ΗΠΑ: Νέο «άκυρο» στον Τραμπ για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό
Πηγή: AP Photo/Charlie Riedel

Νέα εμπόδια στα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ να χτιστεί τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για την αποτροπή των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Aυτή τη φορά είναι η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων που απέρριψε το σχέδιο του Πενταγώνου να αποδεσμεύσει ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα τμήμα του τείχους.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του μετέφερε το ποσό αυτό από άλλα κατασκευαστικά σχέδια του στρατού.

Η Επιτροπή δεν εγκρίνει την προτεινόμενη χρήση των πόρων του Πενταγώνου, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Δημοκρατικός βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής, Άνταμ Σμιθ σημειώνοντας πως «το υπουργείο προσπαθεί να παρακάμψει το Κογκρέσο και την αντίθεση του αμερικανικού λαού στη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων για το χτίσιμο ενός άχρηστου τείχους και ο στρατός πληρώνει το τίμημα».

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS) είχε ζητήσει από το Πεντάγωνο να κατασκευάσει αυτό το τμήμα του τείχους, μήκους 91 χιλιομέτρων, στην περιοχή του Ελ Πάσο, στο Τέξας.

Η απόφαση της Επιτροπής ενδέχεται να έχει απλώς συμβολικό χαρακτήρα, αφού το υπουργείο επιμένει ότι έχει τη δικαιοδοσία να κατανείμει τα χρήματα σε άλλα έργα. Ωστόσο, θα μπορούσε να σταθεί αφορμή για την τροποποίηση του νόμου από το Κογκρέσο ώστε στο μέλλον να μην επιτρέπεται στον πρόεδρο να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί και η πιθανότητα μιας μακράς δικαστικής διαμάχης.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή, η οποία ήταν σε εξέλιξη όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση του Σμιθ, ο Σάναχαν παραδέχτηκε ότι η μεταφορά χρημάτων σε άλλα έργα θα μπορούσε να επηρεάσει τη δυνατότητα του Πενταγώνου να επαναπρογραμματίσει τους πόρους αυτούς στο μέλλον.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να ανατρέψουν το βέτο του προέδρου Τραμπ, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει σε ισχύ η κατάσταση «εθνικής ανάγκης» που κήρυξε τον περασμένο μήνα με σκοπό να εξασφαλίσει χρήματα για την κατασκευή του τείχους.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή, όμως μόνο 14 Ρεπουμπλικάνοι υπερψήφισαν την πρόταση που αν και συγκέντρωσε 248 ψήφους υπέρ έναντι 181 κατά, δεν πέρασε. Ένας Δημοκρατικός βουλευτής και δύο Ρεπουμπλικανοί δεν μετείχαν στην ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!