ΚΟΣΜΟΣ

Τα Boeing 737 ΜΑΧ που συνετρίβησαν δεν είχαν δύο σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας

Τα Boeing 737 ΜΑΧ που συνετρίβησαν δεν είχαν δύο σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας
AP Photo/Ted S. Warren

Η Boeing πούλησε τα δύο αεροσκάφη 737 ΜΑΧ που συνετρίβησαν στην Ινδονησία και την Αιθιοπία, χωρίς δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους New York Times, και όπως αναφέρει η Guardian, πρόκειται για όργανα που ρυθμίζουν την κλίση πτήσης των αεροσκαφών και προειδοποιούν τον πιλότο για τυχόν απώλεια στήριξης.

Σύμφωνα με ειδικούς του τομέα των αερομεταφορών, η τοποθέτηση αυτών των συστημάτων είναι κρίσιμης σημασίας, ενώ το κόστος της εγκατάστασης τους είναι ελάχιστο.

Υπεύθυνος για την αναβάθμιση των αεροσκαφών με τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η εκάστοτε εταιρεία αερομεταφορέων.

Σημειώνεται πως οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές δεν απαιτούν την αγορά των έξτρα συστημάτων, κάτι το οποίο συμφέρει τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Παρότι ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια των συντριβών της Lion Air και της Ethiopian Airlines, τα στοιχεία από τα «μαύρα κουτιά» των αεροσκαφών δείχνουν σαφής ομοιότητες ανάμεσα στα δύο δυστυχήματα.

Πάντως, η Boeing ανακοίνωσε ότι πρόκειται να τοποθετήσει ένα από τα παραπάνω συστήματα στα πιλοτήρια των αεροσκαφών της στο πλαίσιο της επερχόμενης αναβάθμισης λογισμικού που έχει ανακοινώσει για όλα τα 737 ΜΑΧ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ