ΚΟΣΜΟΣ

Στρατός και απαγόρευση δεν «φόβισαν» τα «κίτρινα γιλέκα»: Νέες συγκρούσεις και δακρυγόνα

Στρατός και απαγόρευση δεν «φόβισαν» τα «κίτρινα γιλέκα»: Νέες συγκρούσεις και δακρυγόνα
AP Photo/Kamil Zihnioglu

Παρά την απόφαση για απαγόρευση των διαδηλώσεων που εξέδωσε η γαλλική κυβέρνηση και την επιστράτευση στρατιωτικών αντιτρομοκρατικών μονάδων, τα «κίτρινα γιλέκα» βγήκαν για 19η εβδομάδα στους δρόμους διαφόρων πόλεων της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, πάνω από 40.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» και περισσότερα από 200 άτομα έχουν συλληφθεί.

Η συμμετοχή των πολιτών στην «19η Πράξη» των κίτρινων γιλέκων αυτήν την εβδομάδα είναι κατά πολύ αυξημένη, κατά 14.500 διαδηλωτές, καθώς το προηγούμενο ο αριθμός έφτασε τους 32.000 σε ολόκληρη τη Γαλλία, σύμφωνα με το Associated Press.

«Οι σωστές μέθοδοι εφαρμόστηκαν και τα αποτελέσματα είναι ορατά» διαβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, σε τηλεοπτική παρέμβαση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία ανάμεσα στις 233 συλλήψεις, εντόπισε διαδηλωτές που ήθελαν να φτάσουν στο Παρίσι έχοντας στην κατοχή τους μπαστούνια του μπέιζμπολ και μάσκες.

Νωρίτερα, συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών κοντά στη Λεωφόρο Strasbourg στη γαλλική πρωτεύουσα και κοντά στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Gare du Nord και Gare de L’Est. Ταραχές σημειώθηκαν επίσης στη Λιλ στη βόρεια Γαλλία και στην Τουλούζη και το Μονπελιέ, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Για πρώτη φορά αυτό το Σάββατο, η γαλλική κυβέρνηση κινητοποίησε τις στρατιωτικές μονάδες της «Επιχείρησης Σεντινέλ» για να στηρίξουν την αστυνομία, αφού καταστήματα στην περίφημη λεωφόρο Σανζ Ελιζέ του Παρισιού λεηλατήθηκαν και υπέστησαν βανδαλισμούς, στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.

Σημειώνεται ότι οι μονάδες Σεντινέλ, δημιουργήθηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo.

Σήμερα, στους διαδηλωτές απαγορευόταν να συγκεντρωθούν στο Σανζ Ελιζέ, ωστόσο τα «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωσαν σε άλλα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ