ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Νέα Ζηλανδία: Ποινή ισόβιας απομόνωσης αντιμετωπίζει ο δράστης

Μακελειό Νέα Ζηλανδία: Ποινή ισόβιας απομόνωσης αντιμετωπίζει ο δράστης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Martin Hunter / POOL NEW ZEALAND OUT

Ο δράστης της διπλής επίθεσης με τους 50 νεκρούς στη Νέα Ζηλανδία πιθανώς να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στην απομόνωση της φυλακής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας.

Σε έκτακτη σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, την οποία κάλεσε η Τουρκία, επιχειρώντας να καταπολεμηθούν οι προκαταλήψεις εναντίον των Μουσουλμάνων.

Ο υπουργός εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Ουίνστον Πίτερς, δήλωσε πως «καμία τιμωρία δεν είναι αρκετή σε σχέση με το μέγεθος του εγκλήματός του, αλλά οι οικογένειες των θυμάτων θα δικαιωθούν».

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ που δολοφόνησε 50 πιστούς στα τεμένη του Κράιστσερτς αναμένεται να οδηγηθεί στο δικαστήριο στις 5 Απριλίου, σύμφωνα με το Associated Press.

Το προφίλ του μακελάρη

Στο αντιμεταναστευτικό μανιφέστο του με τον τίτλο «Η Μεγάλη Αντικατάσταση», ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ αυτοπροσδιορίζεται ως «εξτρεμιστής, δεξιός και βίαιος τρομοκράτης», χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως εθνικιστή και φασίστα, ενώ υποστηρίζει πως σχεδίαζε την επίθεσή του εδώ και δύο χρόνια.

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ που αυτοπροσδιορίζεται ως «εξτρεμιστής, δεξιός και βίαιος τρομοκράτης» γεννήθηκε στην Αυστραλία, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον.

Συγκεκριμένα, κατάγεται από την πόλη Γκράφτον, με πληθυσμό περίπου 19.000 κατοίκων, της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία.

Ο Τάραντ είναι ο συντάκτης ενός αντιμεταναστευτικού μανιφέστου υπό τον τίτλο «Η Μεγάλη Αντικατάσταση», το οποίο σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, μαίνεται κατά της εθνικιστικής γενοκτονίας και προτρέπει σε «μία ατμόσφαιρα φόβου» κατά των μουσουλμάνων.

Το εν λόγω μανιφέστο, ανήρτησε ο ίδιος ο Τάραντ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο οποίος έχει απενεργοποιηθεί.

Ο ίδιος αυτοαποκαλείται ως «Ευρωπαίος» και όχι Αυστραλός και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι μεγάλωσε σε μια «εργατική οικογένεια χαμηλού εισοδήματος».

Γράφει ότι η γλώσσα, η κουλτούρα, οι πολιτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις του καθώς και η ταυτότητά του είναι όλες ευρωπαϊκές και «το σημαντικότερο: το αίμα μου είναι ευρωπαϊκό».

«Είμαι ένας συνηθισμένος λευκός άνδρας, από μια συνηθισμένη οικογένεια, που αποφάσισα να πάρω θέση προκειμένου να εξασφαλίσω ένα μέλλον για το λαό μου. Οι γονείς μου είναι σκωτσέζικης, ιρλανδικής και αγγλικής καταγωγής. Είχα μια συνηθισμένη παιδική ηλικία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», αναφέρεται στο κείμενό του.

Ο Τάραντ υποστηρίζει ότι σχεδίαζε την επίθεσή του εδώ και δύο χρόνια. Μάλιστα αναφέρει πως η Νέα Ζηλανδία δεν ήταν η αρχική του επιλογή ως στόχος, αλλά την εξέτασε τους τελευταίους τρεις μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ