ΚΟΣΜΟΣ

Γνωρίστε την 70χρονη γιαγιά που πέρασε όλο το 2018 καθαρίζοντας παραλίες

Γνωρίστε την 70χρονη γιαγιά που πέρασε όλο το 2018 καθαρίζοντας παραλίες
Facebook/@FinalStrawCornwall

Η 70χρονη Πατ Σμιθ έθεσε ως στόχο της το 2018 να καθαρίσει όσες περισσότερες παραλίες μπορούσε. Και τα κατάφερε εξαιρετικά.

Η Βρετανίδα γιαγιά επισκέφθηκε δεκάδες παραλίες το προηγούμενο έτος για να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της. Όπως λέει: «η επιθυμία μου για το 2018 ήταν να καθαρίσω 52 παραλίες και επιτέλους τα κατάφερα».

Δεν είναι έτοιμη να σταματήσει σύντομα τη σημαντική αποστολή της, όμως. Η αξιολάτρευτη γιαγιά, που έχει δημιουργήσει την περιβαλλοντική ομάδα Final Straw Cornwall, δηλώνει πως δεν θα σταματήσει «καθώς οι παραλίες μας, με χρειάζονται».

Καθόλη τη διάρκεια του περασμένου έτους η Σμιθ ενημέρωνε τους διαδικτυακούς της φίλους για τα ευρήματά της στις παραλίες, τα σκουπίδια που συγκέντρωνε, αλλά κυρίως για τις περιπτώσεις που την εξαγρίωναν.

«Είναι τόσο απογοητευτικό να βρίσκεις μία παραλία που καθάρισες πριν από μία εβδομάδα σε χειρότερη κατάσταση την επομένη», ανέφερε σε ανάρτησή της την 11η εβδομάδα της αποστολής της και σημείωνε πως πρέπει ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να ξεκινήσουν να εργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο ταξίδι της, η γιαγιά βρήκε και συμμάχους, που τη βοήθησαν να καθαρίσει τις παραλίες. Μεταξύ αυτών και τα εγγόνια της. Καθώς το «ταξίδι» της προχωρούσε, η Σμιθ ξεκίνησε να μοιράζεται ολοένα και βαθύτερες σκέψεις για τη δύσκολη αποστολή της.

«Έχω ξεκινήσει να αισθάνομαι ότι ο καθαρισμός των παραλιών και το μάζεμα των σκουπιδιών, παρότι βοηθάει μερικές φορές, αγγίζει μόνο την επιφάνεια ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολιτικό επίπεδο», σημείωνε η ίδια.

Παρότι τυπικά το έτος έχει τελειώσει και δεν έχει εκπληρώσει τον στόχο της, η γιαγιά Σμιθ δεν σκέφτεται να σταματήσει να καθαρίζει παραλίες και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στην προσπάθειά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ