Η Βόρεια Κορέα απέσυρε το προσωπικό του γραφείου σύνδεσης με τη Σεούλ
Πηγή: AP Photo/Minh Hoang

Η Βόρεια Κορέα απέσυρε το προσωπικό της από το γραφείο σύνδεσης του Κεσόνγκ, που βρίσκεται κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη με τη Νότια Κορέα, λίγες εβδομάδες μετά την αποτυχημένη δεύτερη συνάντηση κορυφής του Κιμ Γιονγκ-Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το γραφείο σύνδεσης του Κεσόνγκ είχε ανοίξει τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της προσέγγισης των δύο κρατών.

Σύμφωνα με το CNNi, η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε δύο κινεζικές εταιρείες που είχαν συναλλαγές με την Πιονγκγιάνγκ. 

Όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Ενοποίησης Τσουν Χε-σουνγκ, η βορειοκορεατική απόφαση ελήφθη στα υψηλά κλιμάκια της ηγεσίας της Πιονγκγιάνγκ και γνωστοποιήθηκε στην Σεούλ. «Είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρει αν θα παραμείνουμε ή θα φύγουμε από το γραφείο σύνδεσης».

Έπειτα από χρόνια κλιμάκωσης της έντασης στην διαιρεμένη κορεατική χερσόνησο, το 2018 χαρακτηρίσθηκε από θεαματική προσέγγιση ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων κορυφής ανάμεσα στο Κιμ και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Ζε-ιν, ο οποίος εξελέγη το 2017 υποσχόμενος επανάληψη του διαλόγου με την Βόρεια Κορέα και ανέλαβε πολλές διμερείς πρωτοβουλίες, ανάμεσά τους και η λειτουργία του γραφείου σύνδεσης.

Ωστόσο, το φιάσκο στο οποίο κατέληξε η συνάντηση κορυφής Κιμ-Τραμπ, έπληξε την πολιτική της ύφεσης, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν ότι έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Η πόλη Κεσόνγκ ανήκε κάποτε στην Νότια Κορέα, όταν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον μοίρασαν την χερσόνησο τις τελευταίες ημέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως, μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-53), που τελείωσε με εκεχειρία, αλλά όχι και συνθήκη ειρήνης, η Κεσόνγκ βρέθηκε στην βορειοκορεατική πλευρά εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

Το γραφείο σύνδεσης περιλαμβάνει χωριστά γραφεία για την Βόρεια και την Νότια Κορέα, καθώς και μία κοινή αίθουσα συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με την Σεούλ, το γραφείο αποτελούσε δίαυλο επικοινωνίας και διαβουλεύσεων, ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!