ΚΟΣΜΟΣ

Εντολή κατεδάφισης υπερπολυτελούς έπαυλης αξίας... 57 εκατ. ευρώ στη Γαλλία

Εντολή κατεδάφισης υπερπολυτελούς έπαυλης αξίας... 57 εκατ. ευρώ στη Γαλλία

Η Γαλλία φημίζεται για τα ιστορικά κάστρα που στολίζουν την επαρχία της. Όταν, όμως, ένας ιδιώτης αποφάσισε να χτίσει τον δικό του… μεσαιωνικό «παράδεισο» δεν υπολόγισε τον παράγοντα… πολεοδομία.

Δικαστήριο αποφάσισε πως το πανέμορφο και πανάκριβο – στοίχισε 57 εκατομμύρια ευρώ – κάστρο του ονόματι Chateau Diter πρέπει να κατεδαφιστεί καθώς οικοδομήθηκε παράνομα.

Στον ιδιοκτήτη δόθηκε μία προθεσμία 18 μηνών για να ισοπεδώσει το κάστρο στην περιοχή Grasse, στα νότια της Γαλλίας, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 200.000 ευρώ, όπως είπε ο γενικός εισαγγελέας Jean Gaury μιλώντας στον CNNi.

«Ο Pierre Diter (σ.σ. ο ιδιοκτήτης) κατηγορήθηκε καθώς προχώρησε σε σημαντικά έργα σε ένα οικόπεδο, χωρίς να λάβει άδεια», είπε ο Gaury και προσέθεσε: «Ο κ. Diter αναμόρφωσε ένα σπίτι το οποίο ήταν σημαντικό καθώς βρίσκεται σε προστατευμένη περιοχή και υπόκειται στη νομοθεσία».

Στο σημείο που δεσπόζει σήμερα η μεγαλοπρεοπής έπαυλη βρισκόταν ένα άλλο σπίτι.

Το ακίνητο, που εκτείνεται σε έκταση 17 εκταρίων, έχει 18 σουίτες, δύο ελικοδρόμια, υπέροχους κήπους, πισίνα και σιντριβάνια.

https://www.instagram.com/p/BZT8IH3gMPS

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, αν εκπνεύσει η προθεσμία των 18 μηνών ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον 500 δολάρια για κάθε μέρα που περνά και το κτήριο δεν κατεδαφίζεται.

Επίσης, μία κατασκευαστική εταιρεία που συμμετείχε στις εργασίες στο σημείο έλαβε πρόστιμο 200.000 ευρώ, ενώ μία δεύτερη θα κληθεί να πληρώσει 50.000.

Ο γενικός εισαγγελέας ξεκαθάρισε πως ο Diter αγόρασε νόμιμα το οικόπεδο και οι παρανομίες είχαν να κάνουν μόνο με τις οικοδομικές εργασίες.

Το CNNi σημειώνει πως πλην της οικοδόμησης χωρίς άδεια, ο ιδιοκτήτης διοργάνωνε πολλά θορυβώδη πάρτι και εκδηλώσεις. «Γείτονες έχουν κάνει πολλά παράπονα», είπε ο Gaury.

O Diter πρέπει να περιμένει μέχρι τις 30 Μαρτίου για να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης.

This custom-built chateau cost $64 million -- but a court has ordered its owner to knock it down, by Jack GuySamuel Quashie-Idun, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ