ΚΟΣΜΟΣ

Στήριξη των ΗΠΑ στη Λευκωσία για την Κυπριακή ΑΟΖ - Το μήνυμα προς την Άγκυρα

Στήριξη των ΗΠΑ στη Λευκωσία για την Κυπριακή ΑΟΖ - Το μήνυμα προς την Άγκυρα
TWITTER

Ξεκάθαρη πολιτική στήριξη παρείχαν εκ νέου οι ΗΠΑ στη Λευκωσία όσον αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός της AΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με παραλήπτη την Άγκυρα, με αφορμή τον κύκλο επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο και της τριμερούς συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Χέιλ επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ που αναγνωρίζει το δικαίωμα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της ΑΟΖ της.

«ΗΠΑ και Κύπρος επαναβεβαίωσαν την πρόθεση τους να ενισχύσουν περαιτέρω το φάσμα της διμερούς συνεργασίας τους» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο κύκλος επαφών του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσινγκτον ολοκληρώθηκε με βασικά θέματα την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ, τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και την επανεκκίνηση του Κυπριακού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε συνάντηση το πρωί της Δευτέρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Ντέιβιντ Χέιλ, ενώ το μεσημέρι μετέβη στο Κογκρέσο για να συνομιλήσει με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υποστήριξε πως είναι ικανοποιημένος για τον ηγετικό και εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία σε περιφερειακό επίπεδο και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Κύπρος θα μπορέσει να συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Κύπριος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως αναμένει να υπάρξει νομοθετική κινητικότητα στο Κογκρέσο που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Στα διμερή θέματα, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι συζητήθηκε η αποφυγή διπλής φορολογίας, η κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για τους Κύπριους που επισκέπτονται την Αμερική, αλλά και η ανάγκη να δρομολογηθεί μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών.

Επιπλέον, συζητήθηκε η άρση του εμπάργκο στη διάθεση αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών σχημάτων μέσω της δημιουργίας ενός περιφερειακού οργανισμού για την συνεργασία και ασφάλεια.

Όπως σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, υπάρχει «ξεκάθαρη πολιτική στήριξη» από τις ΗΠΑ στο εν λόγω εγχείρημα που θα συμβάλει στην κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζει η περιοχή.

Τέλος, τέθηκε επί τάπητος το θέμα της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απρόσκοπτη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ