα για την κατανόηση της προέλευσης των κέλτικων γλωσσών οι οποίες κυριαρχούν πριν την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ