ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέι ζήτησε παράταση για το Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου

Η Μέι ζήτησε παράταση για το Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου
PA via AP

Αίτημα για παράταση του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε επίσημα η Τερέζα Μέιη οποία ανακοίνωσε από το κοινοβούλιο πως στην επιστολή της ζητά να καθυστερήσει το Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε πως δεν είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει περισσότερο την διαδικασία του «διαζυγίου» και ότι στην επιστολή της, που απευθύνεται στον Ντόναλντ Τουσκ σημειώνει πως πρόκειται για μια «μικρή παράταση».

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αντίθετη με μία παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Στο σημείωμα με θέμα τη διαδικασία του Brexit που συζητήθηκε από την Κομισιόν κατά την σημερινή εβδομαδιαία συνάντηση, αξιωματούχοι γράφουν ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν με την Μέι την Τετάρτη κατά την σύνοδο κορυφής αντιμετωπίζουν την διπλή επιλογή μίας βραχείας παράτασης από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 23 Μαΐου ή μίας μακράς παράτασης μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, με την Βρετανία σε αυτήν την περίπτωση να είναι υποχρεωμένη να διεξαγάγει εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στις 23 Μαΐου».

«Οποιαδήποτε παράταση προσφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου 2019 ή θα είναι αρκετά μακρύτερη και θα απαιτήσει την διεξαγωγή ευρωεκλογών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί η λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ικανότητάς τους στην λήψη αποφάσεων».

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες θα λάβουν περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Brexit θα πρέπει να ξέρουν μέχρι τα μέσα/τέλη του Απριλίου εάν θα στερηθούν αυτές τις έδρες λόγω της παραμονής της Βρετανίας.

Στο σημείωμα επίσης αναφέρεται ότι σε περίπτωση επέκτασης της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ένωση, το Λονδίνο θα πρέπει «στο πλαίσιο πνεύματος ευπειθούς συνεργασίας να δεσμευθεί σε εποικοδομητική αποχή» στην λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα όπως ο προϋπολογισμός και η πλήρωση σημαντικών ευρωπαϊκών πόστων μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ