ΚΟΣΜΟΣ

Οι Βρετανοί νομοθέτες παίρνουν τα «ηνία» του Brexit από την Μέι

Οι Βρετανοί νομοθέτες παίρνουν τα «ηνία» του Brexit από την Μέι
ASSOCIATED PRESS/ File

Μία σημαντική τροπολογία που θεωρητικά δίνει το δικαίωμα στους βουλευτές να αναλάβουν τον έλεγχο από την κυβέρνηση για τη διαδικασία του Brexit και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στην πρόταση της κυβέρνησης για την αποχώρηση από την Ε.Ε., εγκρίθηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας (με 329 ψήφους υπέρ και 302 κατά) που κατέθεσε ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, η οποία επιτρέπει στο κοινοβούλιο να αναλάβει τον έλεγχο της ατζέντας και να διεξάγει την Τετάρτη μία σειρά από ενδεικτικές ψηφοφορίες, μέσα από τις οποίες οι βουλευτές θα αναζητήσουν νέες επιλογές για το Brexit, πέρα από την συμφωνία της Τερέζα Μέι, που ήδη καταψηφίστηκε δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία.

Νωρίτερα, στην συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλή, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ένα αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών που θα υποδεικνύει την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. ή την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ακόμη και εάν ψηφιστεί από τους βουλευτές.

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την απογοήτευσή της, καθώς, όπως ισχυρίζεται «ανατρέπει την ισορροπία στους δημοκρατικούς θεσμούς και δημιουργεί ένα επικίνδυνο και απρόβλεπτο προηγούμενο για το μέλλον», ενώ επισημαίνει ότι οποιαδήποτε επιλογή διερευνηθεί στη διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών θα πρέπει να μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη με την Ε.Ε., και να ληφθεί υπόψη η χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί για αυτές, αλλά και το ενδεχόμενο μίας μεγαλύτερης παράτασης, που θα σημαίνει διεξαγωγή ευρωεκλογών.

Αλλά, η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία είχε μία ακόμη απώλεια. Προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν την εν λόγο τροπολογία, ο υφυπουργός Επιχειρηματικότητας, Ρίτσαρντ Χάρινγκτον, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άλιστερ Μπάρτ, και ο υφυπουργός Υγείας, Στίβ Μπράιν, υπέβαλαν την παραίτησή τους. Ταυτόχρονα, άλλοι 30 Τόρις, αγνόησαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας Λέτουιν.

Με μόλις τρεις ψήφους διαφορά (314 κατά και 311 υπέρ), η Τερέζα Μέι κέρδισε τη δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής των Εργατικών, Μάργκαρετ Μπέκετ, που έλεγε ότι εάν απομείνουν εφτά μέρες για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, τότε η Βουλή θα πρέπει να εξετάσει μία πρόταση για το κατά πόσο οι βουλευτές εγκρίνουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία μία ακόμη τροπολογία του Εργατικού κόμματος, που ζητούσε να δοθεί κοινοβουλευτικός χρόνος σε μία σειρά από επιλογές για το Brexit, ανάμεσα στις οποίες το σχέδιο των Εργατικών, η πρόταση «Κοινή Αγορά 2.0», η τελωνειακή ένωση και το δεύτερο δημοψήφισμα. Ωστόσο, λίγο πριν την ψηφοφορία η τροπολογία αποσύρθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ