ΚΟΣΜΟΣ

Μια ζωή στη φυλακή: Ελεύθεροι 42 χρόνια μετά την άδικη καταδίκη τους

Μια ζωή στη φυλακή: Ελεύθεροι 42 χρόνια μετά την άδικη καταδίκη τους
FLORIDA CORRECTIONS DEPT

Ο Κλίφορντ Γουίλιαμς Τζούνιορ και ο ανιψιός του, Χούμπερτ Νάθαν Μάγιερς καταδικάστηκαν το 1976 για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν. Ήταν 34 και 18 ετών αντίστοιχα. Μετά από 42 ολόκληρα χρόνια δικαιώθηκαν...

Την εποχή εκείνη οι δυο τους βρίσκονταν σε ένα πάρτι στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, όταν δύο γυναίκες πυροβολήθηκαν, η μία θανάσιμα, σε διπλανό διαμέρισμα. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

Την Πέμπτη, αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού η Πολιτεία απέσυρε τις κατηγορίες.

Ο Γουίλιαμς και ο Μάγιερς αγκαλιάστηκαν σφιχτά πριν βρεθούν με τα μέλη της οικογένειας τους που βρίσκονταν στο δικαστήριο. Μάλιστα, ο 76χρονος φίλησε το χώμα όταν βγήκε έξω.

«Νοιώθω νευρικός γιατί νομίζω πως είμαι ακόμα φυλακισμένος», δήλωσε. «Όταν ενωθώ με την οικογένειά μου και θα είμαι έτοιμος να κοιτάξω το παρελθόν, θα με χτυπήσει η πραγματικότητα, αλλά πιστεύω πως θα είμαι καλά».

«Κανένας μάρτυρας, κανένα στοιχείο»

Η γυναίκα που επέζησε από την επίθεση με όπλο είχε δηλώσει πως ο Γουίλιαμς και ο Μάγιερς άδειασαν τα όπλα τους από την άκρη του κρεβατιού, όπου ήταν ξαπλωμένη με την γυναίκα που έχασε τη ζωή της.

Ωστόσο, οι έρευνες της αστυνομίας έδειξαν πως οι πυροβολισμοί προέρχονταν έξω από το σπίτι, από ένα όπλο.

Παρά το γεγονός πως δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και οι δύο κατηγορούμενοι είχαν μάρτυρες που επιβεβαίωναν πως βρίσκονταν μαζί τους την ώρα της επίθεσης, καταδικάστηκαν για δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας. Η δίκη τους μάλιστα, διήρκησε μόλις δύο μέρες.

Τα 42 αυτά χρόνια που πέρασαν πίσω από τα σίδερα της φυλακής, δεν σταμάτησαν ποτέ να επιμένουν για την αθωότητά τους, ενώ είχαν ζητήσει πολλές φορές να εξεταστεί η περίπτωσή τους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Τα πράγματα ξεκίνησαν να αλλάζουν όταν υπέβαλαν νέα αίτηση το 2017 σε μια μονάδα ελέγχου για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Η υπόθεση άνοιξε ξανά και όπως αποδείχτηκε, ένας άνδρας, ο οποίος πέθανε το 1994, είχε ομολογήσει τον φόνο και μάλιστα είχε καταθέσει πως νιώθει άσχημα που φυλακίστηκαν αθώοι για την δική του πράξη.

Εκεί, αποδείχτηκε πως η δικαιοσύνη δεν είχε πράξει το έργο της και υπήρχαν πολλά κενά στην υπόθεση καθώς και απόκρυψη στοιχείων.

«Έχασα σχεδόν 43 χρόνια από τη ζωή μου, τα οποία δεν μπορώ να αναπληρώσω», ανέφερε ο Μάγιερς στην έκθεσή του προς την εισαγγελία. «Αλλά θα κοιτάξω μπροστά και θα αφοσιωθώ στην οικογένειά μου», σημείωσε.

For 42 years, two Florida men were imprisoned for murder. Now, they're free after the state tosses the case.

By Keith Allen and Jay Croft, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ