ΚΟΣΜΟΣ

Μυστηριώδης εισβολή στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη - Πώς εμπλέκεται το FBI

Μυστηριώδης εισβολή στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη - Πώς εμπλέκεται το FBI
AP Photo/Bernat Armangue

Μία μυστηριώδης οργάνωση Βορειοκορεατών αντιφρονούντων ανέλαβε την ευθύνη για μία έφοδο που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη, αρνήθηκε, όμως, πως πραγματοποίησε επίθεση και δη ένοπλη. 

Η Cheollima Civil Defense (CCD), μία μυστική οργάνωση με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, τόνισε πως στην επιχείρησή της δεν ήταν αναμεμειγμένη κάποια ξένη δύναμη και αρνήθηκε ότι η εισβολή είχε σχέση με τη σύνοδο κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, που έλαβε χώρα λίγες μέρες αργότερα στο Ανόι.

«Δεν ήταν επίθεση. Αντιδράσαμε σε μία έκτακτη κατάσταση στην πρεσβεία της Μαδρίτης. Μας κάλεσαν στην πρεσβεία και – αντίθετα με τις πληροφορίες – κανείς δεν έπεσε θύμα ξυλοδαρμού ή φιμώθηκε. Σεβαστήκαμε την Ισπανία και δεν χρησιμοποιήσαμε όπλα. Όλοι οι παρευρισκόμενοι αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό και προσοχή. Δεν αναμείχθηκαν άλλες κυβερνήσεις, ούτε γνώριζαν για τις κινήσεις μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση.

Η ισπανική εφημερίδα El País σε δημοσίευμά της για την υπόθεση ανέφερε πως οι εισβολείς μπήκαν στην πρεσβεία κρατώντας ψεύτικα όπλα, ανέκριναν και χτύπησαν άτομα που βρίσκονταν στο κτήριο. Στη συνέχεια ακινητοποίησαν το προσωπικό της πρεσβείας και έκλεψαν διάφορα αντικείμενα, πριν να το σκάσουν με πολυτελή οχήματα.

«Έχουμε στοιχεία που μας επιβεβαιώνουν. Δεν μπορούμε να μοιραστούμε περισσότερες λεπτομέρειες αυτή την ώρα, για να προστατεύσουμε όσους ζητούν τη βοήθειά μας και όσους ρισκάρουν για να προστατεύσουν άλλους. Συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με εξαιρετικά ευαίσθητες εργασίες σε όλο τον κόσμο», σημείωνε η οργάνωση στο ίδιο κείμενο, όμως.

Η ανακοίνωση της CCD εκδόθηκε λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις ενός Ισπανού δικαστή πως το FBI είχε επικοινωνία με έναν από τους εισβολείς, ο οποίος προσέφερε στο αμερικάνικο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών στοιχεία που εκλάπησαν από την πρεσβεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον φάκελο της υπόθεσης, φέρεται πως ήταν δέκα τα άτομα τα οποία εισέβαλαν στην πρεσβεία. Οι εισβολείς αυτοχαρακτηρίζονται ως «μέλη μίας ένωσης για την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απελευθέρωση της Βόρειας Κορέας». Ο φάκελος των ισπανικών Αρχών δεν κατονομάζει την CCD, όμως.

Πέντε ημέρες μετά την εισβολή, ο επικεφαλής της ομάδας, ο οποίος φέρεται να είναι Αμερικανός πολίτης, επικοινώνησε με το FBI «για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό αλλά και οπτικοακουστικό υλικό από την εισβολή», αναφέρει ο φάκελος της υπόθεσης.

AP 19085551478120

Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη/Πηγή: AP Photo/Bernat Armangue

«Επιπλέον, (σ.σ. ο αρχηγός της ομάδας) δήλωσε πως προχώρησε στην εισβολή με δική του βούληση και τη βοήθεια μία ομάδας ατόμων, που δεν κατονόμασε».

Ο Ισπανός δικαστής Χοσέ ντε λα Μάτα, που μετέφερε τις πληροφορίες του μυστικού φακέλου, θεωρεί πως οι άγνωστοι εισβολείς, μεταξύ των οποίων είναι Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες, ταξίδεψαν στις ΗΠΑ μετά την επίθεση.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών, Ρόμπερτ Παλαντίνο, τόνισε την Τρίτη πως «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε καμία ανάμειξη» στην επίθεση στην πρεσβεία. Ακόμη, σημείωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «ζητούν πάντοτε την προστασία των πρεσβειών που ανήκουν σε οποιαδήποτε διπλωματική αποστολή ανά τον κόσμο».

Όπως αναφέρει το CNNi, το FBI δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν.

Η CCD ισχυρίζεται ότι έδωσε στοιχεία στο FBI μετά από αίτημα της Υπηρεσίας.

«Δεν δώσαμε καμία πληροφορία σχετικά με τη Μαδρίτη σε κανέναν περιμένοντας οικονομικό όφελος. Η οργάνωση έδωσε μερικές πληροφορίες, που πιθανώς να έχουν μέγιστη σημασία, στο FBI των Ηνωμένων Πολιτειών έπειτα από μία αμοιβαία συμφωνία σχετικά με τους όρους εμπιστευτικότητας. Δώσαμε της πληροφορίες με τη θέλησή μας, ύστερα από δικό τους αίτημα, όχι με δική μας πρωτοβουλία. Αυτοί οι όροι, όμως, φαίνεται πως έχουν παραβιαστεί».

Shadowy North Korean dissident group says it raided embassy, contacted FBI, by Zachary Cohen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ