ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου είναι διατειθεμένοι να δώσουν οι Ευρωπαίοι στη Βρετανία

Brexit: Παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου είναι διατειθεμένοι να δώσουν οι Ευρωπαίοι στη Βρετανία
AP

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν να δώσουν παράταση στη Βρετανία μέχρι τις 22 Μαΐου για να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το Brexit, μόνο όμως εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμπερασμάτων το οποίο εξετάζουν οι «27».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συμφωνήσει, πριν τις 29 Μαρτίου 2019, να χορηγήσει παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να διεξάγει εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε παράταση πέραν αυτής της ημερομηνίας», δηλαδή της 28ης Μαΐου, συνεχίζει το προσχέδιο.

Το κείμενο επαναλαμβάνει επίσης ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Οποιεσδήποτε μονομερείς δεσμεύσεις, δηλώσεις ή άλλες ενέργειες θα πρέπει να είναι συμβατές με τη Συμφωνία αυτή.

Θα κάνουμε τα πάντα για συντεταγμένη έξοδο λέει η Μέρκελ

«Ορθάνοιχτος» σε μια «τεχνική παράταση» για το Brexit δήλωσε πάντως ο πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη σύνοδο για το Brexit στις Βρυξέλλες, την ίδια ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «ατυχές» το γεγονός ότι οκτώ μέρες πριν από την επίσημη έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχει ακόμα εξευρεθεί τρόπος για να προχωρήσει η διαδικασία.

«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit στις Βρυξέλλες.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την πιθανότητα η συμφωνία να μην περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η 29η Μαρτίου είναι η ημέρα του Brexit, συνέχισε η Μέρκελ. «Πρέπει να εργαστούμε έως την τελευταία στιγμή για να έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit», είπε. Η συμφωνία αποχώρησης ήταν αποτέλεσμα μιας καλής διαπραγμάτευσης και το περιθώριο ελιγμών που έχουμε είναι περιορισμένο, συμπλήρωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας: «Το Brexit είναι σημαντικό αλλά η ΕΕ των 27 πρέπει να σκεφθεί το μέλλον της».

«Δυστυχώς, οκτώ ημέρες πριν από την επίσημη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα που μας απασχολεί εδώ και εβδομάδες - πώς θα γίνει το Brexit», δήλωσε εμφατικά η Καγκελάριος και χαρακτήρισε «ατυχές» το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει εξευρεθεί τρόπος να προχωρήσει η συμφωνηθείσα διαδικασία.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Μέρκελ τόνισε ότι η αναβολή του Brexit μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ως τότε η συμφωνία θα έχει εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο και τάχθηκε εκ νέου κατά μιας «άτακτης» εξόδου.

«Είμαι πιο πεπεισμένη από ποτέ ότι χρειαζόμαστε ένα συντεταγμένο Brexit», επισήμανε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι ακόμα και μετά την έξοδο, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να παραμείνει εταίρος της ΕΕ. «Όχι τόσο κοντινός, όπως τα κράτη-μέλη, αλλά η πόρτα για μια στενή φιλική σχέση θα είναι από τη δική μας πλευρά ορθάνοιχτη», συμπλήρωσε.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στην συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του ΝΑΤΟ, για επένδυση ύψους 1,5% του ΑΕΠ στην άμυνα μέχρι το 2024. «Το 1,5% αποτελεί υποχρέωση έναντι του ΝΑΤΟ. Εγγυώμαι ότι η γερμανική κυβέρνηση εγγυάται ότι θα ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της. Και αυτό απαιτεί προσπάθεια», δήλωσε η Καγκελάριος.

«Ναι» Μακρόν σε τεχνική παράταση

Απολύτως ανοικτός σε μια τεχνική παράταση δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τη Βρετανία ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δύο ετών και δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Μακρόν. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίψει τη συμφωνία, τότε οδεύουμε προς μια έξοδο άνευ συμφωνίας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι χρειάζεται να γίνει σεβαστή η επιλογή του βρετανικού λαού.

Δεν μπορούμε να παρατείνουμε επ’ αόριστον τη σημερινή κατάσταση, σημείωσε, εξηγώντας ότι για να δοθεί μια μεγαλύτερη παράταση χρειάζεται η Βρετανία να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο. «Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ύστερα από τρία χρόνια ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης», είπε.

Σε περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε νέα συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε από την άλλη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για παράταση»

«Είμαστε επί της αρχής προετοιμασμένοι να δώσουμε παράταση», δήλωσε από την άλλη προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο λέει «ναι». «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης να βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης», πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός. «Τα πράγματα δεν θα πάνε αυτομάτως καλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ατυχήματα».

«Είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λειτουργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.

Εάν το κοινοβούλιο απορρίψει την συμφωνία της Μέι, κατευθυνόμαστε προς ένα Brexit άνευ συμφωνίας, προειδοποίησε προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.
«Θα προτιμούσαμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά ακριβώς είναι η γνώμη της βρετανίδας πρωθυπουργού για να ξέρουμε αν θα δώσουμε ή δεν θα δώσουμε παράταση», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι ακριβώς η θέση της βρετανικής κυβέρνησης...εάν θέλει ή δεν θέλει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Εάν θέλει, μπορούμε λογικά να εξετάσουμε διάφορα σενάρια».

Μέι: Είμαι εδώ να συζητήσω το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο

Είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες.

Μια μικρή παράταση θα δώσει το χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή, δήλωσε η Μέι. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσει το κοινοβούλιο, δήλωσε, σημειώνοντας ότι μια μικρή παράταση θα δώσει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία, συμπλήρωσε η Μέι.

Βαθαίνει η απογοήτευση στο κόμμα της Μέι

Ως ένα μήνυμα προς τους Βρετανούς πολίτες για να τους εξηγήσει τους λόγους που επιδιώκει την καθυστέρηση του Brexit, χαρακτήρισε το χθεσινό διάγγελμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, δικαιολόγησε το ύφος της ομιλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα της «απογοήτευσης» και της «εξαιρετικής πίεσης» στην οποία βρίσκεται.

«Πέρασαν τρία χρόνια από το δημοψήφισμα και οι πολίτες θέλουν να το φέρουμε σε πέρας και αυτό ήταν που παρουσίασε χθες» είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η Τερέζα Μέι μίλησε για τις λεπτομέρειες της παράτασης και την δική της προσωπική απογοήτευση για αυτό που συμβαίνει.

Σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, ο υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε την πρωθυπουργό, προσπαθώντας να ερμηνεύσει «αυτό που πραγματικά ήθελε να πει» όταν αναφέρθηκε στις ευθύνες των βουλευτών για την καθυστέρηση του Brexit και στο ότι είναι με το μέρος των πολιτών που θέλουν να τελειώσει η διαδικασία.

«Ας μην ξεχνάμε την εξαιρετική πίεση κάτω από την οποία βρίσκεται προσωπικά. Νιώθει μία απογοήτευση» είπε και πρόσθεσε: «Κανένας πρωθυπουργός στα χρονικά δεν δοκιμάστηκε όσο έχει δοκιμαστεί αυτή. Ούτε μία φορά δεν αμφιταλαντεύτηκε στην πεποίθησή της ότι η αποστολή του Συντηρητικού Κόμματος είναι η ολοκλήρωση του Brexit για το οποίο ψήφισαν οι πολίτες. Δε νομίζω ότι όλο αυτό πρέπει να το στρέφουμε στην Τερέζα Μέι, γιατί ο καθένας στη θέση της θα έβρισκε αυτή τη διαδικασία πολύ, πολύ δύσκολη».

Παρ' όλα αυτά, χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατάφερε να εντείνει τις έχθρες που διευρύνονται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μέσα στο κόμμα της. Η απόφασή της για την τρίμηνη παράταση εξόργισε όλους τους βουλευτές του κόμματος, που χθες σχολίαζαν ότι δεν υπάρχουν λόγια που να περιγράφουν την βαρύτητα της κατάστασης και ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να απομακρυνθεί. Το κλίμα ήταν ψυχρό στην συνεδρίαση της Επιτροπής 1922, όπου οι βουλευτές συζητούσαν ανοιχτά τους τρόπους για το πώς και πότε θα πειστεί να απομακρυνθεί, γιατί αποδείχθηκε ανίκανη να ηγηθεί των περιστάσεων.

Οι ευρωσκεπτικιστές συζητούσαν τρόπους για μία «αξιοπρεπή έξοδο» της Τερέζα Μέι, εάν εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία της, ίσως προσφέροντας μία άλλη υψηλόβαθμη θέση αν υποσχεθεί να παραιτηθεί σύντομα.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας, συντηρητικός βουλευτής, Ντομινίκ Γκριβ, προκάλεσε εντύπωση με την ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για το Brexit, στην οποία ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει νιώσει ποτέ πιο ντροπιασμένος ως μέλος του Συντηρητικού κόμματος» και κατηγόρησε την Μέι ότι «κάνει ζιγκ ζαγκ, αντί να υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον».

Σήμερα, ο ίδιος σχολίασε για την χθεσινή δήλωση της πρωθυπουργού στους πολίτες: «Δεν πιστεύω ότι η χθεσινή δήλωση της πρωθυπουργού έπεισε κανέναν βουλευτή να στηρίξει μία απερίσκεπτη στρατηγική, ενάντια στα εθνικά συμφέροντα και στην δημοκρατική παράδοση. Απλά εκφοβίζοντας τους βουλευτές με υποταγή δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Φέρνει την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και την δημοκρατία σε περιφρόνηση». Και όπως φαίνεται τα λόγια αυτά αντιπροσωπεύουν και άλλους βουλευτές.

Πάνω από 12 ευρωσκεπτικιστές βουλευτές σε συνάντηση που είχε το ERG αυτή την εβδομάδα υποστήριξαν ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να παραιτηθεί, εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει για μέχρι το τέλος του χρόνου δεύτερη ψήφος εμπιστοσύνης εναντίον της εκ μέρους του κόμματός της. Ο βουλευτής Νάιτζελ Εβάνς δήλωσε ότι υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από την ηγεσία της Τερέζα Μέι και θέματα εμπιστοσύνης, ενώ ο Τσάρλο Έλφικ, έκανε λόγο για αλλαγή ηγεσίας και νέο πρόσωπο και ομάδα που θα καθοδηγήσει την μελλοντική σχέση. Η Νίκι Μόργκαν, πρώην υπουργός Παιδείας, υποστήριξε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο να πει στην πρωθυπουργό «Τα πράγματα άλλαξαν σημαντικά. Νομίζουμε πρέπει να σκεφτείτε την θέση σας».

Πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές συγκεντρώνει η αίτηση για παραμονή στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έσπευσαν να υπογράψουν την αίτηση στην ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου που ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να παραμείνει στο μπλοκ.

Προσελκύοντας χιλιάδες υπογραφές κάθε λίγα λεπτά, η συλλογή υπογραφών πραγματικά απογειώθηκε τις ώρες μετά το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία επέκρινε τους βουλευτές που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική εξόδου και κάλεσε το κοινοβούλιο να κάνει μια τελική επιλογή.

«Είναι ώρα να λάβουμε μια απόφαση», δήλωσε η Μέι, λέγοντας στους Βρετανούς: «Είμαι στο πλευρό σας».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πουν σήμερα στη Μέι ότι μπορεί να έχει δύο μήνες για να οργανώσει ένα συντεταγμένο Brexit, αλλά η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη έξοδο από το μπλοκ την επόμενη Παρασκευή, εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Πάνω από 17 εκατ. Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 ενώ 16 εκατ. ψήφισαν υπέρ της παραμονής, με την Μέι να γνωστοποιεί την επόμενη χρονιά την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει με βάση το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η αίτηση για «Ανάκληση του Άρθρου 50 και παραμονή στην ΕΕ» στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου είχε προσελκύσει 1.000.128 υπογραφές έως τις 16:50 ώρα Ελλάδας, χάρη στη στήριξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και η ιστοσελίδα φάνηκε να ‘κρασάρει’ αρκετές φορές λόγω του μεγάλου αριθμού χρηστών που προσπαθούσαν να υπογράψουν.
«Η κυβέρνηση δηλώνει κατ’ επανάληψη ότι η αποχώρηση από την ΕΕ είναι ‘η βούληση των πολιτών’. Χρειάζεται να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό αποδεικνύοντας τη δύναμη της στήριξης των πολιτών τώρα, υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», αναφέρεται στην αίτηση.

Το κοινοβούλιο πρέπει να εξετάσει την περίπτωση διεξαγωγής συζήτησης για όλες τις αιτήσεις που συγκεντρώνουν πάνω από 100.000 υπογραφές.

Οι υποστηρικτές έγραψαν στο Twitter ότι η αίτηση δείχνει πόσο έντονο είναι το κλίμα κατά της στρατηγικής της Μέι ενώ οι υπέρμαχοι του Brexit δήλωσαν ότι χρειάζεται να συγκεντρωθούν περισσότερες υπογραφές συγκριτικά με τους 17,4 εκατ. ανθρώπους που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης πριν από τρία χρόνια, πριν ληφθεί υπόψη η κίνηση αυτή.
Πάνω από 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν υπογράψει την αίτηση που ζητούσε να αποτραπεί η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, γεγονός που οδήγησε σε συζήτηση στο κοινοβούλιο το 2017.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την πιθανότητα η συμφωνία να μην περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η 29η Μαρτίου είναι η ημέρα του Brexit, συνέχισε η Μέρκελ. «Πρέπει να εργαστούμε έως την τελευταία στιγμή για να έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit», είπε. Η συμφωνία αποχώρησης ήταν αποτέλεσμα μιας καλής διαπραγμάτευσης και το περιθώριο ελιγμών που έχουμε είναι περιορισμένο, συμπλήρωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας:

«Το Brexit είναι σημαντικό αλλά η ΕΕ των 27 πρέπει να σκεφθεί το μέλλον της».

«Δυστυχώς, οκτώ ημέρες πριν από την επίσημη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα που μας απασχολεί εδώ και εβδομάδες - πώς θα γίνει το Brexit», δήλωσε εμφατικά η Καγκελάριος και χαρακτήρισε «ατυχές» το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει εξευρεθεί τρόπος να προχωρήσει η συμφωνηθείσα διαδικασία.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Μέρκελ τόνισε ότι η αναβολή του Brexit μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ως τότε η συμφωνία θα έχει εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο και τάχθηκε εκ νέου κατά μιας «άτακτης» εξόδου.

«Είμαι πιο πεπεισμένη από ποτέ ότι χρειαζόμαστε ένα συντεταγμένο Brexit», επισήμανε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι ακόμα και μετά την έξοδο, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να παραμείνει εταίρος της ΕΕ. «Όχι τόσο κοντινός, όπως τα κράτη-μέλη, αλλά η πόρτα για μια στενή φιλική σχέση θα είναι από τη δική μας πλευρά ορθάνοιχτη», συμπλήρωσε.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στην συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του ΝΑΤΟ, για επένδυση ύψους 1,5% του ΑΕΠ στην άμυνα μέχρι το 2024. «Το 1,5% αποτελεί υποχρέωση έναντι του ΝΑΤΟ. Εγγυώμαι ότι η γερμανική κυβέρνηση εγγυάται ότι θα ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της. Και αυτό απαιτεί προσπάθεια», δήλωσε η Καγκελάριος.

Μακρόν: Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο σχέδιο από τη Βρετανία για να δοθεί μεγαλύτερη παράταση
Απολύτως ανοικτός σε μια τεχνική παράταση δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τη Βρετανία ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δύο ετών και δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Μακρόν. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίψει τη συμφωνία, τότε οδεύουμε προς μια έξοδο άνευ συμφωνίας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι χρειάζεται να γίνει σεβαστή η επιλογή του βρετανικού λαού.

Δεν μπορούμε να παρατείνουμε επ’ αόριστον τη σημερινή κατάσταση, σημείωσε, εξηγώντας ότι για να δοθεί μια μεγαλύτερη παράταση χρειάζεται η Βρετανία να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο. «Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ύστερα από τρία χρόνια ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης», είπε.

Σε περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε νέα συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε από την άλλη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


«Είμαστε προετοιμασμένοι για παράταση»

«Είμαστε επί της αρχής προετοιμασμένοι να δώσουμε παράταση», δήλωσε από την άλλη προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο λέει «ναι». «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης να βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης», πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός. «Τα πράγματα δεν θα πάνε αυτομάτως καλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ατυχήματα».

«Είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λειτουργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.

Μέι: Είμαι εδώ να συζητήσω το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο
Είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες.

Μια μικρή παράταση θα δώσει το χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή, δήλωσε η Μέι. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσει το κοινοβούλιο, δήλωσε, σημειώνοντας ότι μια μικρή παράταση θα δώσει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία, συμπλήρωσε η Μέι.

Βαθαίνει η απογοήτευση στο κόμμα της Μέι
Ως ένα μήνυμα προς τους Βρετανούς πολίτες για να τους εξηγήσει τους λόγους που επιδιώκει την καθυστέρηση του Brexit, χαρακτήρισε το χθεσινό διάγγελμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, δικαιολόγησε το ύφος της ομιλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα της «απογοήτευσης» και της «εξαιρετικής πίεσης» στην οποία βρίσκεται.

«Πέρασαν τρία χρόνια από το δημοψήφισμα και οι πολίτες θέλουν να το φέρουμε σε πέρας και αυτό ήταν που παρουσίασε χθες» είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η Τερέζα Μέι μίλησε για τις λεπτομέρειες της παράτασης και την δική της προσωπική απογοήτευση για αυτό που συμβαίνει.

Σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, ο υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε την πρωθυπουργό, προσπαθώντας να ερμηνεύσει «αυτό που πραγματικά ήθελε να πει» όταν αναφέρθηκε στις ευθύνες των βουλευτών για την καθυστέρηση του Brexit και στο ότι είναι με το μέρος των πολιτών που θέλουν να τελειώσει η διαδικασία.

«Ας μην ξεχνάμε την εξαιρετική πίεση κάτω από την οποία βρίσκεται προσωπικά. Νιώθει μία απογοήτευση» είπε και πρόσθεσε: «Κανένας πρωθυπουργός στα χρονικά δεν δοκιμάστηκε όσο έχει δοκιμαστεί αυτή. Ούτε μία φορά δεν αμφιταλαντεύτηκε στην πεποίθησή της ότι η αποστολή του Συντηρητικού Κόμματος είναι η ολοκλήρωση του Brexit για το οποίο ψήφισαν οι πολίτες. Δε νομίζω ότι όλο αυτό πρέπει να το στρέφουμε στην Τερέζα Μέι, γιατί ο καθένας στη θέση της θα έβρισκε αυτή τη διαδικασία πολύ, πολύ δύσκολη».

Παρ' όλα αυτά, χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατάφερε να εντείνει τις έχθρες που διευρύνονται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μέσα στο κόμμα της. Η απόφασή της για την τρίμηνη παράταση εξόργισε όλους τους βουλευτές του κόμματος, που χθες σχολίαζαν ότι δεν υπάρχουν λόγια που να περιγράφουν την βαρύτητα της κατάστασης και ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να απομακρυνθεί. Το κλίμα ήταν ψυχρό στην συνεδρίαση της Επιτροπής 1922, όπου οι βουλευτές συζητούσαν ανοιχτά τους τρόπους για το πώς και πότε θα πειστεί να απομακρυνθεί, γιατί αποδείχθηκε ανίκανη να ηγηθεί των περιστάσεων.

Οι ευρωσκεπτικιστές συζητούσαν τρόπους για μία «αξιοπρεπή έξοδο» της Τερέζα Μέι, εάν εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία της, ίσως προσφέροντας μία άλλη υψηλόβαθμη θέση αν υποσχεθεί να παραιτηθεί σύντομα.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας, συντηρητικός βουλευτής, Ντομινίκ Γκριβ, προκάλεσε εντύπωση με την ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για το Brexit, στην οποία ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει νιώσει ποτέ πιο ντροπιασμένος ως μέλος του Συντηρητικού κόμματος» και κατηγόρησε την Μέι ότι «κάνει ζιγκ ζαγκ, αντί να υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον».

Σήμερα, ο ίδιος σχολίασε για την χθεσινή δήλωση της πρωθυπουργού στους πολίτες: «Δεν πιστεύω ότι η χθεσινή δήλωση της πρωθυπουργού έπεισε κανέναν βουλευτή να στηρίξει μία απερίσκεπτη στρατηγική, ενάντια στα εθνικά συμφέροντα και στην δημοκρατική παράδοση. Απλά εκφοβίζοντας τους βουλευτές με υποταγή δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Φέρνει την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και την δημοκρατία σε περιφρόνηση». Και όπως φαίνεται τα λόγια αυτά αντιπροσωπεύουν και άλλους βουλευτές.

Πάνω από 12 ευρωσκεπτικιστές βουλευτές σε συνάντηση που είχε το ERG αυτή την εβδομάδα υποστήριξαν ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να παραιτηθεί, εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει για μέχρι το τέλος του χρόνου δεύτερη ψήφος εμπιστοσύνης εναντίον της εκ μέρους του κόμματός της. Ο βουλευτής Νάιτζελ Εβάνς δήλωσε ότι υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από την ηγεσία της Τερέζα Μέι και θέματα εμπιστοσύνης, ενώ ο Τσάρλο Έλφικ, έκανε λόγο για αλλαγή ηγεσίας και νέο πρόσωπο και ομάδα που θα καθοδηγήσει την μελλοντική σχέση. Η Νίκι Μόργκαν, πρώην υπουργός Παιδείας, υποστήριξε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο να πει στην πρωθυπουργό «Τα πράγματα άλλαξαν σημαντικά. Νομίζουμε πρέπει να σκεφτείτε την θέση σας».

Πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές συγκεντρώνει η αίτηση για παραμονή στην ΕΕ
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έσπευσαν να υπογράψουν την αίτηση στην ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου που ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να παραμείνει στο μπλοκ.

Προσελκύοντας χιλιάδες υπογραφές κάθε λίγα λεπτά, η συλλογή υπογραφών πραγματικά απογειώθηκε τις ώρες μετά το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία επέκρινε τους βουλευτές που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική εξόδου και κάλεσε το κοινοβούλιο να κάνει μια τελική επιλογή.

«Είναι ώρα να λάβουμε μια απόφαση», δήλωσε η Μέι, λέγοντας στους Βρετανούς: «Είμαι στο πλευρό σας».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πουν σήμερα στη Μέι ότι μπορεί να έχει δύο μήνες για να οργανώσει ένα συντεταγμένο Brexit, αλλά η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη έξοδο από το μπλοκ την επόμενη Παρασκευή, εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Πάνω από 17 εκατ. Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 ενώ 16 εκατ. ψήφισαν υπέρ της παραμονής, με την Μέι να γνωστοποιεί την επόμενη χρονιά την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει με βάση το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η αίτηση για «Ανάκληση του Άρθρου 50 και παραμονή στην ΕΕ» στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου είχε προσελκύσει 1.000.128 υπογραφές έως τις 16:50 ώρα Ελλάδας, χάρη στη στήριξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και η ιστοσελίδα φάνηκε να ‘κρασάρει’ αρκετές φορές λόγω του μεγάλου αριθμού χρηστών που προσπαθούσαν να υπογράψουν.
«Η κυβέρνηση δηλώνει κατ’ επανάληψη ότι η αποχώρηση από την ΕΕ είναι ‘η βούληση των πολιτών’. Χρειάζεται να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό αποδεικνύοντας τη δύναμη της στήριξης των πολιτών τώρα, υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», αναφέρεται στην αίτηση.

Το κοινοβούλιο πρέπει να εξετάσει την περίπτωση διεξαγωγής συζήτησης για όλες τις αιτήσεις που συγκεντρώνουν πάνω από 100.000 υπογραφές.
Οι υποστηρικτές έγραψαν στο Twitter ότι η αίτηση δείχνει πόσο έντονο είναι το κλίμα κατά της στρατηγικής της Μέι ενώ οι υπέρμαχοι του Brexit δήλωσαν ότι χρειάζεται να συγκεντρωθούν περισσότερες υπογραφές συγκριτικά με τους 17,4 εκατ. ανθρώπους που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης πριν από τρία χρόνια, πριν ληφθεί υπόψη η κίνηση αυτή.
Πάνω από 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν υπογράψει την αίτηση που ζητούσε να αποτραπεί η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, γεγονός που οδήγησε σε συζήτηση στο κοινοβούλιο το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ