ΚΟΣΜΟΣ

«Ομολογία» Μέι: Δεν έχω τη στήριξη για να φέρω ξανά το Brexit στη Βουλή

«Ομολογία» Μέι: Δεν έχω τη στήριξη για να φέρω ξανά το Brexit στη Βουλή
AP Photo

Την αδυναμία της να βρει τις απαιτούμενες ψήφους που χρειάζονται, προκειμένου να περάσει τη Συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, παραδέχθηκε η Τερέζα Μέι μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου ανακοίνωσε ότι κατέθεσε το νομοθετικό διάταγμα για την αλλαγή της ημερομηνίας αποχώρησης από την ΕΕ (από τις 29 Μαρτίου, να μεταφερθεί το νωρίτερο έως τις 12 Απριλίου).

 

«Όπως είναι τα πράγματα, δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη, ώστε να φέρουμε τη συμφωνία για τρίτη φορά ενώπιον σας» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της σημερινής, έκτακτης συνεδρίασης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

H Μέι, μετά τη νέα άρνηση του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να στηρίξει τη Συμφωνία Αποχώρησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη για να τεθεί εκ νέου το Brexit σε ψηφοφορία στη Βουλή, αφού αναφέρθηκε στην επιστολή παράτασης που απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τη συμφωνία που πέτυχε με τους Ευρωπαίους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης στις Βρυξέλλες, παραδέχθηκε ότι δεν έχει τις ψήφους ώστε να την περάσει από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου της περασμένης εβδομάδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν στη Μέι δύο επιλογές: Παράταση του Brexit έως τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων ή στις 12 Απριλίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει, είτε να παρουσιάσει ένα σχέδιο με τα επόμενα βήματά του ή να αποχωρήσει οριστικά, χωρίς συμφωνία.

Η Τερέζα Μέι αναφέρθηκε στην τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, που προτείνει τη διεξαγωγή μιας σειράς ψηφοφοριών στη Βούλη για να αναδειχθεί μια πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης για το Brexit.

«Θα ήταν ένα μη ευπρόσδεκτο τετελεσμένο, που θα ανέτρεπε την ισορροπία των δημοκρατικών μας θεσμών» σχολίασε και τόνισε ότι προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία έχει δείξει ότι οι ενδεικτικές ψηφοφορίες οδηγούν σε «αντικρουόμενα αποτελέσματα ή καθόλου αποτελέσματα».

Είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσει το αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών, γιατί ίσως κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό.

Έτσι, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ταχθεί κατά αυτής της επιλογής, αν και θα αναζητήσει τρόπους να δώσει χρόνο στο κοινοβούλιο για να διερευνήσει τις επιλογές του, μέσα από προτάσεις που θα καταθέσουν ελεύθερα οι βουλευτές. Και κατέληξε λέγοντας ότι εάν οι βουλευτές στηρίξουν την δική της συμφωνία, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε λιγότερο από δύο μήνες.

Σε ερώτηση της βουλευτή των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, εάν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, η Τερέζα Μέι, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί αυτή την επιλογή ακόμα και εάν οι βουλευτές επρόκειτο να εγκρίνουν κάτι τέτοιο, γιατί το μανιφέστο της το αποκλείει, αλλά και επειδή πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό για την χώρα να έχει την ευκαιρία να διαπραγματευτεί τις δικές της συμφωνίες.

Ένας από τους υποστηρικτές της τροπολογίας για τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών, ο βουλευτής των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν, και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Brexit, ζήτησε από την πρωθυπουργό να απαντήσει ποια θα είναι η επιλογή της, εάν δεν φέρει την συμφωνία της σε μία ακόμη ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα. Η Τερέζα Μέι, απάντησε ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με τους βουλευτές και σκοπεύει να επαναφέρει την συμφωνία της όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτήν από το κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την τροπολογία Λέτουιν για τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών και χαρακτήρισε «γελοίο» το επιχείρημα της πρωθυπουργού ότι η ανάληψη της διαδικασίας του Brexit από το κοινοβούλιο θα ανέτρεπε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αντί να προσπαθεί να επαναφέρει απαράλλακτη τη συμφωνία της, είπε, θα έπρεπε να συμμορφωθεί (η Τερέζα Μέι) με το αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών.

Λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας στην Βουλή, υπήρξε συνάντηση μίας ώρας ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εργατικού κόμματος, ο επικεφαλής του ξεκαθάρισε στην πρωθυπουργό ότι δεν αποδέχεται καμία πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Πολιτική Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Σχέσεις με την ΕΕ, αλλά και ότι δεν υπάρχει η βάση να φέρει την συμφωνία της για τρίτη φορά στο κοινοβούλιο.

«H πρωθυπουργός θα φέρει τη συμφωνία μόνο εάν πιστεύει ότι θα έχει πιθανότητες να εγκριθεί», έγινε γνωστό νωρίτερα από το No 10 της Downing Street, την ίδια ώρα που δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε θα υπάρξει μία τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης τηςΤερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την επικεφαλής του βορειο-ιρλανδικού κόμματος DUP, 'Αρλιν Φόστερ, σε μία προσπάθεια να μεταπείσει το κόμμα και να στηρίξει τη συμφωνία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια αλλαγή.

Σε σημερινή ενημέρωση, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο δεν τέθηκε από τα μέλη του το θέμα της παραίτησης της πρωθυπουργού, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν ενδεικτικές ψηφοφορίες που θα αναδείξουν την πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης για το Brexit στη Βουλή (όπως προβλέπει η τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν), απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιούσε την κατάσταση. «Δένοντας τα χέρια της κυβέρνησης κατά αυτό τον τρόπο, καταλαμβάνοντας τον έλεγχο της διαδικασίας του κοινοβουλίου, θα είχε επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα και στην ισορροπία των δυνάμεων και στις ευθύνες των δημοκρατικών μας θεσμών» απάντησε ο εκπρόσωπος σχετικά με το πώς βλέπει η Τερέζα Μέι τη συγκεκριμένη κίνηση.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και το περιεχόμενο της δήλωσης που θα κάνει αργότερα σήμερα στη Βουλή η Τερέζα Μέι.

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο για το Brexit αναμένεται να καταλήξει αργά το βράδυ σε ψηφοφορία επί προτάσεων που έχουν καταθέσει ομάδες βουλευτών και κόμματα, με στόχο την ανάληψη της διαδικασίας των βημάτων που θα ακολουθηθούν για την έξοδο από την ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες ολοκλήρωσαν τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας

Καλού… κακού πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες της σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία με τη Βρετανία, μια προοπτική που μοιάζει "όλο και πιο πιθανή" στις 12 Απριλίου.

Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει με την έναρξη μιας κρίσιμης εβδομάδας για την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μετά το νέο χρονοδιάγραμμα του Brexit που αποφασίστηκε μεταξύ των Ευρωπαίων και του Λονδίνου.

Προβλέπει, μεταξύ δύο επιλογών, μια αναβολή του διαζυγίου για τις 12 Απριλίου το νωρίτερο, αντί για την ημερομηνία της 29ης Μαρτίου.

«Παρότι το σενάριο μιας μη συμφωνίας δεν είναι το επιθυμητό, η ΕΕ είναι έτοιμη», ξεκαθάρισε η Επιτροπή, υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία, η Βρετανία "θα γίνει μια τρίτη χώρα", ενώ δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 27 και της Μέι, αλλά το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε δύο φορές.

"Αυτό προφανώς θα δημιουργήσει σημαντικές διαταράξεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις", υπογραμμίζει επίσης η Επιτροπή στην ανακοίνωση υπονοώντας την πιθανότητα μιας άτακτης εξόδου.

"Οι Βρετανοί πολίτες δεν θα είναι πλέον πολίτες της ΕΕ" και "θα υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους όταν θα διασχίζουν τα σύνορα της ΕΕ", προειδοποιεί η Επιτροπή.

Προειδοποιεί επίσης ότι, παρά τις προετοιμασίες, η επαναφορά των τελωνειακών και των υγειονομικών ελέγχων, αλλά και ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών της ΕΕ "μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στα σύνορα".

Όσον αφορά στο πολύ επίμαχο θέμα των ιρλανδικών συνόρων, η Επιτροπή "εργάζεται πολύ στενά" με το Δουβλίνο σε μια προσπάθεια να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι "εξ αποστάσεως από τα σύνορα αν αυτό είναι δυνατόν", σε περίπτωση μη συμφωνίας, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η δικλείδα ασφαλείας ("backstop") που αναφέρεται στη συμφωνία που έχει απορριφθεί έως σήμερα έχει στόχο να αποφύγει την αποκατάσταση ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στις δύο Ιρλανδίες, ώστε να μην υπονομευτούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

Εκτιμώντας ότι τα μέτρα προετοιμασίας σε περίπτωση βίαιου διαζυγίου "δεν θα μπορούν να αμβλύνουν τελείως τις συνέπειες μιας απουσίας συμφωνίας", η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι αυτά αφορούν κυρίως τους ευαίσθητους τομείς της αλιείας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των αεροπορικών μεταφορών.

Η διάταξη για την αμοιβαιότητα στις βίζες, που είναι σε διαδικασία υιοθέτησης, προβλέπει τη δυνατότητα για τους βρετανούς πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μέσα στην ΕΕ υπό τον όρο το Λονδίνο να χορηγεί "ένα αμοιβαίο καθεστώς και χωρίς διακρίσεις" για τους πολίτες της ΕΕ.

Τα θέματα που αφορούν ένα βίαιο διαζύγιο μπορούν να υποβάλλονται στο 00 800 6 7 8 9 10 11 όπου ειδική ομάδα ασχολείται με το Brexit.

Στο μεταξύ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο φαίνεται να είναι χωρισμένο ανάμεσα στους υπουργούς που στέκονται στο πλευρό της και σε αυτούς που ζητούν την αποχώρησή της.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Μέι συναντήθηκε στην εξοχική της κατοικία στο Τσέκερς με βουλευτές του κόμματος, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τη δυνατότητα να επαναφέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη συμφωνία της για την αποχώρηση. Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος, κυρίως από την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών, όπως οι Μπόρις Τζόνσον, Τζέικομπ Ρις Μογκ και Ντέιβιντ Ντέιβις, είχαν τις δικές τους συζητήσεις για την απομάκρυνση της Τερέζα Μέι από τη θέση της.

Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή, περιλαμβάνεται μία διακομματική (των Όλιβερ Λέτουιν, Ντομινίκ Γκριβ και Χίλαρι Μπεν), που φαίνεται να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής υποστήριξη, και αφορά τη διεξαγωγή μίας σειράς ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο από τις οποίες θα αναδειχθεί ποιες από τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν κερδίζει την μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή σχετικά με το Brexit. Οι άλλες προτάσεις αφορούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τον αποκλεισμό αποχώρησης χωρίς συμφωνία, τον κοινοβουλευτικό χρόνο για την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στο σχέδιο της Τερέζα Μέι, την παράταση του άρθρου 50 κατά δύο χρόνια προκειμένου να διοργανωθεί δημοψήφισμα κ.ά.

Πριν από την έναρξη της συζήτησης στο κοινοβούλιο αναμένεται ενημέρωση του Σώματος από την πρωθυπουργό σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, για το Brexit.

«Μια μη συμφωνία του Brexit είναι όλο και πιο πιθανή»

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι μια μη συμφωνία του Brexit είναι "όλο και πιο πιθανή", σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μετά την παράταση δύο ακόμη εβδομάδων που έδωσε η ΕΕ στη Βρετανία για να επιλύσει το πολιτικό της αδιέξοδο, παρότι είναι αμφίβολο ότι αυτό θα λειτουργήσει.

"Είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό το σενάριο", δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος περιγράφοντας τις προετοιμασίες της ΕΕ σε περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Ανταλλάσσει την πρωθυπουργία με υπερψήφιση της συμφωνίας η Μέι;

Την ίδια ώρα, πρόθυμη να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας φέρεται να είναι η Τερέζα Μέι για να περάσει η συμφωνία της για το Brexit.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχε στη θερινή της κατοικία στο Τσέκερς με βουλευτές που στηρίζουν το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση - μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον - ενημέρωσε πως θα παραιτηθεί εάν ψηφίσουν τη συμφωνία που συνήψε με τις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένης και της πρόβλεψης για το backstop που απεχθάνονται.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων – πλην του Τζόνσον – ήταν οι Ντάνκαν Σμιθ, Στιβ Μπέικερ, Τζέικομπ Ρις Μογκ, Ντέιβιντ Ντέιβις, όπως αναφέρει το ITV News.

Η πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή τη δήλωση, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει τις πλήρεις προθέσεις της.

Να σημειωθεί πως χθες δημοσίευμα των Sunday Times ανέφερε πως ένδεκα υπουργοί της κυβέρνησης της Μέι «συνωμοτούν» για να την εξωθήσουν σε παραίτηση.

«Ένα πλήρως ανεπτυγμένο πραξικοπηματικό σχέδιο του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα το βράδυ για την απομάκρυνση της Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία», τόνισε ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ο Νάιτζελ Έβανς, βουλευτής και υπέρμαχος του Brexit, τόνισε πως Συντηρητικοί βουλευτές έλουν αντικατάσταση της Μέι.

«Είναι ξεκάθαρο πως κάποιοι δεν θέλουν τη συμμετοχή της πρωθυπουργού στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων», είπε στο ραδιόφωνο του BBC και προσέθεσε πως η Μέι πρέπει να παραιτηθεί αν η συμφωνία της δεν περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων για τρίτη φορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ