ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Βίαια επεισόδια στη διαδήλωση κατά του Ράμα

Αλβανία: Βίαια επεισόδια στη διαδήλωση κατά του Ράμα
AP Photo/Visar Kryeziu

Με δακρυγόνα και κανόνια νερού επιχείρησε η αλβανική αστυνομία να απομακρύνει τους χιλιάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισβάλλουν στη βουλή της χώρας. Η διαδήλωση που ξεκίνησε ειρηνικά το μεσημέρι, κατέληξε σε μάχη σώμα με σώμα μεταξύ των πολιτών που ζητούν την παραίτηση Ράμα και των αστυνομικών.

Το εξαγριωμένο πλήθος έριχνε πέτρες στους αστυνομικούς και γκρέμισε τους περιοριστικούς φράκτες που είχαν τοποθετηθεί. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες από όλη τη χώρα.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Lulzim Basha καταχειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους και ηγήθηκε της πορείας προς το πρωθυπουργικό γραφείο όπου ήδη βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις. Η πορεία συνέχισε για τη βουλή οπότε και ξέσπασαν τα επεισόδια.

Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να κλείσουν τους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο για όσες μέρες χρειαστεί ώστε να «πέσει» ο Ράμα.

Παρόλα αυτά ο Basha αργά το απόγευμα σταμάτησε την διαμαρτυρία ανακοινώνοντας νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες.

Τόσο η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα όσο και η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, ήδη από την Παρασκευή είχαν προειδοποιήσει την αντιπολίτευση να αποφύγει τα επεισόδια. Απαντώντας ο Basha, είπε ότι η Αλβανία δεν πρόκειται να ησυχάσει μέχρι να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Παράλληλα, επέκρινε τους διπλωμάτες δυτικών χωρών που έχουν κάνει έκκληση για ηρεμία και διάλογο.

«Η Αλβανία δεν αποσταθεροποιείται από τις διαδηλώσεις για τις ευρωπαϊκές αξίες. Έχει αποσταθεροποιηθεί από το έγκλημα και τον εναγκαλισμό του από την κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε. «Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα χωρίς δημοκρατία και χωρίς δικαιοσύνη», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.

Ορισμένοι διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά. Σύμφωνα με την εφημερίδα Albanian Daily News, τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές και ισάριθμοι αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Παρόμοια επεισόδια είχαν σημειωθεί και τον περασμένο μήνα, όταν οι συγκεντρωμένοι προκάλεσαν ζημιές σε πολλά κυβερνητικά κτίρια και η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ