ΚΟΣΜΟΣ

Μάλι: Τουλάχιστον 21 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχη με τζιχαντιστές

Μάλι: Τουλάχιστον 21 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχη με τζιχαντιστές
ASSOCIATED PRESS/ File

Τουλάχιστον 21 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων του Μάλι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής (17/3) σε επίθεση εναντίον του στρατοπέδου τους στη Ντιουρά, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές στην περιοχή, ενέργεια που διέπραξε σύμφωνα με την Μπαμακό μια «τρομοκρατική οργάνωση» της οποίας ηγείται ένας αποστάτης, που εντάχθηκε στις τάξεις των τζιχαντιστών το 2012.

Το στρατόπεδο στη Ντιουρά βρίσκεται σε μια περιοχή εξαιρετικά δυσπρόσιτη, όπου δρα εδώ και χρόνια ο επιχειρησιακός πυρήνας Μακινά, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ), ανάμεσα στην πρωτεύουσα της περιφέρειας, τη Μοπτί, και τα σύνορα με τη Μαυριτανία. «Δέχθηκε επίθεση περί τις 06:00 (08:00 ώρα Ελλάδας) από τρομοκράτες», σύμφωνα με τον στρατό του Μάλι.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Μάλι υπέστησαν «υλικές ζημιές και απώλειες ανθρώπινων ζωών», ανέφερε ο στρατός, που διαβεβαίωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο της στρατιωτικής βάσης στις 16:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), χωρίς να δώσει πάντως απολογισμό.

«Το στρατόπεδο καταστράφηκε, ο διοικητής σκοτώθηκε»

Μια συμμαχία της αντιπολίτευσης στο Μάλι, το Μέτωπο για τη Διασφάλιση της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για «πάνω από 20» νεκρούς στρατιωτικούς, ισάριθμους «αγνοούμενους», έναν «απροσδιόριστο αριθμό τραυματιών», για «οκτώ οχήματα που κάηκαν, συμπεριλαμβανομένων βυτιοφόρων» και «οκτώ οχήματα εφοδιασμένα με πολεμικά όπλα που άρπαξαν οι δράστες της επίθεσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ