ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση σύλληψης του μακελάρη

Νέα Ζηλανδία: Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση σύλληψης του μακελάρη
(AP Photo/Mark Baker)

Νέες λεπτομέρειες για τη σύλληψη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας Μπρέντον Τάραντ έρχονται σιγά - σιγά στο φως της δημοσιότητας, με πληροφορίες τοπικής εφημερίδας να αποκαλύπτουν πώς οι δύο αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τον δράστη και να τον ακινητοποιήσουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald, αναφέρει πως οι δύο αστυνομικοί βρίσκονταν σε σεμινάριο επιμόρφωσης την ώρα που σήμανε συναγερμός στο Κράιστσερτς. Μάλιστα, το σεμινάριο είχε θέμα την αντιμετώπιση ένοπλων σε δημόσιους χώρους.

Οι δύο αστυνομικοί, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, αποφάσισαν και αυτοί να βγουν στους δρόμους για να αναζητήσουν τον 28χρονο Αυστραλό και να βάλουν ένα τέλος στη δολοφονική μανία του.

«Έκαναν εκπαίδευση την ώρα που ήρθε το σήμα πως κυκλοφορούσε ένοπλος άνδρας στο Κράιστσερτς» είπε ο διοικητής των αστυνομικών Πιτ Στιλς, και συμπλήρωσε:

«Είχαν περιπολικά και τα όπλα τους μαζί τους. Αποφάσισαν να μπουν σε ένα περιπολικό και άρχισαν να κάνουν βόλτες πέριξ της πόλης. Σκέφτηκαν πως αυτό θα έκανε ο δράστης και έτσι δεν άρχισαν να τον αναζητούν στο εμπορικό κέντρο του Κράιστσερτς».

Λίγη ώρα αργότερα εντόπισαν ένα ύποπτο αυτοκίνητο και είδαν έναν άνδρα που ταίριαζε με την περιγραφή που είχε δοθεί στους αστυνομικούς να τους πλησιάζει.

«Το ύποπτο αυτοκίνητο έκανε βόλτες στις λωρίδες με αναμμένα τα φώτα. Μόλις βεβαιώθηκαν ότι ήταν το σωστό όχημα έκαναν επί τόπου στροφή…» λέει ο Στιλς, και συμπληρώνει: «Προσπαθούσαν να τον φτάσουν και είχαν ήδη ξεκινήσει να συζητούν τακτικές εξουδετέρωσης… Ήθελαν να τον κυνηγήσουν;».

Κράιστσερτς: Φρίκη «κομμένη και ραμμένη» στην εποχή των social media

Οι δύο αστυνομικοί, ιδιαίτερα έμπειροι και οι δύο, ήθελαν να κινηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Αποφάσισαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να λήξει γρήγορα η καταδίωξη ήταν να εμβολίσουν το όχημά του».

Έτσι, ο οδηγός έριξε το περιπολικό στην πόρτα του δράστη και αμέσως οι δύο αστυνομικοί πετάχτηκαν από το όχημα για να συλλάβουν τον δράστη.

Την ώρα που τον έβγαζαν από το αυτοκίνητό του με τη βία, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και σε βίντεο της σύλληψης, ένας εκ των αστυνομικών είδε «επικίνδυνα αντικείμενα» στο πίσω κάθισμα.

Αμέσως ενημερώθηκε το κέντρο επιχειρήσεων.

«Ένας από τους αστυνομικούς φώναξε στους πολίτες να απομακρυνθούν από το σημείο» είπε επίσης ο Στιλς, συμπληρώνοντας: «Ήταν μια καλή σύλληψη. Μπορεί να είσαι αστυνομικός για 100 χρόνια και να μην καταφέρεις να κάνεις μια τόσο αψεγάδιαστη σύλληψη. Τα έκαναν όλα σωστά».

Το βίντεο της σύλληψης έχει κυκλοφορήσει ευρέως σε κοινωνικά δίκτυα και πολίτες ανά τον κόσμο χαρακτηρίζουν τους δύο αστυνομικούς ήρωες.

Οι ίδιοι, όμως, δεν το πιστεύουν. «Έκαναν μόνο τη δουλειά τους, έκαναν αυτό για το οποίο έχουν εκπαιδευτεί» είπε ο Στιλς, που έχει μιλήσει με τους δύο αστυνομικούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ