ΚΟΣΜΟΣ

Πιλότος εκτός υπηρεσίας είχε σώσει το μοιραίο Boeing 737 Max μια μέρα πριν από τη συντριβή του

Πιλότος εκτός υπηρεσίας είχε σώσει το μοιραίο Boeing 737 Max μια μέρα πριν από τη συντριβή του
AP Photo/Yidnek Kirubel

Νέα στοιχεία για το μοιραίο Boeing 737 Max της Lion Air που συνετρίβη τον περασμένο Οκτώβριο στοιχίζοντας τη ζωή σε 189 άτομα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, μόλις μία ημέρα πριν τη συντριβή του στην Ινδονησία, το αεροσκάφος είχε κάνει άλλη μια «βουτιά» που παραλίγο να αποβεί μοιραία.

Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια πτήσης του από το Μπαλί προς τη Τζακάρτα, το Boeing παρουσίασε πρόβλημα και άρχισε να χάνει ύψος αλλά η παρέμβαση ενός τρίτου πιλότου εκτός υπηρεσίας, που ήταν στο πιλοτήριο και γνώριζε τι έπρεπε να κάνει, απέτρεψε την τραγωδία.

Οι Αρχές πιστεύουν ότι η αιτία της συντριβής του αεροσκάφους οφείλεται στην εντολή για «βουτιά» που έδωσε το λογισμικό Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS) ανταποκρινόμενο στα δεδομένα που έστειλε ένας ελαττωματικός αισθητήρας.

Πηγές προσκείμενες στην έρευνα είπαν στο πρακτορείο ότι ο τρίτος πιλότος, που βρισκόταν στο κόκπιτ, αντιλήφθηκε γρήγορα το πρόβλημα και βοήθησε να τεθεί εγκαίρως εκτός λειτουργίας το σύστημα, συμβουλεύοντας τους κυβερνήτες να απενεργοποιήσουν τον κινητήρα που έσπρωχνε το ρύγχος του αεροσκάφους προς τα κάτω, διαδικασία που θα έπρεπε κανονικά να γνωρίζουν όλοι οι πιλότοι.

Ένα 24ωρο αργότερα, η πτήση JT-610 της Lion Air με προορισμό το Πανγκάλ Πινάνγκ αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα, μόνον που αυτή τη φορά ήταν στο πιλοτήριο ένα άλλο πλήρωμα που δεν μπόρεσε να σώσει το αεροσκάφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ