ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: Έφτασα στα πρόθυρα της παραίτησης λόγω της Ελλάδας

Σόιμπλε: Έφτασα στα πρόθυρα της παραίτησης λόγω της Ελλάδας
REUTERS/Hannibal Hanschke

Στα πρόθυρα της παραίτησης από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας έφτασε στο απόγειο της ελληνικής κρίσης το 2015 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.

O πρώην «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας ήταν υπέρμαχος ενός προσωρινού Grexit, ωστόσο η γραμμή του τελικά ακυρώθηκε από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία και αποδέχτηκε το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

«Το πρωί που ελήφθη η απόφαση (σ.σ. η Μέρκελ) μού είπε: “Θα συνεχίσεις;”. Αλλά αυτή ήταν μια από τις περιπτώσεις που ήμασταν πολύ κοντά (σ.σ. στην παραίτηση)» είπε στη βρετανική εφημερίδα ο βετεράνος Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Στην συνέντευξή του, ο κ. Σόιμπλε παραδέχεται πως είχε συχνά έντονες διαφωνίες με την κ. Μέρκελ αλλά επικρατούσε πάντα η αίσθηση του καθήκοντος.

«Δεν συμφωνούσαμε πάντα αλλά ήμουν πάντοτε πιστός» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή στην Ευρωζώνη εξ’ αρχής κα πως όταν ξέσπασε η κρίση χρέους θα έπρεπε να είχε βγει από τη νομισματική ένωση για μια δεκαετία –ιδέα που έθεσε στον τότε ομόλογό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

wolf

ΔΗΜΟΦΙΛΗ