ΚΟΣΜΟΣ

Αμετανόητος ο Ερντογάν: Είναι ώρα να κάνουμε την Αγιά Σοφιά τζαμί

Αμετανόητος ο Ερντογάν: Είναι ώρα να κάνουμε την Αγιά Σοφιά τζαμί
Presidential Press Service via AP, Pool

Επανήλθε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ζήτημα μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία τον Απρίλιο, δηλώνοντας ότι αμέσως μετά τις κάλπες «θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα» για να αλλάξει το καθεστώς του μνημείου από μουσείο σε τέμενος.

Σε χθεσινή συνέντευξή του σε δύο φιλοκυβερνητικά κανάλια ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν το μπλε τζαμί και την Αγία Σοφία ως τέμενος στην ίδια περιοχή.

Την Τετάρτη, πηγή της UNESCO, μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του δικτύου Sputnik, ανέφερε ότι η Αγιά Σοφιά αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μία τέτοια απόφαση θα πρέπει τα να υποβληθεί στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO και να εγκριθεί, προκειμένου να προχωρήσει.

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αν μια χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και επιθυμεί να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.

«Η UNESCO κάνει προετοιμασίες για το έργο της επιτροπής, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει επ’ ουδενί τις αποφάσεις της», πρόσθεσε.

Παρά την αντίδραση της UNESCO, o Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να αναστείλει το καθεστώς μουσείου. «Με ρώτησαν αν θα εξακολουθήσει να είναι επί πληρωμή η είσοδος στην Αγιά Σοφιά. Και τους απάντησα... όχι, μπορούμε να κάνουμε δωρεάν την είσοδο. Και όχι μόνο αυτό. Μπορούμε μετά τις εκλογές να την επαναφέρουμε στο πρότερο καθεστώς. Τί σημαίνει αυτό; Να αναστείλουμε το καθεστώς μουσείου και να την αποκαλούμε πάλι τζαμί», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε στην απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ είπε ότι «τώρα ο Τραμπ την ανακήρυξε πρωτεύουσα του Ισραήλ. Έτσι κάνετε; Παραδίδετε στον εισβολέα, το Ισραήλ, τα υψίπεδα του Γκολάν; Και βέβαια θα πάρετε μια απάντηση από την Τουρκία... θα την πάρετε.

»Πρώτα απ' όλα, αυτή την στιγμή, εμείς ως προεδρεύοντες της Ισλαμικής Διάσκεψης Συνεργασίας, δεν οφείλουμε να δώσουμε μια απάντηση; Κι εμείς τώρα δώσαμε την απάντηση αυτή που επιβάλλει η ευθύνη μας, απαντάμε και θα εξακολουθούμε να απαντάμε» πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ