ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις για τα ταξίδια του Μπράντον Τάραντ σε Ευρώπη και Ασία

Αποκαλύψεις για τα ταξίδια του Μπράντον Τάραντ σε Ευρώπη και Ασία
TRT World via AP

Τις επαφές του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας στην Ευρώπη καταγράφει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Independent επικαλούμενη πηγές ασφαλείας. 

Σύμφωνα με αυτό ο Μπράντον Τάραντ είχε συναντήσεις με ακροδεξιές οργανώσεις και οπαδούς του Μπρέιβικ, του Νορβηγού που το 2011 είχε δολοφονήσει 77 ανθρώπους.

Η περιοδεία του σε ευρωπαϊκές χώρες συνέπεσε με τις εντάσεις που ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσε τότε ο ISIS, αλλά και τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Στο ακροδεξιό, ρατσιστικό «μανιφέστο» του ο Τάραντ υποστηρίζει ότι μόνο ο όμιλος Knights Templar του Μπρέιβικ γνώριζε το σχέδιό του, αλλά δήλωσε ότι «το δωρίζει σε πολλές εθνικιστικές ομάδες και αλληλεπιδρά με πολλές άλλες».

Ο Τέραντ ομολογεί μάλιστα ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση στα δυο τεμένη πριν από δύο χρόνια, ενώ ήταν σε διακοπές στη Δυτική Ευρώπη στις αρχές του 2017.

Ο Tάραντ ισχυρίστηκε ότι είχε «σύντομη επαφή» με τον Μπρέιβικ και ότι είχε αποκαλύψει την προγραμματισμένη επίθεσή του στη Νέα Ζηλανδία στους οπαδούς του.

Το «μανιφέστο» του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας αναρτήθηκε μάλιστα στο δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων 8chan με αίτημα σε ανώνυμους χρήστες να διαδώσουν το μήνυμά του σε όλο τον κόσμο. Στο 8chan ένας χρήστης χαιρέτησε τον Τάραντ ως «τον επόμενο Μπρειβικ», ενώ ανώνυμοι χρήστες χαιρετίζουν ανοιχτά τη σφαγή.

Πριν περάσουν περισσότερες από μία ώρες, υπήρχαν ήδη κλήσεις από άλλους ανώνυμους ακροδεξιούς να ακολουθήσουν τα αιματηρά του βήματα

Την ίδια ώρα η Corriere Della Sera γράφει πως ο Ταραντ βρέθηκε για καιρό στην Ευρώπη επισκεπτόμενος την Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ισλανδία. Στη συνέχεια έφτασε στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στο Πακιστάν, στο Κασμίρ, στο Αφγανιστάν, στην κινεζική πόλη Σινιάγκ. Υποστήριζε πως ταξιδεύει αυτοχρηματοδοτούμενος με bitcoins. Οι Νεοζηλανδοί ζήτησαν βοήθεια από τις χώρες αυτές ζητώντας πληροφορίες. Φίλοι του Τάραντ είπαν ότι ο Αυστραλός δολοφόνος άλλαξε πολύ μετά το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα, σε μια περιοδεία που διοργάνωσαν Αμερικανοί ακροδεξιοί.

«Αναρωτιέται κανείς αν κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών συνέβη ένα είδος ριζοσπαστικοποίησης του Ταραντ» γράφει η ιταλική εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ