ΚΟΣΜΟΣ

Κάν' το όπως το Στάλινγκραντ: Η Αστάνα αλλάζει όνομα για να τιμήσει τον πρόεδρο του Καζακστάν

Κάν' το όπως το Στάλινγκραντ: Η Αστάνα αλλάζει όνομα για να τιμήσει τον πρόεδρο του Καζακστάν
Pixabay

Το Καζακστάν μετονόμασε την πρωτεύουσά του Αστάνα σε Νουρσουλτάν, για να τιμήσει τον πρώην πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ ο οποίος παραιτήθηκε ξαφνικά την Τρίτη.

Η αλλαγή ονόματος ανακοινώθηκε μετά την ανάδειξη του νέου προέδρου, Kassym-Jomart Tokayev, ο οποίος έδωσε τον λόγο του πως θα συμβουλεύεται τον προκάτοχό του για κρίσιμης σημασίας αποφάσεις.

Ο 78χρονος Ναζαρμπάγεφ βρισκόταν στην ηγεσία της χώρας για περίπου 30 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η μεγάλη του κόρη εκλέχθηκε πρόεδρος της Γερουσίας. Αυτή η εξέλιξη, καθιστά την Νταρίγκα Ναζαρμπάγιεβα δεύτερη στην ηγεσία του Καζακστάν και μία πιθανή διάδοχο, σύμφωνα με το BBC.

Ο πατέρας της, ο οποίος είναι αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, θα παραμείνει στην ηγεσία του συμβουλίου ασφαλείας και θα διατηρήσει τον επίσημο τίτλο του Ηγέτη του Έθνους.

Νέος πρόεδρος, νέο όνομα στην πρωτεύουσα

Ο κ. Tokayev ορκίστηκε πρόεδρος μέσα στο ίδιο 24ωρο που παραιτήθηκε ο κ. Ναζαρμπάγεφ. Θα υπηρετήσει ως τον Απρίλιο του 2020.

«Η γνώμη του Ναζαρμπάγεφ θα έχει μεγάλη σημασία, θα έλεγε κανείς κυρίαρχη, όσον αφορά την ανάπτυξη και την υιοθέτηση στρατηγικών αποφάσεων» δήλωσε ο νέος πρόεδρος της χώρας.

Ανέφερε επίσης πως πρόκειται για ένα «ιστορικό γεγονός» όσον αφορά την παραίτηση του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, καθώς είναι ο μόνος άνδρας που έχει ηγηθεί του Καζακστάν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές του 1990.

Έτσι ο Kassym-Jomart Tokayev πρότεινε να αλλάξει το όνομα της Αστάνα «ως φόρος τιμής στον πρώτο πρόεδρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ