ΚΟΣΜΟΣ

Παζάρια στην κόψη του ξυραφιού για Brexit: Παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου συμφώνησαν οι «27»

Παζάρια στην κόψη του ξυραφιού για Brexit: Παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου συμφώνησαν οι «27»
AP

Στην παράταση του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου 2019 συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής.

 

Ως προϋπόθεση τέθηκε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα.

Σε διαφορετική περίπτωση, δίνεται παράταση μέχρι τις 12 Απριλίου, αναμένοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αποδέχθηκε μάλιστα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στο Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η Βρετανία ενδέχεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία τη 12η Απριλίου, εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων δεν εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα το κείμενο στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι Βρυξέλλες με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, κατέστησαν σαφές οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Με μόλις μία εβδομάδα να απομένει μέχρι το ΗΒ να βρεθεί αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να βρεθεί σε νομικό κενό τα μεσάνυχτα της επόμενης Παρασκευής (01:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν το Brexit να αναβληθεί ως την 22α Μαΐου στην περίπτωση που η Μέι επιτύχει την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων σε μια νέα ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο η Μέι δεν έπεισε τους 27 πως μπορεί να το καταφέρει αυτό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντατικές επτάωρες συνομιλίες για την αναζήτηση ενός τρόπου η Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς η ΕΕ να εμφανιστεί πως την πιέζει.

Η έκβαση ήταν μια συμφωνία που προβλέπει πως το Λονδίνο μπορεί - αν η Μέι αποτύχει - να ζητήσει αναβολή μεγαλύτερης διάρκειας, ως το τέλος της χρονιάς. Αλλά αυτό έχει ως προϋπόθεση, και αυτή η προϋπόθεση ενδέχεται να αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο, πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Για να γίνει αυτό, η νομοθεσία στη Βρετανία ορίζει πως θα πρέπει να υπάρξει προκήρυξη τους έξι εβδομάδες νωρίτερα, τη 12η Απριλίου.

Εάν δεν προκηρύξει ευρωεκλογές τότε, η Βρετανία θα τεθεί εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί στην παράταση ως την 22α Μαΐου 2019, με προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα για το θέμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Εάν η Συμφωνία Αποχώρησης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί στην αναβολή ως τη 12η Απριλίου και αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να προτείνει τα επόμενα βήματα πριν από αυτή την ημερομηνία για να εξεταστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τουσκ: Παράταση με δύο σενάρια

Παράταση του Brexit με «δύο σενάρια» ενέκριναν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, εάν η Συμφωνία Αποχώρησης εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, η παράταση θα διαρκέσει ως την 22α Μαΐου.

Εάν καταψηφιστεί ξανά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διορία μέχρι τις 12 Απριλίου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

«Μέχρι εκείνη την ημέρα, όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές. Συμφωνία, μη συμφωνία, μεγάλη παράταση, ακύρωση του Brexit», υπογράμμισε ο Τουσκ και πρόσθεσε πως μέχρι τότε, το ΗΒ καλείται να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Εάν η απόφαση είναι αρνητική, τότε η μεγάλη παράταση καθίσταται «αδύνατη», τόνισε.

Ερωτηθείς για το πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι η παράταση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απάντησε μάλλον χαριτολογώντας «μέχρι το τέλος».

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πάντως «πιο αισιόδοξος», ενώ έκανε λόγο για «καλύτερη» και «πιο εποικοδομητική ατμόσφαιρα» από το αναμενόμενο.

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να προσφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο επιλογές για την αναβολή του Brexit πέραν της προβλεπόμενης ημερομηνίας, της 29ης Μαρτίου.

Αν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα τη Συμφωνία Αποχώρησης που κλείστηκε τον Νοέμβριο, η αποχώρηση του ΗΒ θα αναβληθεί ως την 22α Μαΐου, ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή αυτή.

Σε περίπτωση νέας απόρριψης της συμφωνίας - για τρίτη φορά - από το βρετανικό κοινοβούλιο, το Λονδίνο θα έχει προθεσμία ως τη 12η Απριλίου για να αποφασίσει εάν θα οργανώσει ευρωεκλογές.

Βάσει αυτού του σεναρίου, είπε άλλη ευρωπαϊκή πηγή, η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει η αποχώρηση να αναβληθεί ως το τέλος του 2019.

Ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν πάντως στο Γερμανικό Πρακτορείο συνόψισαν την ευρωπαϊκή θέση ως εξής: η ΕΕ προσφέρει στο Λονδίνο αναβολή του Brexit ως την 22α Μαΐου, εκτός εάν η βρετανική κυβέρνηση ζητήσει ως τη 12η Απριλίου μεγαλύτερη παράταση, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας για το διαζύγιο από το κοινοβούλιο.

Σημειώνεται πως είχε επίσης διαρρεύσει ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέταζαν να προσφέρουν την Παρασκευή μια αναβολή του Brexit σε δύο στάδια, που θα εξαρτάται από την έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

«Αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία, τότε το μπλοκ θα προσφέρει μια αναβολή του Brexit εώς τις 22 Μαΐου», διευκρίνισαν χαρακτηριστικά.

Αν το κοινοβούλιο καταψηφίσει τη Συμφωνία, τότε η Βρετανία θα πρέπει μέχρι τις 12 Απριλίου να ενημερώσει την ΕΕ αν θα διεξαγάγει ευρωεκλογές (23-26 Μαΐου). Αν ωστόσο η Βρετανία συμφωνήσει να διεξαγάγει Ευρωεκλογές, η ΕΕ θα εξετάσει τότε μια μεγαλύτερη παράταση και αν όχι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα συμβεί στις 22 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει ζητήσει την αναβολή της ημερομηνίας εξόδου, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις πηγές των Βρυξελλών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ήθελε να δοθεί αναβολή μέχρι τις 22 Μαΐου, δηλαδή μία ημέρα πριν ξεκινήσουν οι ευρωεκλογές (23-26 Μαΐου). Προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο ήταν να εγκρίνει το βρετανικό κοινοβούλιο τη Συμφωνία Αποχώρησης, την επόμενη εβδομάδα. Όμως η Γαλλία δεν συμφώνησε και πλέον στο τραπέζι συζητείται η ημερομηνία της 7ης Μαΐου.

Ένας διπλωμάτης ανέφερε ωστόσο ότι η αναβολή αυτή "απλώς θα μας δώσει περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε για ένα Brexit άνευ συμφωνίας".

Άλλοι ηγέτες πρότειναν να αφήσουν ανοιχτή την ημερομηνία ή να δώσουν πολύμηνη παράταση, μέχρι τα τέλη του έτους.

Τσίπρας: Παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου

Την πρόταση να δοθεί παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο, διατύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit, τονίζοντας πως αν δεν ψηφιστεί η Συμφωνία στο Λονδίνο, τότε υπάρχουν δύο δρόμοι, είτε η αποχώρηση χωρίς Συμφωνία, είτε η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Όπως είπε, δεν έχει νόημα να κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «απειλές» που δεν είναι σε θέση να υλοποιηθούν, δηλαδή παράταση με την προϋπόθεση ότι θα περάσει η Συμφωνία για το Brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Διότι αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε θα βρεθούν εκτεθειμένοι οι ηγέτες της ΕΕ, προσέθεσε.

Ο Τσίπρας είχε συνομιλία με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κόρμπν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υπόθεση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, η Τερέζα Μέι δεν θα επισκεφθεί ξανά τις Βρυξέλλες και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν εκλογές μέσα στον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, οι «27» εμφανίζονταν διατεθειμένοι να δώσουν παράταση στη Βρετανία μέχρι τις 22 Μαΐου για να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το Brexit, μόνο όμως εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμπερασμάτων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συμφωνήσει, πριν από τις 29 Μαρτίου 2019, να χορηγήσει παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε παράταση πέραν αυτής της ημερομηνίας», δηλαδή της 28ης Μαΐου, συνεχίζει το προσχέδιο.

Το κείμενο επαναλαμβάνει επίσης ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Οποιεσδήποτε μονομερείς δεσμεύσεις, δηλώσεις ή άλλες ενέργειες θα πρέπει να είναι συμβατές με τη Συμφωνία αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ