ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Όποιος επιχειρήσει να μας διώξει από την «Ιστανμπούλ» θα φύγει με φέρετρο

Ερντογάν: Όποιος επιχειρήσει να μας διώξει από την «Ιστανμπούλ» θα φύγει με φέρετρο
(Presidential Press Service via AP, Pool)

Ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλντοντας προκλητικά μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες -μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. 

Σε ομιλία του στα Δαρδανέλλια σήμερα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη: «Την Ιστανμπούλ δεν θα μπορέσετε να την κάνετε ποτέ Κωνσταντινούπολη. Εμείς είμαστε εδώ, εδώ και 1.000 χρόνια. Όποιος επιχειρήσει να μας απομακρύνει από εδώ θα φύγει με το φέρετρό του, όπως έγινε και στο παρελθόν».

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Αιγαίου και στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Στην Κύπρο δοκιμάζουν την υπομονή μας, καθώς παραβιάζουν τα δικαιώματά μας» είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Στο Αιγαίο δοκιμάζουν την υπομονή μας, καθώς προσπαθούν να μας περιορίσουν και να μην μπορούμε να πατάμε το πόδι μας».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να έστειλε ένα ακόμη μήνυμα στον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας: «Δοκιμάζουν τη χώρα μας ακόμη και 16.000 χιλιόμετρα μακριά στη Νέα Ζηλανδία».

Συνεχίζοντας, μάλιστα, την κόντρα του με τον γιο του Μπένιαμιν Νετανιάχου περί Κωνσταντινούπολης, παρομοίωσε τα λεγόμενά του με το μανιφέστο του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας.

«Είναι το ίδιο τρέφονται από την ίδια πηγή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αυστηρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

Χτες, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή, σε ομιλία που εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, συνεχίζοντας:

«Σμύρνη! Εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που έριξες τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έκανε λόγο για «απαράδεκτες αναφορές».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς» αναφέρει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ